Дата и час: Нед Ное 28, 2021 23:34

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Ное 20, 2008 15:02 
Offline

Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 15:36
Мнения: 28
Ето едно интересно интервю. Скоро ще сложа и линк, към първоизточника (Още за За Аюрведа от Веда4-.

Д-р Акхилеш Шарма: Половината болести си отиват, ако станете вегетарианци

В аюрведа лекуват пациентите според енергийния им тип, казва световно известният лечител, чиито пациенти са Далай Лама и принц Чарлз
Интервю на Наско Атанасов

Той лекува Далай лама
Интервю с Д-р Акхилеш ШармаНа снимката Д-р Шарма показва как прави пулсова диагностика на българския феномен Ели Логинова.
Спокойствие и сила излъчва това типично индийско лице с матова кожа и блестящи черни очи. А усмивката и доброто настроение предразполагат и отпускат пациентите. Доктор Акхилеш Шарма лекува по принципите на аюрведа, древната традиционна индийска медицина. Името й се превежда като наука за живота. Призната е от Световната здравна организация като ефективна система на алтернативната медицина. Корените й се губят в древността. Смята се, че е получена от хималайските мъдреци по време на медитация и хиляди години се е предавала устно от учители на ученици. Първите текстове са отпреди 5000 г. като част от атхарваведа, една от четирите веди - свещените книги на Индия. Днес в Индия древната наука е възродена - има стотици училища, университети и клиники. Все по-популярна става и в Западния свят. Един от изтъкнатите й представители е д-р Шарма. Той има аюрведичен център в Делхи, съветник е в Министерството на здравеопазването на Индия и консултант по производството на аюрведични лекарства. Негови пациенти са Далай лама, принц Чарлз и други известни личности. При поредното си посещение в България бе любезен да отговори на нашите въпроси.


* Как срещнахте аюрведа и защо я предпочетохте?
* Когато се готвех да вляза в медицинско училище, малката ми сестра се разболя. Имаше температура, треска, загуба на апетит и тегло. Много лекари я прегледаха, много изследвания бяха направени, но така и не можаха да открият причината за състоянието й. Започнах да се плаша и един ден попитах баба ще умре ли сестра ми. Баба ми беше аюрведична лечителка и даваше лекове на болни от квартала. На другия ден тя отиде при нейни познати известни лекари по аюрведа. След консултацията започна да дава на сестра ми някакви чайове по три пъти на ден. Четири седмици бяха нужни, за да излезе момичето от тежкото състояние. Температурата спадна, взе да се храни и да наддава и цялото семейство видя чудото на аюрведчното лечение. Всичко толкова ме впечатли, че въпреки рационалното ми възпитание в английски училища реших вместо в медицинско да постъпя в аюрведично училище. Трябваше да водя истинска битка с баща ми, дипломат, и майка ми, учителка, за да защитя избора си. Подкрепи ме само баба ми с думите "Драги мой, аюрведа е истинската медицина. Това е медицината на бъдещето."
* Какво е според вас аюрведа?
* Това е цялостна философия за живота, знание за живота, както гласи и името й. Тя е начин на живот, което означава да се държиш добре, да спиш добре, да имаш добро отношение, правилна диета и начин на живот, правилно отношение към себе си, към семейството и обществото. Грижата за здравето е само един аспект на аюрведа. Тя ни учи как да бъдем здрави физически, умствено и духовно. Главната й задача е да даде знания на здравия човек как да продължава да бъде здрав. Но ако все пак се разболее поради своята лоша карма, действия, начин на живот, диета, отношения към другите, да го научи как да възвърне здравето си отново.
* Какво за аюрведа е здраве и какво е болест?
* Според древната наука всичко във Вселената е създадено от пет елемента - земя, вода, огън, въздух и етер (пространство). Те се комбинират и създават три енергийни сили в организма на човека. Обикновено по рождение преобладава една от тези сили и това наричаме индивидуална доша (конституция). Комбинацията на етера и въздуха създава въздушната сила, или вата доша, огънят и земята създават огнената сила - пита, а водата и земята - водната сила, или кафа. Когато има перфектна хармония и баланс между тези три сили в организма, тогава човек е здрав. Излезе ли обаче една от тях от баланс, започват да се натрупват токсини (ама) и той се разболява физически, умствено или духовно. Даже ако имате силно тяло като Арнолд Шварценегер, а сте изпълнени с гняв, омраза и похот, вие не сте здрави, това пак е болест.
* Как поставяте диагноза?
* Използвам преди всичко пулсова диагностика. Тези три пръста - показалецът, средният и безименният, се поставят в основата на китката, под палеца, за да се усети пулсът. Първият пръст е за вата, вторият - за пита, а третият - за кафа. Трябва да се усети кой пулс преобладава, с кой се усеща най-силно трептението в артерията. Така се определя индивидуалният енергиен тип на организма. Всеки има различна смес от трите енергийни същности. Някои са повече вата, други пита или кафа. Рядко има хора от чист тип. Обикновено се срещат десет енергийни типа човешки тела. Човек трябва да живее, да се движи и да се храни според преобладаващия в него енергиен тип. Тогава той ще е в баланс и хармония с организма си и с космическите сили и не само ще е здрав, но и целият му живот ще е хармоничен и успешен. По пулса се познават и нарушенията в енергийния баланс. Гледам също и начина, по който пациентът върви, по който говори, цвета на кожата му, цвета на ушите, вида на езика, зъбите, ноктите, кожата.
* След диагнозата как лекувате болния, как връщате баланса на дошите?
* Първо препоръчвам леки промени в начина на живот на пациента и диетата, която да спазва. Защото според аюрведа храната и лекарствата не са отделни неща. Ако някой дойде и ми каже, че има високо кръвно налягане, ще го посъветвам да отбягва кафето, лютото, червеният пипер и много подправки, а да яде по-охлаждащи храни като мляко, кисело мляко, кокосова вода. В допълнение давам някои пози от йога, които са съществена част от предписанията на аюрведа. Пациентът получава и специфични рецепти според неговата индивидуалност. Предписвам също билкови рецепти и аюрведичен масаж с билкови масла. При хронични болести като паркинсон, алцхаймер, множествена склероза, рак се получават много добри оздравителни резултати чрез аюрведа.
* Има ли връзка аюрведа с духовната практика?
* Тя е неразделна част от аюрведа. Всеки аюрведичен лекар, който спазва древните правила, дава част от своите пари и време за безплатна практика за най-бедните хора. Освен това самият той трябва да е за пример със своето здраве. Част от аюрведичната практика е и използването на мантри - това са звукови вибрации с хармонизиращ и оздравителен ефект.
* Имате ли Учител в аюрведа?
* Имах учители в аюрведичния университет, който завърших. Освен това имах привилегията да уча в така наречения Курукшетра университет. Така се нарича мястото на битката между доброто и злото в Бхагавад гита, а сега това е място, където се събират светци и санязи (подвижници). Те имат много богата информация, голям опит и реалната аюрведа живее в техните умове и души. Знаят много ефективни билки и рецепти и ако наистина им служиш, ще те приемат за подходящ кандидат и ще те дарят с богати познания, които другаде не можеш да намериш. Имам и свой гуру, когото следвам.
* Кой е най-големият урок, който сте получили от него?
* Той ми каза, че когато гледам друг човек или пациент, аз гледам друга душа, която е част от Космическото съзнание. И когато сложа ръка на пулса да отправям искрена молитва към Космическото съзнание, Върховния или Господ, според каквото име съм му дал, да получа най-добрата информация и да дам най-доброто от това, което мога и което идва от Него. Аз съм само писачът, а Той е този, който предписва. С такова отношение ще имаш успех със сигурност, ми каза Учителят.
* Бихте ли дали някои прости правила за здравословен живот според аюрведа?
* Когато сутрин станем, след тоалета трябва да седнем за медитация. За десет-петнайсет минути да затворим очи и да направим няколко дълги и бавни вдишвания и издишвания. Това се нарича пранаяма и прочиства енергийните канали. След това да навлезем в дълбока медитация за около десет минути. Да останем в състояние на абсолютна липса на мисли. Това е добро начало за деня ни. Полезно е всеки ден да си правим масаж със сусамово масло, което балансира трите енергийни сили, усилва кръвообращението, тонизира мускулите и нервната система, смазва кожата, която е най-големият орган на нашето тяло. Ще имате революционни промени. Освен това се опитайте да бъдете вегетарианци. Силно препоръчвам да не се яде месо. То никога не е било истинската човешка храна, защото да убиваш друга душа, да убиваш животно и да го ядеш не е човешко. Ако станете вегетарианци, половината ви болести ще си отидат. Някои хора казват, че не може без месо поради нуждата от протеини и енергия. Аз никога през живота си не съм ял месо и съм здрав и пълен с енергия, а не съм и слаб. Протеините взимам от млякото, ям много зеленчуци. Ако не сте вегетарианци два пъти нараства шансът да имате рак, диабет и други болести. Много вреден е навикът, когато ядете, да пиете мляко, кафе, чай, сокове или други напитки. Нарушава се храносмилането и се образуват токсини, които аюрведа нарича ама. Те са причина за болестите. Ако сте чак толкова жадни, пийнете малко вода. Не трябва също да задоволяваме напълно апетита си, а някъде около 75 процента.
* Коя е най-голямата грешка на съвременната медицина?
* Химическата медицина е откъсната от природата. Тя взима вещества от билките, смесва ги и гледа какво ще стане. Така се създават лекарствата, но се правят и грешки. Затова след триста години химическа медицина книгата с противопоказания е четири пъти по-голяма от книгата с показания.
* Как трябва да е организирано здравеопазването според вас?
* Аюрведа препоръчва не да се строят болници, а повече здравни центрове, където да се обучават хората, а даже и самите доктори на правилен здравословен начин на живот. Защото важно е да се поддържа здравето, а не да се разболяваме и да ходим по болници. Вече дори в Европейския съюз тези проблеми се обсъждат много сериозно. Това е битка, защото милиарди долари се печелят от сегашните лекарства и здравна помощ. Затова ги защитават тези, които правят законите. Но обикновените хора все повече търсят природните начини за лечение, какъвто е аюрведа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Съб Ное 22, 2008 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Окт 24, 2008 10:48
Мнения: 116
Много ме впечатли Аюрведа. И преди съм чел малко за нея, и тогава ми беше много интересно. Ще потърся повече неща за нея :)

_________________
Вегетариански наръчник
Be Veg! Go Green! Save the planet!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Яну 16, 2009 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 18:10
Мнения: 48
И мен ме впечатли. Даже посетих два курса по аюрведа. Сега се развихрям в кухнята, а целия апартамент ухае на подправки :)
Изпращам ви и малко рецепти от курса


Прикачени файлове:
gi.doc [364 KIB]
745 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Яну 16, 2009 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Окт 24, 2008 10:48
Мнения: 116
Тези рецепти по Аюрведа са голям подарък. Благодаря много за тях, радвам се, че има човек във форума, който може да ни разказва от близо за тази прекрасна индийска наука :dy: Какво готвене ще падне само...

_________________
Вегетариански наръчник
Be Veg! Go Green! Save the planet!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Яну 22, 2009 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 18:10
Мнения: 48
Ето от къде може да прочетете още за аюрведа, да определите към коя доша спадате, а може и да се запишете за новия курс
http://www.vegiveda.com/course_info.php


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Чет Яну 22, 2009 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 18:10
Мнения: 48
и още нещо
Всяка четвъртък вечер може да опитате аюрведичните вкусотии на Юри Ковачев (водещ курса по аюрведа) в Чайната на Бенковски 11. Цените са достъпни а кухнята вълшебна. Правят и страхотна морковена торта :clapping:
Ето и линк към новооткритата чайна на Гладстон
http://www.vedahouse.bg/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Съб Яну 24, 2009 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Окт 24, 2008 10:48
Мнения: 116
Поли, какви вегетариански ястия има, защото не пише в менюто, и всички са веге нали?
:)
Значи това са 2 места - едното е Чайната на Бенковски 11, а другото Veda House на Гладстон, нали така?
Може ли да се добавят ако предлагат само веге храна към справочника с веге заведения според теб :cs:
редакция

_________________
Вегетариански наръчник
Be Veg! Go Green! Save the planet!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2009 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 18:10
Мнения: 48
В чайната на Гладстон за хапване се предлагат само сладкиши- домашни кексове, бонбони...В сайта им прочетох, че си търсят готвач, така, че предполагам скоро ще има едно местенце за вегетарианци.
В чайната на Бенковски има веге ястия, но само салати, сандвичи, домашни сладкиши и торти и разбира се в четвъртък аюрведична кухня


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2009 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 18:10
Мнения: 48
Ето нещо интересно този уикенд:
Семинар Ведическо кулинарно изкуство-принципите на аюрведа
Хайде с мен-голямо готвене ще падне :en:
http://ambastyle.com/vedicheska-kuhnq.php
ето и снимки от миналия семинар (и аз съм там, с големия корем :hyha: )
http://ambastyle.com/gallery-seminar.php


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Авг 24, 2009 11:52 
Offline

Регистриран на: Пон Авг 24, 2009 11:47
Мнения: 2
vladokan, ходила съм няколко пъти в чайната Чай във фабриката и искам да ти кажа, че аюрведическите ястия са НЕВЕРОЯТНИ! Даже заведохме и наши приятели вегани да я опитат. Мястото има уникална атмосфера и чаровно момиче, което обслужва клиентите. Аюрведическата кухня е само вегетарианска и ястията ми се отличават с очароваща простота и невероятен вкус! :thumbsupsmiley: Препоръчвам горещо да ги посетиш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Превод: web-hosting.bg