Дата и час: Пет Юни 18, 2021 01:51

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Яну 05, 2009 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Ное 06, 2008 19:23
Мнения: 48
Местоположение: Вегански Райх
Фрийганите са хора, водещи алтернативен начин на живот, базиран на ограничено участие в съвременната икономика и минимална консумация на ресурси. Противопоставяйки се на днешното материалистично, морално апатично, алчно и постоянно подчиняващо се общество, фрийганите се стремят да създават общности, характеризиращи се със щедрост, социална загриженост, сътрудничество и свобода. След продължителен бойкот на продуктите на много големи корпорации, отговорни за нарушаването на човешките права, унищожаването на природата и жестоката експлоатация на животните, много хора откриха, че без значение какво купуваме, в крайна сметка се стига до подкрепянето на нещо непочтено. Много от нас осъзнаха, че проблемът не е в няколко лоши корпорации, а в цялата система. Фрийганизмът е тотален бойкот на консуматорската система, където стремежът за печалба е засенчил всички етични съображения. Така, вместо да избягвамепокупката на продукти от някоя лоша корпорация само, за да подкрепим друга, ние се опитваме да не купуваме нищо, доколото това е възможно. А когато пазаруването е неизбежно, го правим по най-добросъвестен начин. Думата фрийган се получава от „фрий” (свободен) и „веган”. Веаганите са хора, които не употребяват животински продукти или продукти тествани върху животни, защото не желаят да допринасят за животинските страдания. Фрииганите достигат много по-далече в своите възгледи, осъзнавайки, че в комплексната, индустриална, масово-производствена икономика, която се води единствено от печалбата, злоупотребите с хората, животните и земята изобилстват във всички етапи на производството (от добива на сурови материали, до производството и транспорта) и във всеки продукт, който купуваме. Експлоататорският труд, изсичането на горите, глобалното затопляне, заличаването на туземни общности и култури, унищожаването на дивата природа, замърсяването на въздуха и водата, поддържането на репресивни диктатури, спомагащи големия бизнес, разбиването на работнически профсъюзи, и детският труд са само някои от многото въздействия на привидно безобидните продукти, които консумираме всеки ден. Фрийганите използват различни стратегии за практичен живот, базиран на техните принципи:

Използване на отпадъци

Живеем в икономическа система, където продавачите ценят единствено земята и стоките, носещи им печалба. Консуматорите са подложени на постоянна атака от реклами, казващи им да заменят старите стоки с нови, по-хубави и по-добри. Тази практика допринася за създаването на огормни количества отпадъци, с които много хора биха могли да се хранят и издържат. Фриийганите избягват разточителната консумация, като търсят и събират продукти, вместо да ги купуват. Те не позволяват да се хабят жизнени ресурси, когато много хора са лишени от храна, дрехи и подслон, и спомагат за намаляването на отпадъците отиващи на сметищата и инсинераторите (отговорни за увеличаването на раковите и астматични заболявания в районите, където са разполложени). И разбира се, високопоставените директори на корпорациите, носещи най-голямата отговорност от всички, за вземането на решения, причиняващи огромна разруха и замърсяване. За да те винят, не е необходимо да притежаваш акции в корпорация, да си собственик на фабрика или химичен завод. Осигурявайки основните си нужди, като храна, дрехи, подслон и транспорт без да похарчат и пукната стотинка, фрийганите имат възможност значително да намалят работата си (почасова или временна работа) или въобще да елиминират нуждата отпостоянна заетост. Така може да посветим времето си в грижи за нашите семейства и приятели, може да участваме активно в най-различни доброволчески инициативи (Food Not Bombs, създаване и поддръжка на обществени градини, разпространяване на информация за най-различни проблеми и др.), стремейки се да променим заобикалящия ни свят към по-добро. Тоталната безработица не е вариант за всеки – много по-трудно е да си намериш безплатен зъболекар, отколкото безплатни книги. Но чрез ограничаване на нашите финансови нужди, дори и тези от нас, които работят, могат съзнателно да ограничат работното си време, и да възвърнат контрола върху собствения си живот.

Диво събирачество

Каквото и да твърди медицината, съществува разлика между живота и оцеляването. За да си жив, не е достатъчно да имаш само сърцебиене и мозъчна активност. Да бъдеш жив, наистина жив, е нещо много по-сложно и по-великолепно. Медицинските инструменти измерват кръвното налягане и температурата, но не забелязват радостта, страстта, любовта, и всички други неща, правещи живота значим. За да направим живота си смислен и да извлечем най-доброто от него, ние ще трябва да дефинираме наново самия живот. Трябва да се освободим от чисто клиничните определения, като използваме тези, имащи общо с това, което в действителност чувстваме. В пейзажите изпълнени с бетон, тухли и асфалт, обществените градини са същински оазис от растения, открити пространства и места, където хората се събират, работят заедно, отглеждат и споделят храна, и събарят бариерите, разделящи хората в днешното общество, където всички сме се изолирали един от друг. Фрийганите демонстрират, че може да се изхранваме без супермакерти и да се лекуваме без аптеки, стига само да познаваме ставащите за ядене растения и лекувитите билки, растящи навсякъде около нас. Дори в градските паркове може да намерим позлезни храни и билки, даващи ни ново разбиране за действителността, че нашето изхранване в крайна сметка не идва от корпоративните производители на храна, а от майката земя. Някои приемат събираческия начин на живот много по-сериозно, като напускат градовете и тръгват по пътя на дивото, опитвайки се да изградят общности в дивата природа, оцеляващи чрез примитивен начин на живот.

Минимизиране на отпадаците

Поради постоянното тършуване из отпадъците на нашето прахосническо общество, фрийганите са много добре запознати и отвратени от огромните количества боклуци, които ежедневно се създават и затова са избрали да не са част от този проблем. Така, фрийганите внимателно рециклират, наторяват почвата с органични вещества, и поправят стари вещи, вместо да ги заменят с нови. А всичко, което не се използва, се раздава на приятели или на „безплатните пазари”.

Екологичен транспорт

Фрийганите са наясно с бедствените социални и екологични въздействия на автомобила. Всички знаем, че колите замърсяват въздуха с изгорелите газове, но не мислим за другите разрушителни фактори, като например, изсичането на горите в диви местности за построяването на огромни автомагистрали и смъртните случаи на хора и животни причинени от катастрофи. Също така, масовата употреба на петрола в наши дни създава икономически подбуди за клането в Ирак и други части на света. Поради тези причини фрийганите отказват да използват автомобили и са избрали алтернативни начини за предвижване – пътуване на стоп, ходене, каране на велосипеди, скейтбордове и кънки. Пътуването на стоп запълва пространството в колата, което в противен случай би останало неизползвано, като по този начин не се допринася за цялостната консумация на автомобили и бензин. Употребата на автомобили е неизбежна за някои фрийгани, затова те се опитват да намалят своята зависимост към изкопаемите горива, като използват коли с дизелови двигатели, преустроени да вървят на „гризел” (растително олио). Те буквално зареждат резервоарите си с употребявано олио, което събират от различни ресторанти (още един пример за практичната употреба на отпадъците).

Безплатен подслон

Фрийганите вярват, че притежаването на жилище е право, а не привилегия. Както е жестоко хора да гладуват, докато огромни количества храна отиват на боклука, то също така е недопустимо хора да умират от студ по улиците, докато земевладелци, хазяи и общини са запечатали множество празни сгради, защото не са могли да извелкат печалба чрез отдаването им под наем. Скуотърите са хора, които окупират и възстановяват изоставени и порутени сгради. Много скуотъри са фрийгани. Скуотърите вярват, че истинските нужди на хората са по-важни от абстракции като частната собственост, и че собствениците на сгради, които не позволяват на хората да живеят в тях, дори и на места, където настаняването е крайно необходимно, не заслужават да притежават тези сгради. Освен настаняването с цел живеене, скуотърите често превъщат изоставените сгради в обществени центрове, в които се провеждат най-различни мероприятия (артистични изложби, концерти, екологини образователни програми и др.).

Раззеленяване и природосъобразен живот

Живеем в общество, където храната, която ядем, е често отглеждана на хиляди километри от нас, преминала е през множество процеси за обработка, а и много често е генно-изменена, за да издържа по време на дългото транспортиране исъхранение в складовете. Всичко това причинява големи екологични щети. Заради този процес губим чувството за промяна на сезоните и цикъла на живота, но някои от нас осъществяват по-здрави връзки със земята, практикувайки градинарство идиво събиране. Много градски еколози са започнали да превръщат заринатите с боклуци, изоставени парцели земя в зелени обществени градини. В квартали, където големите универсални магазини зареждат предимно недоброкачествени храни, обществените градини се явяват като много добър източник на здравословна храна. Където въздухът е токсичен и предизвиква редица заболявания, дърветата в обществените градини произвеждат кислород. Може би най-всеизвестната фрийганска практика е „градското събиране” (urban foraging/dumpster diving). Тази техника включва търсенето и събирането на стоки от боклука на различни търговци, производители, офиси, пазари и други места, където се изхвърлят полезни неща. Въпреки обществените стереотипи и разбирания за боклука, намираните от фрийганите стоки са безопасни, използваеми и в почти перфектно състояние. Някои улични събирачи търсят сами, други ходят по групи, но винаги „уловът” се споделя с всеки желаещ. Групи като Food Not Bombs събират годна за ядене храна от пазари, ресторанти и др., която в противен случай би отишла на боклука, и приготвят вегетариански ястия, които се раздават безплатно на публични места на всеки желаещ. Събирайки отпадаците на търговци, офиси, училища, домове и други, фрийганите се сдобиват с храна, напитки, дрехи, книги, вестници, списания, кухненски съдове, мебели, техника, играчки, велосипеди и всякакви други видове консуматорски стоки. Вместо да допринасят за увеличаването на отпадъците, фрийганите съкращават боклука и замърсяването и намалят цялостното ниво на отпадъчния поток. На някои места се провеждат събития известни като „Наистина, Наистина, Безплатен Пазар” (Really, Really, Free Market). На тези събития хората носят най-различни неща, които споделят с другите. Всеки дава и взема, но дори и една стотинка не се обменя. Разбира се в днешно време е почти невъзможно изобщо да не пазаруваме. Когато се наложи на фрийганите да пазаруват, те купуват употребявани стоки (втора ръка) и подкрепят малките кооперативи и семейни прозводители, вместо алчните корпоративни тирани.

Намалена заетост / умишлена безработица

Каква част от живота си жертваме, за да плащаме сметки и да купуваме все повече и повече нови неща? За повечето от нас работата означава да жертваме свободата си, приемайки заповеди от някой друг и подлагайки се на постоянен стрес, скука, монотонност, и в много случаи рискове за нашето физическо и психическо благосъстояние. Веднъж осъзнали, че проблемът със социалните и екологични злоупотреби не се дължи на няколко лоши продукта или няколко огромни компании, а на цялата система, то ние започваме да осъзнаваме, че като работници сме зъбни колела в една машина за насилие, смърт, експлоатация и разруха. Служителят в магазин за телешко месо по-малко ли е отговорен за жестокостите в промишлените ферми, отколкото работника в тези ферми? А рекламният дизайнер, намиращ начини за по-добрата продажба на продукта? Ами счетоводителят, занимаващ се с документацията на фирмата, помагащ и да остане в бизнеса? Или пък работникът в завода допринася за цялостната консумация на автомобили и бензин.

взето от трети брой на зинчето Катарзис
ето цялото списанийце на pdf файл - http://diy.aresistance.net/downloads/ka ... _print.pdf
за принтиране и безплатно разпространяване
вътре има още статия за промишленото животновъдство и още идеи как да живеем извън системата :dash3:
http://diy.aresistance.net/katarzis

още за фрийганството:
http://en.wikipedia.org/wiki/Freeganism
http://en.wikipedia.org/wiki/Dumpster_diving
http://freegan.info
http://www.freegankitchen.com/
http://crimethinc.com

и още за фрийганството на български:
http://harmanlitown.googlepages.com/vegetarianism - "Модерните клошари срещу прахосничеството", тази статия е препечатана от в. 24 Часа.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=411164 - "Още един бунт срещу цивилизацията" от в. Дневник

_________________
Open up for a new world
where animals are entitled their own lives!
To this dream of ours we commit ourselves.
For who we are we pledge our resistance,
our pledge is VEGANISM.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Вто Яну 06, 2009 03:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Сеп 23, 2008 00:48
Мнения: 101
Много интересен материал!!
За първи път чувам за такава група хора и се радвам, че ги има.
Не знам колко са и къде са, но определено най-радващото е, че живеят осъзнато. Мислят не само за себе си, даже се отказват от много уж необходими неща, но винаги мислят за другите хора в по-неравностойно положение, за събратята животни и за Майката-Земя. Похвално е, че го има това фрийганство.

Може би на повечето хора ще се стори твърде трудна или крайна крачка, но, си мисля, че ако поне се замисляме повече за това как живеем - имаме ли истинска нужда от всичко, което купуваме и ползваме, достатъчно добри ли сме с другите хора, достатъчно ли се съобразяваме с правата на животните, достатъчно ли пазим земята, която ни храни... достатъчно добри граждани ли сме на тази планета?? Това са простички въпроси и лесно приложими неща. Просто малко повече съобразителност, будност за собственото ни съществуване могат да направят тази планета райско кътче... И това не е някаква утопия. Това е самата реалност. Не се изисква много от нас. Мааалко повече алтруизъм, любов - състрадание (тоест първо, край на убийствата по между ни и най-вече тези на животните. Казвам най-вече, защото са най-масови - просто е недопустимо в 21 век. Срамота е за цялата история на човечеството все още да ги има...), мааалко повече пестеливост и добро отношение към природата.... Все простички неща. Мисля, че те са заложени, залегнали във всеки човек, просто трябва да се изкарат на повърхността и да се прилагат!

:heart: :heart: :heart:

_________________
~ Veganism Will Save Our World ~


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Вто Яну 06, 2009 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Окт 24, 2008 10:48
Мнения: 116
Благодаря за статията. Съгласен съм напълно с горното мнение. Трябва да вършим нещата, съобразявайки се, че ние сме част от обитателите на тази планета, а не сме единствени. По-добре е да използваме правилно ресурсите й, т.е. да не взимаме повече от колкото ни е необходимо.
Може да има теория, че увеличената консумация, постоянното увеличено потребление на стоки е добре за икономиката, но след като това унищожава толкова ресурси на природата, които трудно се възстановяват, и кара хората да си мислят, че само ако са по-големи потребители, ще се чувстват добре...значи последствията от насърчаване на такова неустойчиво развитие на обществото не дават добри резултати.
Наистина затънали в борба за физическо оцеляване, прекарваме по-голяма част от живота си в печелене на пари и търсене на удовлетворение в стоки, които да купим.
Съветите и изводите от статията са много добри, приложими и полезни за живота ни и за живота на всички, - не взимай нищо, което ти е излишно или повече, от колкото имаш нужда; споделяй това, което вече не ти е от полза с другите; зачитай живота на другите, както зачиташ своя - живей в хармония с всички хора, животни и природата;
Сигурен съм, че има и още много полезни изводи :) Просто не съм в състояние да ги обхвана, всичко е написано в статията.
Наистина прекарвайки по-малко време в мисли и вършене на излишни неща, ще имаме много повече свободно време.

_________________
Вегетариански наръчник
Be Veg! Go Green! Save the planet!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Яну 09, 2009 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Ное 06, 2008 19:23
Мнения: 48
Местоположение: Вегански Райх
Цитат:
Много интересен материал!!
За първи път чувам за такава група хора и се радвам, че ги има.
Не знам колко са и къде са, но определено най-радващото е, че живеят осъзнато. Мислят не само за себе си, даже се отказват от много уж необходими неща, но винаги мислят за другите хора в по-неравностойно положение, за събратята животни и за Майката-Земя. Похвално е, че го има това фрийганство.

Много е просто да се сетиш колко са и къде са. Фрийганството е лайфстайл, който се базира на консуматорски бойкот и е естествено да е най-приложимо на практика и тръгнало от свръхконсуматорското общество на Съединените Щати, където без проблем може да се живее по този начин, а което е по-важно - има смисъл. В европейските страни с добро социално осигуряване (където ако си безработен можеш да се прехранваш само от социални помощи) също фрийганството може да се прилага на практика. В България мисля, че фрийганството може да бъде приложимо единствено в София и то само отчасти (умишлената безработица е неприложима за България). Въпреки това пуснах тази статия, защото има някои аспекти, за които наистина може да се замислим. Масовата продукция на каквото и да било е изключително деструктивна и всеки може да намери ужасяващи статистики за каквато и да било, за това всеки си има свои приоритети от какво да пести или да се въздържа изцяло (освен от месото и животинските продукти), за да живее по-екологично.

_________________
Open up for a new world
where animals are entitled their own lives!
To this dream of ours we commit ourselves.
For who we are we pledge our resistance,
our pledge is VEGANISM.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Превод: web-hosting.bg