Дата и час: Вто Дек 07, 2021 08:38

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2009 00:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Ное 06, 2008 19:23
Мнения: 48
Местоположение: Вегански Райх
от http://bulgaria.indymedia.org

Какво е "Зелен страх" (Green Scare)?

Терминът "Зелен страх" е игра на думи от оригиналния "Червен страх" ("Red Scare"), който е измислен от сенатора републиканец Джоузеф Макарти, на реч изнесена на 9 февруари 1950, когато обвинява членове на американското правителство и високопоставени личности от американския политически елит, че са комунисти. Когато започва Студената война и американското правителство започва да търси всички комунисти живеещи в Щатите, както и да насажда истерия и омраза срещу комунистите за да разпалва Студената война. Сегашната истерия създадена от американското правителство е главно срещу исляма, но също така и срещу т.нар. "еко-терористи" (именно за тях се отнася термина "Зелен страх"). [червен страх - страх от лошите комунисти през студената война; зелен страх - страх от лошите "еко-терористи"] Animal и Earth Liberation Front активистите бяха набелязани от американското правителство, защото се смятат за главната заплаха за индустриалното животновъдство и експлоататорските (към животните и природата) бизнеси от всякакъв вид. В момента има силно институционализирано насилие срещу Animal Liberation Front (ALF) и Earth Liberation Front (ELF) активисти с САЩ. Процесът срещу SHAC 7 изкара на дневен ред много различни теми като свободата на словото, правата на животните, властта на корпорациите, и много много други. В залавянето на активисти от Калифорния са били замесени внедрени агенти на ФБР и доносници. ALF (Animal Liberation Front) и ЕLF (Earth Liberation Front) са смятани за най-голямата домашна “терористична” заплаха на територията на САЩ.

Какво е SHAC?

SHAC или Спрете жестокостите над животни в Хънтингдън (Stop Huntingdon Animal Cruelty) е международна кампания за правата на животните, която цели затварянето на най-голямата, работеща на контракт с различни фирми, лаборатория за експерименти с животни в Европа – HLS (Huntigdon Life Sciences). Всеки ден те убиват приблизително 500 животни в тестове на продукти от рода на пестициди, оцветители за храна и домашни потреби. В техните лаборатории обикновено има около 70 000 животни, включващи зайци, котки, хамстери, кучета, морски свинчета, птици и примати. Тези животни са обречени да страдат и умрат в жестоки мъки в безсмислени експерименти. HLS ще тества всичко за всеки, който сключи договор с тях. Те провеждат експерименти в които са включени отравяне на животни с домашни продукти като почистващи препарати, пестициди, отрови, хербициди, оцветители за храна и добавки, подсладители и генно модифицирани организми. Huntingdon Life Sciences поне 5 пъти са били изложени на публични разкрития от журналисти, активисти за правата на животните и неправителствени организации, бяха разкрити доказателства за отвратителна жестоткост към животни и нарушаване на законите. Лабораториите бяха инфилтрирани от активисти под прикритие на няколко пъти през последните години. Всеки път със скрита камера бяха показани кадри на изключителна жестокост срещу животни и некомпетентност на част от персонала. Фалшифициране на тестови данни, купуване на нелегални субстанции под претекст, че са с експериментална цел или ходене на пияни работници на работа, убиващи по невнимание животни са само част от един работен ден в най-голямата европейска лаборатория за експерименти с животни. Всяка нова отрова и препарат, който можем да си купим от магазина и може да причини опасни ефекти за човешкото здраве, всеки канцирогенен пестицид, всеки глупав "нов и подобрен" домакински продукт от който не се нуждаем може да бъде тестван през гърлата на хиляди невинни животни в HLS и след това пуснат на пазара, за да може след това по погрешка да увреди, нарани или убие хора. Кампанията SHAC е започната през 1999 от британските активисти за правата на животните – Грег Ейвъри, Хедър Джеймс и Наташа Делъмейн, след като по една от местните телевизии е излъчен репортаж, направен със скрита камера от активисти на PETA, разкриващ жестокостите в лабораториите на HLS.

Какво е SHAC7?

На 3 март 2006, федералният съд в Трентън, Ню Джърси обвини седем от членовете на SHAC в „тероризъм и интернет заплахи”, намирайки ги за виновни в „използването на техния уебсайт в подбутелство на теростични атаки” срещу тези компании, които са сключили договор с HLS. През септември 2006 т.нар. “SHAC7” получават присъди от 3 до 6 години. Те са Кевин Джонас (президент на кампанията SHAC в САЩ), Лорън Газола, Джейкъб Конрой, Джошуа Харпър, Андрю Степаниан, Дариус Фулмър, и Джон Макгий. Случаят SHAC7 силно прилича на делото от 1969 Бранденбург срещу Охайо, в което Върховният съд на САЩ постановява, че свободата на политическото слово е легална, освен ако не накара някои индивиди да направят нещо срещу други, като актове на насилие. През май 2005 в Щатите, ФБР официално включва SHAC в списъка с терористични организации, в лист, който нарича „екстремистки движения със специален интерес” и нарича движението за правата на животните „най-опасната вътрешна терористична организация”.

Случаят със SHAC7 е уникален, защото не се касае просто за случай за или против правата на животните. Това е ярък пример за злоупотреба на американското правителство с патриотичният акт (въведен след атентатите от 11.9) за тотален контрол и следене над всяко прогресивно движение. Много хора говорят за “след-11.9 Америка”, когато погледнат тези случаи, защото тактиките и законите, които влизат в сила стават все по-агресивни и уклончиви. AETA (Animal Enterprise Terrorism Act) е една от тези тактики и отваря вратите за несправедливи обвинения в “тероризъм” срещу всякакъв вид активизъм. "Зеленият страх " изглежда като пропаганден инструмент за манипулиране на общественото мнение срещу екологичния активизъм. Това е медийна кампания, която обрисува всеки вид активизъм засягащ екологията и правата на животните като “терористична заплаха”.

Пред съда правителството на САЩ заяви, че когато групата за защита правата на животните SHAC публикува новини за легални и нелегални действия и публично подкрепи разнообразието от тактики по затварянето на лабораториите на „Huntingdon Life Sciences“ те са действали като „генерали“ в кампания за „тероризъм“.

Няма значение, че обвиняемите, SHAC 7, никога не бяха обвинени за чупене на прозорци или залепване на ключалки. Няма значение, че те никога не бяха обвинени за физическо насилие. Няма значение, че те само изразиха гласно подкрепата си за разнообразие от тактики по различни медии и интервюта..

„Това дело никога не беше водено заради нещо, което реално се е случило“, заявява американския адвокат Глен Морамарко на изслушването, „То беше водено на полето 'трябва ли хората да бъдат държани отговорни за действията на други.“

На кратко, правителството твърдеше, че SHAC 7 трябва да бъдат осъдени за „тероризъм“ по идеологически причини. Или както заяви адвокатът Питър Голдбърг по време на изслушванията: теория за "вината за извършеното от някой друг“.

Тези активисти за правата на животните не са се опитали да откраднат и присвоят парите или имуществото на никого. Те единствено са заявили, че ако HLS не спре, те ще направят всичко, за да затворят компанията. И ако корпорациите, имащи връзки и бизнес с HLS не прекратят взаимоотношенията си с тази компания, те ще се насочени срещу тях.

За разлика от други случаи, които хората биха квалифицирали като „изнудване“ тук никога не е ставало въпрос за пари. Това за което е ставало въпрос е било защитата, свободата и живота на животните.

Да наречеш политически случай като този „изнудване“ е все едно например в САЩ да наречеш гражданското неподчинение на движенията за граждански права „изнудване“. Заплахата на това движение е ясна: ако продължите с дискриминацията на чернокожи, ние ще продължим да пречим на бизнеса ви. Не са ли били използвани базовите методи на „изнудване“ от всички движения за граждански права?

На следващо място ако не се съгласите с бързото и лесно обвинение в изнудване, то се оказва, че тези активисти не са обвинени в „изнудване“, а в „конспирация за изнудване“. Обвинения за конспирации са използвани навсякъде в историята срещу социални движения, когато други обвинения просто не могат да се измислят. Подобни обвинения са повдигани срещу анти-военни активисти и много много други с единствената цел да се заглуши съпротивата и несъгласието. Обвиненията в конспирация не са с цел да се изправят криминални елементи пред съда, а са с цел да се откроят хора за „лидери“, за да се даде назидателен пример и да се създаде страх.

Този случай от 2006, а и настоящият от януари 2009 във Великобритания са прецеденти с цел употреба на сила. Те трябва да са сигнал за действие към активистите във всички социални движения. Ако поддържането на спорен уебсайт и подкрепяйки на думи нелегални действия могат да доведат до 11 години затвор, какво ще е следващото? Английската агенция „National Extremist Coordination Unit“ цели да прикрепи етикета „терористи“ на различни активистки групи и вече се е насочила към еко-активистите. Тези корпоративни и държавни тактики са мобилни, те могат да се използват в различни държави и срещу различни социални движения и стават все по-силни.

Връзки:
http://animalrights.aresistance.net
http://shac7.com
http://indymedia.org.uk/en/actions/2008/shac
http://www.insidehls.com/insidehls.htm
http://greenscare.org
http://greenisthenewred.com

_________________
Open up for a new world
where animals are entitled their own lives!
To this dream of ours we commit ourselves.
For who we are we pledge our resistance,
our pledge is VEGANISM.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Превод: web-hosting.bg