ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 183 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Новините • Новини от България Защо работят зоопарковете в България?

Защо работят зоопарковете в България?
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Четвъртък, 07 Август 2014

Убийството на ягуара АлонсоНа 3 август в Ловешкия зоопарк беше убит избягалия поради човешка грешка ягуар Алонсо. За залавянето му бяха извикани ловци и един от тях го застрелял право в главата. Това предизвика сериозна реакция на мнозина хора, които се усъмниха, че това е било единственият вариант и най-доброто, което може да се направи в конкретната ситуация.

Причината да се стигне до убийството на ягуара е тоталната неподготвеност на персонала на зоопарка и местната власт да се справи с подобна ситуация. Едва ли някога е правена редовно подготовка за синхронизация между служителите на зоопарка, полицията и специални отряди за извънредни случаи - както се прави например в Токийския зоопарк:

"Служители в японски зоопарк се опитаха да заловят избягал леопард и да го върнат в клетката му. Посетителите бяха в пълна безопасност, защото сцената беше част от редовното учение за залавяне на избягали опасни животни." (Източник: Служители на японски зоопарк проведоха учение за залавяне на избягали опасни животни - bTV

Липсата на подходящо оборудване, неподдържаността на парка, пълен с пробойни и в оградите, и като цяло мизерното съществуване на зоо градината са други от причините. Това са моите изводи.

Споделяйки фактите по-долу мисля, че сами може да намерите за логично, защо смятам, че зоопарковете в България е по-добре да бъдат закрити поради директна опасност за живота на посетителите в тях, жалък живот за обитателите им, изразходването на множество средства за издържането им и липса на обществена полза.

 

Опасност за живота на посетителите

Бягството на животни от зоопарковете в България не е прецедент и се случва повече от често през последните години:

 

 1/ Бягство на мечка

 Директорът на столичния зоопарк д-р Иван Иванов посочи, че имало вероятност животното (за ягуара Алонсо) да се върне само, както направила избягала мечка преди няколко години.

„Стоеше си пред клетката и с една пръчка с мед, малко по малко я примамихме, но преди това изяде два буркана”, разказа Иванов. От парка през годините са бягали различни птици, маймуни и бизони, спомня си директорът.

2/ През 2011г: В зоопарка в Айтос мечка бяга няколко пъти. Последният път обаче не се връща сама и я застрелват...

 

"Тази мечка бяга вече 3 пъти, правете си извода в какви условия живее. Всички, които са виждали мечките в Айтос едва ли биха си помислили, че те могат да нападнат някого. След като не могат да си гледат животните да затварят зоопарка вместо да ги изтезават и после убиват. "

axiersa, коментар преди 3 години

 

Източник: Видео: Застреляха мечка, избягала от зоопарка в Айтос- bTV

 

3/Тигър и мечка във Варна

Във Варна са бягали тигър и мечка, които бързо са били заловени, разказва директорът на варненския зоопарк Иванка Петрова.

 

 

4/ Бягство на стадо бизони

"В столичния зоопарк още помнят как преди години избягало цяло стадо бизони. Тогава в търсене на паша сред снега животните необезпокоявани от никого се разходили из зоопарка. За щастие за кратко."

Източник: Как се хващат избягали от зоопарка животни? - NovaNews

 

5/Бягство на мечки от Благоевградския зоопарк

"Бегълците Явор и Калина вече се чувстват добре, след акцията по залавянето и връщането им в клетката. 

Два дни след случката разбитата врата на клетката на мечките е заменена с телена мрежа, подпряна с дъска и камъни. В близките дни обаче ще бъде поставена нова, подсилена врата."
 

 Източник: Около благоевградския зоопарк ще бъде издигната бетонна стена-bTV

 

6/Бягство на вълк

https://offnews.bg/112/valk-izbiaga-ot-zooparka-v-blagoevgrad-evakuiraha-posetitelite-561014.html


7/Бягство на тигър в Софийския зоопарк

http://btvnovinite.bg/video/videos/news/tigar-ot-sofijskija-zoopark-neochakvano-se-razhodi-na-svoboda.html

 

Тези факти навеждат на мисълта, че освен загуба на живот на някое от животните в зоопарковете, рано или късно може да стигне и до загуба на човешки живот!

 

Жалък живот за обитателите на зоопарковете

Много от животните в зоопарковете живеят при мизерни условия:

 

ruse-kletki

1/Клетките на повечето животни в зоопарковете у нас са изключително тесни и не се различават от затворническите килии. Видяхте по телевизията в каква тясна клетка е живял ягуарът Алонсо. Забелязали ли сте и, че орелът - царят на птиците, се намира в клетка 2х2 в Софийския зоопарк? Колко голямо е това ограничение?

Да не говорим за клетките на мечките в русенския зоопарк, които били на повече от 30 години:

 

Семейство мечки живее при жестоки условия в русенския зоопарк

 

За тях по последна информация има някакво разширение, но като се има предвид, че различни жалби има от 2008 г. досега.

 

2/ Животът и на самите обитатели е в опасност. Например:

 

"Глутница озверели кучета се промъкнали в столичния зоопарк и разкъсали до смърт осем муфона, четири елена и една сърна."

 

Озверели кучета разкъсаха няколко животни в столичния зоопарк - bTV
Особено в страна с липса на финансови ресурси каквато е България, животът в зоо-затвор е повече от мизерен. В нашата страна дори в затворите за хора положението е тежко, като не достига храна, инфраструктура и ресурси. Какво да говорим за зоопарковете...

 

 3/Жестокост и нехуманност в зоокът Разград

 

Стопанисването на зоопаркове е изключително скъпо

1/ Отглеждането на животни в зоопарк е изключително скъпо. За Шуменският зоопарк със само 27 вида животни се смята, че били нужни 1 млн. лева и то само за да се ремонтира. Не говорим за поддръжка. Представете си какво струва това за Ловешкия зоопарк например, в който има над 400 вида животни.

 

Зоопаркът в Шумен - пред закриване - bTV

 

 2/За подобряване на сегашното състояние на зоопарковете са необходими около 18 млн. лева, които е трудно да се осигурят, посочват от МОСВ.

Търсенето на европейско финансиране е неуспешно, тъй като европейските органи отпускат финансови средства само за животни на свобода - в природата. Въпреки това от МОСВ търсят средства от бюджета или други източници за реновиране на съществуващите зоопаркове.

 

Източник: Само един зоопарк в България отговаря на изискванията на ЕС

 

България е изключително ограничена откъм финансови ресурси. След като не може да си позволим добра поддръжка и стопанисване на зоопарковете, това представлява опасност за хората и тежък живот при лоши условия за животните. Зоопарковете нямат достатъчно екипировка, инфраструтура, упойващи стрели и средства, за да получат лиценз. Зоопаркът в Ловеч, както и почти всички в страната, работят без лиценз повече от година.

 

Липса на обществена полза

В съзнанието ни е залегнала представата, че като отидем до зоологическата градина, ще добием нещо полезно като емоции и информация. Реално това, което виждаме, са същества, намиращи се в доста по-различна среда от тази, в която нормално живеят.

През 60-те години на ХХв. е нямало цветни док. филми за животните в естествената им среда и цели канали, по които да може да ги видиш. Хората дори не са можели да пътуват извън България. Днес може да научим много повече от телевизията или интернет, отколкото от едно отиване в зоопарка.

Експлоатацията на животни пленени в клетка, разглеждането на зоо-затвор не може да ме убеди, че носи наистина ползи за обществото. Помага ли ни това да обикнем повече животните, природата? Прави ли ни по-морални, създава ли поне работни места? Ако погледнем отново случката с ягуара в Ловеч може да отговорим и на този въпрос - любов или лицемерие?

Отново още малко факти:

1/ Кметът на Ловеч имал сантимент към ягуара Алонсо, на когото бил и осиновител. Затова изпратил 5 ловни дружинки жадни за трофеи да го преследват.

 

„В другите държави се прави от полицията и жандармерията – не просто от ловна дружинка, която отива на сафари, особено в неделя, когато са ги вдигнали от масата”, категоричен е Явор Гечев.

 


jaguar-grija-kmet

2/Лицемерието на ловеца (или може би разкаяние):

Ловецът убил ягуара Алонсо в Ловешкия зоопарк

 

3/Кой лъже -кметът или директорът на зоопарка?

 В новините бяха хванати две различни версии за убийството на ягуара Алонсо от директора на зоопарка и от кмета, което значи че някой не казва истината.

8/Да рискуваш живота си за и за 300 лв., като влизаш в "клетката на лъвовете"

Разбра се, че служителят, който се е грижил за ягуара, е получава минимална работна заплата. Това показва, че зоопарковете освен, че използват много финансови ресурси, осигуряват мизерни условия и работа за своите служители.

 

Всички тези факти бяха изложени с цел да може всеки сам да разбере опасността за живота на хората и животните в зоопарковете; лошите условия в тях; това колко скъпа е поддръжката им и че от всичко това ползата за обществото е изключително нищожна!

Може да подпишете тази петиция Петиция за затваряне на зоопарковете и да предприемем действия за затваряне на зоопарковете. Надяваме това да получи широк отзвук и Вашата подкрепа!

 

Допълнителна информация:

Зоопарковете: Затвори за невинните

 

усъмниха
 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/