ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 65 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Суровоядство Да живееш на сурова храна със Сергей Бутенко и Марина Гладкикх (видео)

Да живееш на сурова храна със Сергей Бутенко и Марина Гладкикх (видео)
Да живееш на сурова храна със Сергей Бутенко и Марина Гладкикх (видео) - 4.9 при макс. оценка 5 според 41 гласа
Вашата оценка от 1 до 5 за статията/съдържанието : / 41
НедоброОтлично 
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Неделя, 13 Януари 2013

 

sergei-butenko-surovoiadstvoСлед като се хранех със сурова храна, умът ми започна да работи по-добре. Мога да се концентрирам за по-дълги периоди от време, а преди лесно се разсейвах и никога не можех просто да седна и да чета книга. Всъщност се записах да посещавам местния ни университет когато бях на 14.

 

Обичащи живота зрители, добре дошли при Здравословен начин на живот! Суровото веганско хранене набира популярност и веганите суровоядци казват, че този начин на хранене има много предимства, например предотвратяването и преодоляването на болести, подобряване на храносмилането, подобряване на физическата и духовната енергия.

Суровото веганско хранене включва само неготвени растителни храни или тези, приготвени на температура 40 градуса или по-ниска от нея, запазвайки по този начин естествените ензими – ключов елемент за здравето на тялото, от това да бъдат разрушени от високите температури.

Днес ще посетим двама експерти в сферата на суровата храна. Започваме със Сергей Бутенко. Семейство Бутенко са родом от Москва, Русия, но имигрират в САЩ през 1990 г. Три години по-късно цялото семейство започва да страда от сериозни здравословни проблеми и през 1994 г. майката Виктория, която търсела лек, започнала да следва сурово веганско хранене.

По-късно цялото семейство приело този здравословен начин на живот и здравословните проблеми на всички тях изчезнали! Семейство Бутенко започнали да публикуват книги, да записват DVD-та и да провеждат здравословни семинари като по този начин са помогнали на хората по света да променят начина си на хранене и да подобрят здравословното си състояние.

Сергей Бутенко: Когато бях само на девет ми беше поставена диагноза младежки диабет, а по същото време всички в семейството ми се разболяха. Майка ми имаше аритмия, баща ми – хипертиреодизъм и артрит, а сестра ми – астма. Първо потърсихме метод от традиционната медицина, който да ни помогне, но тъй като не намерихме никакви отговори там, ние започнахме да ги търсим сред алтернативните методи, които ни доведоха до суровоядството и така преминахме на суровоядски режим, при който ядяхме много зеленолистни зеленчуци и в крайна сметка всеки от нас се излекува от своите болежки.  

В своето търсене на по-добър хранителен режим семейство Бутенко откриват, че обикновените зеленолистни зеленчуци, налични на пазара, всъщност са супер храни, които съдържат голямо разнообразие от витамини, минерали, антиоксиданти, протеини и фитонутриенти, а в допълнение към всичко това са пълни с лечителска сила. И така суровите зеленолистни зеленчуци станали един от ключовите фактори за възстановяването на благоденствието на семейството.  

Изпробвали сме много различни начини да ядем сурова храна, примерно били сме основно плодоядци, яли сме най-вече кълнове, много ядки и това, което научихме вече 16 години на суровоядство е, че трябва да запомните да ядете зелените листа, те са изключително полезни за всеки здравен аспект.

Най-добрият начин безспорно е да започнете като включите към храненето си зелени смутита, и това е основна концепция, която майка ми, Виктория Бутенко, разви. А именно вземате зелени листни зеленчуци и ги смилате в блендер с плодове, в резултат на което се получава вкусен коктейл.

Вкусът е като на плодово смути, но това е лесен начин да вкарате зеленолистни зеленчуци в тялото си. Ако правите само това и нищо друго, здравето ви ще започне да се възстановява, по естествен начин ще започнат да ви се ядат по-здравословни храни и ще имате желание да ядете по-здравословно. Това може би е най-доброто, което хората могат да направят.

Виктория Бутенко, помощник професор в държавния университет на Южен Орегон, САЩ, представя различни рецепти за зелени смутита и споделя своето знание за естествената сила на плодовете и зеленолистните зеленчуци в своята книга „Революцията на зелените смутита”. В допълнение към това, когато са били тийнейджъри, Сергей и сестра му Валя, публикуват заедно „Да ядеш без затопляне”, в която разказват за предимствата на суровото веганство от перспективата на младежите.

Забелязах как деца от всички възрасти, форми и размери обичат своите блиндирани зеленчуци. Те просто са вкусни, а ние обичаме да ядем това, което е вкусно.

Дивите, ядливи растения са чудесни в салати и сокове и са безплатни, вкусни и с високи хранителни стойности. Г-н Бутенко е изучавал дивите ядливи растения много години и открил тяхната невероятна способност да помагат при лечението на болести и да ни зареждат с енергия. Ето защо те са супер храни!  

Плевелите и дивите ядливи растения са моята най-голяма страст, защото това беше нещо като естествено преминаване от ядене на много зеленолистни към ядене на безплатни зеленолистни, които са дори по-хранителни. Така че на практика, ще разгледаме всички различни неща, които нашите прадеди и баби са наричали храна, а ние сме забравили как да ги ядем, защото днес ни звучат страшно.

Нас ни е страх, че те могат да ни навредят, когато в действителност повечето плевели всъщност са ядливи, а не отровни. Те дори са по-хранителни от органичните купени в магазина зеленолистни, а също така са и безплатни и лесно достъпни за всички.

Сергей Бутенко препоръчва да се прибавят диви ядливи растения към нашето дневно меню и често говори на тема „разходка за плевели”, дори води такива разходки, където участниците изживяват забавата да намерят плевели сред природата за своите смутита. И все пак той предупреждава, че са необходими консултации с експерт, ако не сте сигурни дали едно растение е ядливо или не.

Нашите родители са ни учили да слагаме задния край на детелината в устата си и това всъщност кара част от нектара й да изтича в устата ти, а вкусът му е доста сладък. Детелината изчиства кръвта изключително добре. Тя пречиства кръвта ти и ти помага да се оттървеш от тумори и рак, а листата всъщност са наистина хранителни в салати и смутита, освен това са и много вкусни.

Марина Гладкикх е добре позната сред суровоядците в Русия и често я канят от медиите да сподели своя опит като суровояд. Освен това тя е публикувала книгите: „От зелени коктейли към сурова храна” и „Моят живот: суровоядството”.

През 2008 г. тя приела съвета на сестра си, Виктория Бутенко, и започнала да пие зелени коктейли, след което пък започнала да яде само сурова храна. Тогава госпожица Гладкикх усетила коренна промяна в стойностите си и във физическото си състояние. Тя може да ходи боса дори върху лед и сняг, всичките й болести изчезнали и е свалила 15 кг.

Ако някой ми беше казал преди две години, когато преминах на суровоядски режим на хранене, че ще мога да тичам боса, нямаше да повярвам. Отначало, разбира се, беше леко студено за босите ми крака. Но след минута и половина, се случи нещо наистина удивително и в резултат на това краката ми сякаш започнаха да се затоплят; земята и снега не ги охлаждаха, а всъщност напротив, те ги затопляха.

Вероятно това беше по-голямо общуване със Земята, с нашата природа или пък съм почувствала някакъв вътрешен триумф, че стоя боса на снега. И ми хареса толкова много, че започнах да прекарвам повече и повече време в това занимание.

Как точно се преминава към суровоядско хранене? Марина Гладкикх споделя своя ценен опит.

Вярвам, че постепенното преминаване към суровоядско хранене е много по-ефективно от внезапното спиране на много продукти наведнъж. Например, за да преминат към суровоядска храна, хората могат да разнообразяват менюто си със зелени коктейли, да добавят бадемово, ядково мляко или някакво друго растително мляко. Това е много по-добре, отколкото да пиете мляко от магазина.

И чрез това разнообразяване на менюто, ние можем постепенно да се научим да слушаме собственото си тяло, да го наблюдаваме, да виждаме известни промени и съответно да изберем верните решения точно за нас. Смятам, че наистина всеки човек трябва да се научи да слуша себе си. Сега има толкова много литература, филми и всякакви други източници за това, но моята препоръка е да се опитате да чуете себе си. Прочетете малко литература, научете повече, общувайте си със суровоядци, посещавайте различни суровоядски срещи и тогава започнете промяната стъпка по стъпка.

Най-простичките неща, може да вземем всяка една растителна храна – било то плод от някое дърво, било то чистата вода, която тече от планината или водата, която ние пречистваме, ако идва от водна тръба. Във всяка ситуация е много просто да се използва суровата храна – просто я измийте и я изяжте.

На практика това е храната за мързеливичките. Тъй като по правило няма нужда от готвене и нашето тяло е предназначено за такава храна. Със сигурност мога да кажа, че на суровоядско хранене, човек започва да яде много по-малко. Количеството изядена храна намалява, но енергията на човека се увеличава! Опитайте – може би ще ви хареса.

Чрез ежемесечни срещи Марина Гладкикх събира суровоядци, вегани и други хора, които се интересуват от суровоядския начин на хранене, за да споделят опита си.
Тази година аз организирах 12 срещи в Москва (Русия), на практика по една всеки месец. Всеки месец организираме партита, танци за суровоядци, вегани и всички, на които им е интересно. По време на нашите партита, ние не употребяваме нито алкохол, нито никотин или тютюн, нито пък каквато и да е негативност, а в допълнение към това танцуваме боси.

И докато правя всичко това чрез интернет или директно по телефона, аз се опитвам да отговоря на многобройните въпроси на хората, като например: „Как да получа толкова много енергия, как да стана по-здравословен и щастлив?” Надявам се, че моят скромен принос може да се превърне в полезно послание, което да помогне на някого да промени себе си.

Искрено благодарим на Сергей Бутенко и на семейството му, както и на Марина Гладкикх за това, че ни разказаха как една промяна в менюто им не само е трансформирала мирогледа им , а също така ги е извела на пътя на благоденствието. Нека полезната сурова веганска храна бързо се разпространи сред обществата по света. 

 

 Превод: Емилия Цанева (http://tahion.bg)

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/