ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 35 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Здраве Някои болести, свързани с консумацията на месо

Някои болести, свързани с консумацията на месо
Публикувано от: Вихра Цекова   
Вторник, 30 Септември 2008

Суприйм Мастър ТВ е телевизия, чиято програма изцяло е насочена към екологията, вегетарианството. Зрителите могат да се насладят на градивни, вдъхновяващи и забавни програми, които включват: мъдри учения, вегетарианска кухня, избрани филми, важни новини, пътешествия из красиви светове, международни забавни програми и др. Тя излъчва 24 часа на ден по 14 сателита в целия свят, а програмите й може да се гледат и он-лайн на адрес: www.SupremeMasterTV.com. Новините, и също така някои от предаванията, имат субтитри на български. Ето какво научихме от нея:

Някои болести, свързани с консумацията на месо:

Болестта Син Език
Ешерихия Коли
Салмонела
Птичи грип
Болестта Луда крава
Чума по прасетата (PMWS)
Апатия
Натравяне с черупчести
Прееклампсия
Кампилобактерия

Някои от вредите от яденето на месо

Сърдечни болести

  • Над 17 милиона загубени живота по света всяка годишно
  • Цената на сърдечносъдовите заболявания е поне 1 трилион долара годишно


Рак

  • Над 1 милиона нови пациенти с диагноза рак на дебелото черво всяка година
  • Повече от 600 000 смъртни случаи, свързани с рак на дебелото черво годишно
  • Всяка година милиони хора имат диагноза друг вид рак, свързан с яденето на месо

Диабет

  • 246 милиона хора по света са засегнати
  • Изчислено е, че се изразходват $174 милиарда всяка година за лечение

Затлъстяване

  • 1.6 милиарда възрастни по света са с наднормено тегло, още 400 милиона - със затлъстяване
  • Струва US$93 милиарда всяка година за медицински разноски само в Съединените Щати
  • Най-малко 2.6 милиона хора годишно умират от проблеми, свързани с наднорменото тегло или затлъстяване

и други...

 

Коментари 

 
+3 #3 vladokan 2010-05-23 14:27
Здравей, Мартине!
Съгласен съм с информацията, която си изложил. Самите данни относно заразите в статията са без източник и това най-правилно може да се нарече неточност.
За заразите свързани с консумацията на месо явно в случая се има предвид както прякото заразяване чрез храненето с месо, така и непрякото - чрез отглеждане на животни за месо във фермите и възможността за преминаване на вирус от животно на човек. Това са единствените места, където може да се установи толкова близък контакт между човек и животно при изключително нехигиенични и облагодетелства щи развъждането на зарази условия. Разяснявам по-скоро за другите читатели на форума, иначе Мартине, ти със сигурност убеден съм си запознат с това, понеже изучаваш биологическа специалност. Наистина това не е разяснено подробно в статията.
За натравянето с черупчести си прав, че е използвана неточна дума - става въпрос всъщност за английската дума shellfish, което не знам дали има точен термин на български. Аз бих казал по-скоро "натравяне с морски животни".
За заразите с опасен за човека щам на е.коли съм сигурен, че източниците на заразяване с нея са от описаните от теб в мнението. Но доколкото ми е известно месото също е източник :

The US Department of Agriculture has issued a Class 1 recall for nearly 546,000 pounds of ground meat containing the E. coli bacteria sold in New England states including Connecticut, Maine and Massachusetts. A Class 1 recall indicates a high level of risk, including the likelihood of serious health consequences or death. Infection with E. coli can cause symptoms of bloody diarrhea, dehydration and kidney failure.
Refference:
http://www.thedailystar.com/local/local ... 40125.html
http://www.unionleader.com/article.aspx ... 65492a609a

Вярно е също това, което си споделил за някои от болестите, че се причиняват от бактерии или микроорганизми само при ядене на сурово месо. Бих допълнил към това обаче и на не добре приготвеното месо. Понякога месото може и да изглежда на външен вид, че е напълно термично обработено, защото се е поопекло, но дали е изпечено достатъчно време на нужната температура, за да е сигурно, че бактериите са загинали - това едва ли някой готвач (особено при някоя бърза поръчка) прави; също преди да се сготви, суровото месо е било в хладилника, на масата, до мивката и възможността за оставяне на следи от бактерията на тези места е голяма. Може би Ути Бъчваров се е сетил за това и наскоро забелязах, че готви месо с ръкавици.
За диабет тип 2 има множество изследвания, откриващи възможна и с голяма вероятност за връзка между консумацията на месо и този диабет. Ето едно от скоро, за другите ще ми трябва време да ги намеря. Разбира се за статията, заради която е темата, е добре да се напишат източниците на изследванията.

Characterized by high blood glucose levels, Type-2 diabetes is an increasingly prevalent condition that can lead to serious complications such as kidney damage, heart disease, blindness and lower-limb amputations.

A recent meta-analysis by scientists in Norway and the United States now points to meat consumption increasing the likelihood of the disease. Led by Dagfinn Aune of the University of Oslo in Norway, a systematic review of 12 previously conducted studies on dietary habits revealed that high rates of total meat consumption raised the risk of Type-2 diabetes by 17%, while consumption of processed meat upped it to 40 %.
http://www.foodnavigator-usa.com/Scienc ... a-analysis
http://www.springerlink.com/content/v1h7374736t010t0/

Благодаря за изчерпателната информация, която си споделил. Статията на Вихра би била много по-добра, ако следва препоръките ти.
Цитиране
 
 
+2 #2 Sweety 2009-11-10 05:46
www.SupremeMasterTV.com Авторката е дала източника, остава да се запознаете с по-новата информация!!! Вашата за съжаление е доста остаряла, че и заядливо поднесена. Със здравето на хиляди и милиони хора, не можем да си играем на дребни игрички. С най-добри чувства
Цитиране
 
 
+9 #1 Martin 2009-11-10 02:58
Подкрепям идеята за правилно хранене , здравословен начин на живот, устойчиво развитие и се занимавам с екология , но :
В тази статия има прекалено много НЕТОЧНОСТИ и ГРУБИ ГРЕШКИ . НЕ ПУБЛИКУВАЙТЕ НЕТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ , ЗАЩОТО ТЯ ЗАБЛУЖДАВА ХОРАТА , КОИТО НЕ СА ДОБРЕ ЗАПОЗНАТИ С ТЕРМИНОЛОГИЯТА.
1.Escherichia coli НЕ Е БОЛЕСТ, А БАКТЕРИЯ , КОЯТО НОРМАЛНО ПРИСЪСТВА В ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ Я ТРАКТ НА ЧОВЕК И САМО РАЗМНОЖАВАНЕТО Й В ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА НА НЯКОИ ЩАМОВЕ МОЖЕ ДА Я ПРЕВЪРНЕ В ПАТОГЕНЕН МИКРООРГАНИЗЪМ ! РАЗМНОЖАВАНЕТО НА Escherichia coli НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ПОРАДИ ЯДЕНЕ НА МЕСО , А ПОРАДИ КОНСУМАЦИЯ НА ЗАРАЗЕНА ВОДА ИЛИ ЛОША ЛИЧНА ХИГИЕНА !!!
2.ПТИЧИЯТ ГРИП СЪС ЩАМ H5N1 НЕ СЕ ПРЕДАВА С КОНСУМАЦИЯ НА МЕСО ОТ БОЛНИ ПИЛЕТА , А ПО ВЪЗДУШНО-КАПКОВ ПЪТ!
3.АПАТИЯТА Е ПСИХИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ ПРИЧИНЕНО ОТ РАЗСТРОЙСТВА НА ЦНС И ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИЧИНЕНО ОТ МОНСУМАЦИЯТА НА МЕСО ! НЯМА АМИНОКИСЕЛИНА В ПОЛИПЕПТИДНИТЕ ВЕРИГИ НА БЕЛТЪЦИТЕ , КОЯТО ДА ПРИЧИНЯВА ПСИХИЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА!
4.ПРЕЕКЛАМПСИЯТА Е ЗАБОЛЯВАНЕ , КОЕТО СЕ ПОЯВЯВА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА И НЕ СЕ ПРИЧИНЯВА ОТ ЯДЕНЕ НА МЕСО ! КЪМ МОМЕНТА ПО ДАННИ НА СЗО НЯМА ЯСНА ПРИЧИНА ЗА ПОЯВАТА НА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ , А САМО ХИПОТЕЗИ , НО НИКОЯ ОТ ТЕЗИ ХИПОТЕЗИ НЕ Е СВЪРЗАНА С КОНСУМАЦИЯ НА МЕСО!
5.КАМПИЛОБАКТЕРИЯ ТА НЕ Е БОЛЕСТ, А ПАТОГЕНЕН МИКРООРГАНИЗЪМ , КОЙТО ПРИЧИНЯВА КАМПИЛОБАКТЕРИО ЗА, НО САМО ПРИ КОНСУМАЦИЯ НА СУРОВО МЕСО !
6.БОЛЕСТТА , КОЯТО В СТАТИЯТА СИ НАРИЧАТЕ "ЛУДА КРАВА " СЕ НАРИЧА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СИНДРОМ НА КРОЙЦФЕЛД-ЯКОБС И СЕ ПРИЧИНЯВА ОТ ПРИОН , НО САМО ПРИ КОНСУМАЦИЯ НА СУРОВО ИЛИ НЕДОПЕЧЕНО МЕСО . ДОБРЕ ИЗПЕЧЕНОТО ТЕЛЕШКО И ГОВЕЖО МЕСО НЕ КРИЕ РИСК ОТ РАЗВИТИЕ НА СИНДРОМА НА КРОЙЦФЕЛД-ЯКОБС !
7. НЯМА ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ ИЗВЕСТНО НА МЕДИЦИНАТА КАТО КАКТО ГО НАРИЧАТЕ ВИЕ "натрявяне с черупчести" . ТОЧНИЯТ МЕДИЦИНСКИ ТЕРМИН Е ИНТОКСИКАЦИЯ , А ГРАМАТИЧЕСКИ ПРАВИЛНАТА ДУМА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Е ОТРАВЯНЕ. НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАКВО ИМАТЕ ПРЕДВИД ПОД "черупчести" - ЧЕРУПЧЕСТИ МЕКОТЕЛИ, ЧЕРУПЧЕСТИ ЕДНОКЛЕТЪЧНИ , ЧЕРУПЧЕСТИ ПЛОДОВЕ ИЛИ ПЪК МОЖЕ БИ ДОРИ ЧЕРУПЧЕСТ ВАРОВИК !?!?!?
8.СТАТИСТИКИТЕ , КОИТО СА ПРИЛОЖЕНИ КЪМ СТАТИЯТА НЕ СА С ПОСОЧЕН ИЗТОЧНИК И КЪМ КОЯ ДАТА СА . ЦИТИРАЙТЕ ИЗТОЧНИТЕ СИ , ЗАЩОТО НА ПРАКТИКА СТАТИЯТА Е НЕДОСТОВЕРНА !
9.ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ Е ВИРУСНО ЗАБОЛЯВАНЕ , КОЕТО ЗАСЯГА ДОМАШНИТЕ И ДИВИТЕ СВИНЕ.ПОВЕЧЕТО ФОРМИ НЕ СА ЗАРАЗНИ ЗА ЧОВЕКА .ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ НЕ СЕ ПРЕДАВА С КОНСУМАЦИЯ НА МЕСО !
10.БОЛЕСТТА СИН ЕЗИК СЕ ПРЕДАВА ОТ КРЪВОСМУЧЕЩИ НАСЕКОМИ , А НЕ ОТ ЯДЕНЕ НА МЕСО !
11.ДИАБЕТЪТ Е ЗАБОЛЯВАНЕ , ПРИЧИНЕНО ОТ НАРУШЕНА ИЛИ ЛИПСВАЩА СЕКРЕЦИЯ НА ХОРМОНА ИНСУЛИН , А НЕ В СЛЕДСТВИЕ НА КОНСУМАЦИЯ НА МЕСО !
ИЗТОЧНИЦИ :http://www.who.int/en/- ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СЗО И ВСЕКИ ЕДИН УЧЕБНИК ПО ХУМАННА И ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА !!!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/