АРХИВ:
https://ecovege.org/forum/

За самозащитата и "пропагандата" :D
https://ecovege.org/forum/viewtopic.php?f=13&t=71
Страница 1 от 1

Автор:  tribal_flower [ Съб Май 30, 2009 19:24 ]
Заглавие:  За самозащитата и "пропагандата" :D

Реших да направя тази тема понеже предполагам всички сме водели спорове по веге въпроси.А разни новобранци като мен често попадат в неприятни ситуации и биват нападани от месоядните.Та..мисля че ще е добре да има тема в която взаимно да си помагаме в самоотбраната срещу разни странни въпроси,в споренето по тази тема и разпространяването.

Въпросите,по които не съм могла да кажа нищо са два:
Ям животни,защото за това са създадени,ако не е за това за какво? (най-глупавия и най-сложния за компроментация)
Структурата на челюстта ни е на хищник (всички се хващат за тези два пусти "кучешки" зъба и просто не знам какво да кажа,даже аз самата не знам за какво са там)

Автор:  poly [ Съб Май 30, 2009 23:37 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :Д

Дааа, месоядните са изключително неприятни създания ;)
Обясни им че захапката ни НЕ е като на хищниците
Първо: хищниците имат удължени челюсти а зъбите им са дълги и остри
Растителноядните има плоски8 челюсти и заоблени зъби, движещи се настрани, за да сдъвкват растенията. А тези челюсти не са особено добри да захапеш плячка :) Колкото до кучешките зъби, те са направо смешни. Кажи им на твоите приятели да отидат и да се опитат с кучешките си зъби да отхапят парче месо от една овца примерно. Нали са хищници, нали имат кучешки зъби, да го направят. За един вълк, който е хищник това не би било проблем. Човека обаче с челюстите си и зъбите си е неспособен да разкъса плътта на живи животни.
КОлкото да първия ти въпрос- за жалост човек които смята, че животните са създадени за да ни служат за храна доста трудно би могла да го разубедиш. Наистина селскостопанските животни ненужно са създадени и се развъждат от човека, за да му служат за храна. Това обаче не значи, че е правилно. Те също чувстват болка, също страдат и хранителните ни капризи не могат да са извинение за това страдание. Нито едно животно не иска да страда, нито едно животно не иска да умре. Техния живот е толкова ценен за тях си, колкото нашия за самите нас. Това, че човек може да пороби, убие и изяде друго живо същество не значи че е правилно. Важното е, че ние имаме алтернативи и това прави убийството и страданието на животните напълни ненужно.

Автор:  vladokan [ Нед Май 31, 2009 17:21 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :D

Подкрепям напълно това, което Поли каза. Ако животинското месо беше естествена храна за хората, то тогава нямаше да е основна причина за толкова тежки заболявания като рак, луда крава, сърдечносъдови заболявания и други. Напоследък се увеличава все повече разпространението на епидемии на свински, птичи и комбиниран грип, които може да се превърнат дори в световни пандемии. Това отнема човешки животи и съсипа икономиката на Мексико, тъй като страната дори беше в световна изолация, за да не се разпространи грипа със силни темпове в други страни.
Различните изследвания върху човешкото тяло ясно показват, че то не обработва добре приетата животинска храна. Хората, също както и животните, които се хранят с растения, имат дълги тънки и дълги дебели черва. Нашите черва имат обща дължина около 8 метра и половина (а при месоядните животни са 2-3 пъти по-къси). Малкото ни черво е нагънато много пъти и стените му са надиплени, а не гладки. Тъй като нашите черва са по-дълги от тези на месоядните животни, месото, което ядем, престоява в тях по-дълго. В резултат на това месото започва да се разваля и образува токсини.
Има подробни материали, в които има още информация за много аспекти за вредата от яденето на месо за здравето на хората, животните и планетата. Ето някои от тези материали:
http://godsdirectcontact.us/sm21/sb/PDF ... tarian.pdf
http://ecovege.org/zdrave
http://www.vbox7.com/play:a79b2056 (Нова телевизия: Консумацията на червено или преработено месо е опасна)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Щетите от коснумацията на месо, алкохол и цигари.
vrediotmesoalkoholcigari-bg.pdf [235.17 KIB]
403 пъти

Автор:  hristo.deshev [ Нед Май 31, 2009 21:42 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :D

Аз обикновено не споря, защото нещата никога не свършват добре. Със спорове не можеш да облагородиш нито един човек, който яде месо.

Иначе, ако стигна до дискусия, съм забелязал, че най-добре се приема личният пример и собствените истории. Ето ги и моите:
- Стомахът ми е много по-добре откакто не ям месо (нямам киселини от 4 години)
- По-здрав съм. Настинките и гриповете съм ги забравил. Май наистина откакто не ям месо, не съм настивал нито една зима.
- И двете ноздри на носа ми са отпушени през цялото време откакто не употребявам млечни продукти. Преди мислех, че е естествено поне едната да е запушена.

На всеки казвам едно: Вместо да си вадим аргументи и да се надприказваме, просто опитай. Изкарай 2-3 седмици или месец без месо и виж как ще се чувстваш.

Поздрави и успехи с месоядците,
Христо

Автор:  Dalgia [ Пон Юни 01, 2009 15:59 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :D

hristo.deshev написа:
- По-здрав съм. Настинките и гриповете съм ги забравил. Май наистина откакто не ям месо, не съм настивал нито една зима.
- И двете ноздри на носа ми са отпушени през цялото време откакто не употребявам млечни продукти. Преди мислех, че е естествено поне едната да е запушена.

На всеки казвам едно: Вместо да си вадим аргументи и да се надприказваме, просто опитай. Изкарай 2-3 седмици или месец без месо и виж как ще се чувстваш.

Поздрави и успехи с месоядците,
Христо

Въпреки доста скромния ми опит в тази насока, тези ефекти са налице и при мен, наистина тялото бързо ни се отблагодарява, когато престанем да го мъчим толкова много...иначе обикновено казвам на хората, че месото е вредно и е възможно най-неестествената храна за нас като растителноядни организми(животни по-точно, маймуни сме, не лъвове...щото оставам с впречатлението, че голяма част от нашето общество се изживява като тигри, вълци и т.н. ама ако му кажеш на някой, че всъщност не е много повече от една маймуна, която примерно не може да хване риба с голи ръце(понеже и тва много си го мислят, без дори да са се докосвали до сурова риба, да не говорим за жива) и т.н. не го приема добре), после вече зависи от хората, но смятам, че първо трябва на човек да се обясни смислено(научни факти, статистика и т.н.) защо месото примерно му вреди и чак тогава евентуално за някакви етични и морални неща, понеже нека не забравяме, че ние на първо място сме си егоистични същества и не бихме могли да се лишим от нашето си удоволствие просто ей така в името на някой друг...
Лично според мен проблемът е в невежеството и липсата на разпространена адекватна информация по въпроса, а не че
Цитат:
месоядните са изключително неприятни създания
, poly...всъщност една огромна част от месоядните са много готини хора, това че несъзнателно си вредят(а и не само на себе си) не ги прави виновни, нито по-малко приятни създания от някои, които си вярват, че са вече много осъзнати, чисти и т.н., защото обществото ни е жертва на интересите и жестокостта на една не много голяма група хора, която съзнателно или не чак толкова се гаври със стадото....

Автор:  hristo.deshev [ Пон Юни 01, 2009 22:40 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :D

И аз напоследък приемам будистката гледна точка, че лоши хора няма и всичко е резултат от невежество. Нека ние си свършим работата и да разпространяваме информация за ползите от вегетарианството и разсейваме страховете на хората, че ще умрат по мъчителен начин, ако не ядат месо... и нещата ще се наредят.

Автор:  poly [ Вто Юни 02, 2009 15:16 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :D

Dalgiq, приемам невежеството у хората и това, че повечето не си дават сметка за жестокостта съпътстваща животновъдството. Аз самата бях така. Когато обаче разбрах как животните се превръщат в месо, на мига станах вегетарианка. Тогава и мислех, че само животните отглеждани за месо страдат, биват измъчвани и в последствие убивани, а тези за мляко живеят щастлив живот, с едничкото желание да ни дадат млякото си. Доста наивно, да. После разбрах и за страданието на животните отглеждани за мляко, разбрах и някои истини за млякото, които никой не ни казва. На същия ден станах веган. Аз всеки ден казвам на различни хора защо не е здравословно, етично и екологично да се ядат животински продукти, показвам снимки, материали...Те ме изслушват и продължават да си ядат пържолата примерно...Е, това не мога да го разбера

Автор:  7 Generations [ Вто Юни 02, 2009 17:44 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :D

Малко цитати от филма Земляни (Earthlings):

...Систематичното измъчване на чувствителни същества, под какъвто и да е претекст и форма, не може да постигне нищо повече от вече постигнато: да ни покажа каква е най-ниската точка на унижение, която може да достигне човек. Ако това искаме да знаем. "Докато има кланици, ще има и бойни полета." - Лев Толстой. Невежеството е първата линия на отбрана за видовиста. И тя лесно се пробива от всеки, с време и намерение да открие истината. Невежеството е взимало връх толкова дълго, защото хората не искат да знаят истината. "Не ми казвай, ще ми развалиш вечерята" - това е обичайният отговор след опит да кажеш на някой как тази вечеря е била приготвена. Дори хората, които са в течение, че традиционните семейни ферми са изместени от огромни бизнес интереси... че дрехите им идват от заклани крави, че забавлението им означава страданието и смъртта на милиони животни... и че съмнителни експерименти се провеждат в лаборатории... те продължават да прегръщат неясни вярвания, че условията не може да са прекалено лоши...

...Болката и страданието са в себе си лоши и трябва да се предотвратяват или намалят, независимо от раса, пол или вид на съществото, което страда. Ние всички сме създания. И другите създания преживяват усещания точно както нас. И те са силни, интелигентни, трудолюбиви, подвижни, еволюиращи. И те са способни да растат и да се адаптират. Като нас, те първо и най-важно са земляни. И също като нас, те оцеляват. Също като нас, те търсят своя комфорт вместо дискомфорт. И също като нас, те изразяват емоции.

"Имаме нужда от една друга, по-мъдра и може би по-мистична представа за животните. Отчужден от естествената природата и живеейки с изкуствено създадената си такава, човекът като част от цивилизацията наблюдава съществата през лупата на своето познание и ги вижда само частично през уголеменото стъкло, докато целият образ остава размазан. Покровителстваме ги заради тяхната незавършеност, заради трагичната им съдба да приемат форма толкова по-нисша от нашата. И там се корени нашето заблуждение. Животните не трябва да се измерват от човека. В свят по-стар и по-завършен от нашия, те живеят като завършени и пълноценни индивиди, надарени със сетива, които сме изгубили или не сме притежавали изобщо, живеещи сред гласовете, които ние никога няма да чуем. Те не са нито наши братя, нито пък по-нисши от нас: те са други народи, уловени заедно с нас в мрежата на живота и времето, наши другари във възхода и падението на земята". - Хенри Бестън

Автор:  Dalgia [ Сря Юни 03, 2009 13:04 ]
Заглавие:  Re: За самозащитата и "пропагандата" :D

poly написа:
На същия ден станах веган. Аз всеки ден казвам на различни хора защо не е здравословно, етично и екологично да се ядат животински продукти, показвам снимки, материали...Те ме изслушват и продължават да си ядат пържолата примерно...Е, това не мога да го разбера

Не всички хора имат силата да бъдат различни, да тръгнат срещу течението и да му устоят...не всички имат волята да изкоренят навика, който имат от ранно детство, не всички искат да бъдат възприемани като "слаби", което е и най-големият абсурд, защото за да направиш гореспоменатите неща трябва да си силен, убеждението също играе ключова роля, но слабостта е тази, която им пречи на човечетата, защото те дори не могат да осъзнаят лицемерието си, за страха от промяна да не говорим...

П.С. Всъщност днес гледах филма "Esoteric agenda"(силно го препоръчвам) и си дадох сметка, че в нашия свят ежедневно се избиват и измъчват хора, хиляди, нещо за което също не си даваме сметка, тъй че, poly, не се учудвай чак толкова че хората продължават да си ядат пържолата, няма как иначе, в днешния свят, в който няма равновесие и хармония не може да изискваш всички да те разберат или слушат, просто защото това тях не ги вълнува...

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/