ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 18 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Здраве Не страда ли доматът, когато го ядем?!

Не страда ли доматът, когато го ядем?!
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Вторник, 22 Ноември 2011

Боли ли ги зеленчуците, като ги ядем?Тази статия е в отговор на често срещани забавни и понякога сериозно задавани въпроси като например "Не го ли боли доматът, когато го ядем?" и "Не страдат ли растенията също както и животните?". Подобни въпроси се задават толкова пъти по медии и в разговори, така че явно заслужено публикуваме материал по темата. Следват факти, които изтъкват някои съществени различия между растенията и животните.

1/ Подобно на човека, животните, които се използват за месо и мляко, имат добре развита нервна система. Колкото по-силно развита нервна система има един организъм, толкова по-голямо е усещането му на болка. Растенията нямат нервна система и поради тази причина не усещат страданието, както животните.

 

2/ Зеленчуците се състоят от около 90% вода, което е друга причина да нямат силно изпитване на болка.

 

3/ Растенията живеят в латентно състояние. Човек е в латентно състояние например, когато е под силна упойка. Тогава той е жив, продължава да диша, брадата му (ако е мъж) продължава да расте, но той не усеща режещия го скалпел или зъболекарска машинка по същия начин, както ако е в пълно съзнание.

 

4/ При много от растенията, особено плодовете, не е нужно да се изкоренява самото растение. При човешката дейност понякога се отрязват клоните или части от отглежданото растение и така то продължава да живее и се развива по-добре. Не така стои въпросът, ако нарежем трупа на животно... Също така, разнасянето на семето на зеленчуците и плодовете спомага за тяхното разпространение. Ако плодът на дървото падне под него и не се вземе, той ще изгние, и в същото време семките му няма да поникнат заради сянката на дървото.

Изводът от всичко казано дотук в крайна сметка е, че вегетарианското и веганско хранене е изборът на състрадателен начин живот.

 

Коментари 

 
+8 #7 Vania Atanassova 2014-01-13 23:54
Интересна статия,а също така и коментарите са на ниво.Поздрави на всички Вегани.
Цитиране
 
 
+6 #6 mincho 2012-09-18 10:38
Точка 2 е малко смешна, защото и човека е 80% вода :)
Другите неща стават обаче.
Цитиране
 
 
+12 #5 Катя 2012-01-30 23:32
Много вярно!Чудесна статия :-)
Цитиране
 
 
+23 #4 Десислава 2012-01-27 13:48
Хах.. толкова пъти като седнем да ядем някъде с приятели и има хора, които още не ме познават толкова добре, разберат ли, че не ям месо започват един много омразен за мен диалог!!
и всеки път, когато има кажа моята причина - изтъкната по-горе, те никога не ме разбират... Много хора не възприемат животните като живи същества, а само като парче месо.. по-лошото е, че вече доста хора гледат и един на друг като парче месо ..
Затова адски много ме радват такива статийки :-))))) адмирации ;-) ХХХХХ
Цитиране
 
 
+11 #3 евЗЕНи 2011-11-23 19:10
Странното е, че този въпрос се задава саркастично от хора, които не изпитват състраданието и болката на животните, а често - и на другите хора. Моят отговор е, че има хора, които нямат проблем да убиват, изнасилват или малтретират себеподобните си без да го виждат като проблем. Но за болшинството от нас това е ненормално, защото сме се осъзнали над това ниво. Аналогично, има и хора, които осъзнават болката и страданията на животните и ги намират за неприемливи. Ако човек е достигнал до нивото да ги открива и осъзнава и при растенията, аз само мога да се поклоня и да искам да уча от него.
А иначе - пропуснато е, че плодовете, семената, ядките - растенията ги създават точно за да бъдат изядени, с което си помагат да се размножават и продължават вида си. Вярно, при коренните и листните нещата стоят по-различно, но това не прави въпросът по-разумен :-)
Цитиране
 
 
+6 #2 vladokan 2011-11-23 02:21
Така е, дори много духовно извисени хора, които имат свръхчувствител ност, казват, че някои растения дори сами се предлагат на хората, когато последните са наблизо и страдат от различни видове заболявания, понеже могат да се излекуват точно от тези растения. Те съветват също когато се грижим за растенията /ако сме фермери/ или ги откъсваме, да го правим с благодарност.
Цитиране
 
 
+21 #1 Явор 2011-11-23 01:58
И още нещо допълнително. Ние откъсваме растението в момента след узряването му. Следващата фаза е гниене и естествена смърт на растението (при кореноплодните растения). Човекът откъсва растението, както бе споменато по безболезнен начин, малко преди то да умре от естествена смърт. Това обаче далеч не важи за животните. Те се убиват в най-ранна детска възраст или като зрели индивиди. Но и в двата случая много преди да остареят и да умрат от естествена смърт. Животът им е отнет преждевременно почти целият! Животните са предназначени да живеят, това е очевидно. Растенията, които се използват за храна са сезонни растения, които се раждат и умират всяка година. И едва когато животът им е към края си, непосредствено преди да започнат да изгниват и изсъхват, те биват откъсвани от техните корени. Техният живот от раждането до старостта е преминал пълноценно. И още нещо, досега не сме видяли никой фермер да рита и малтретира растенията си, докато с животните за жалост това далеч не е така.
И накрая, всички ние знаем, че животновъдната индустрия унищожава многократно повече растителен свят (и всякакви ресурси) отколкото самото земеделие.
Нека просто бъдем честни, когато говорим и се самоубеждаваме. Най-лесният начин хората да изкоренят чувството си за вина, което провокира нелепите им твърдения, е да станат Вегетарианци и с чиста съвест да ядат храна придобита без насилие.

И още един интересен факт. Наскоро четох в едно списание за експеримент в България, изследващ импулси (реакции) на растение, с помощта на детектор на лъжата. Наблюденията показваха ясно, че растението реагира на агресия. При заплаха и грубо отношение към растението без то да бъде докосвано, показанията на детектора сочат силна активност на растението. При положително и нежно отношение, растението се успокоява. И най-интересното. В момента, в който експериментатор ите започват да горят листата на растението, то не реагира по никакъв начин. Защо? Защото поради невъзможността му да изпита болка, то не осъзнава, че бива унищожавано! Изводът е ясен, имайте добро отношение към растението през целия му живот и то няма да ви се сърди, когато го откъснете преди края му :-)))
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/