АРХИВ:
https://ecovege.org/forum/

Месото е най-вредно за околната среда, сочи шведски наръчник
https://ecovege.org/forum/viewtopic.php?f=8&t=80
Страница 1 от 1

Автор:  vladokan [ Вто Юни 23, 2009 23:28 ]
Заглавие:  Месото е най-вредно за околната среда, сочи шведски наръчник

Месото е най-вредно за околната среда, сочи шведски наръчник за хранене
Шведските власти насърчават гражданите да намалят консумацията на месо и ориз, които отделят най-много парникови газове, съобщи Евроактив. Препоръките за публикувани в първия европейски наръчник за природосъобразно хранене, изпратен за оценка в другите страни от ЕС.
Sweden promotes climate-friendly food choices

Месните продукти – телешко, агнешко, свинско и пилешко – оказват най-сериозно влияние върху околната среда, се казва в насоките, подготвени от Шведската национална администрация по храните и държавната Агенция за опазване на околната среда.

Според шведските власти консумацията на месо в страната е нарастнала с 10 килограма на човек през последните 10 години, достигайки 65 кг. годишно. Същевременно данните на Световната банка сочат, че хранителното потребление ще се увеличи с 50% до 2050 г., като търсенето на месо ще скочи с 85%. Това се дължи основно на забогатяването на развиващите се икономики като Китай и Индия, смятат от Световната банка.

Затова наръчникът, озаглавен ''Природосъобразен избор на храна'', препоръчва консумацията на по-малко месо в ограничени количества. За сметка на това, според шведските власти, гражданите трябва да увеличат вегетарианските продукти в менюто си, които оставят по-малък отпечатък върху околната среда.

Документът изрежда списък от продуктите с най-негативно влияние върху природата. Пример за такава храна е телешкото, един килограм от което допринася за отделянето на 15-25 кг. парникови емисии, пише в наръчника. Това се дължи на организма на кравите, който отделя голямо количество вредни газове.

Като алтернатива на консумацията на месни продукти наръчникът препоръчва сезонните плодове и зеленчуци, които са полезни както за околната среда, така и здравето. Сред продукти, които трябва да се избягват, са мазнините, бутилираната минерална вода, палмовото и соево олио и ориза.
Статия на вестник "Дневник"
http://www.dnevnik.bg/evropa/zelen_foku ... addcomment

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/