ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 57 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Практика Практика Капани за вегетарианци

Капани за вегетарианци
Публикувано от: Ети Божидарова   
Понеделник, 02 Февруари 2009

prepecheni filii

Лесно ли е да си вегетарианец - да, когато ти стане навик. Въпреки това, понеже много от нас живеят в невегетарианска среда, непрекъснато и ежедневно сме подлагани на изпитания и ако не знаем, лесно може да паднем в някои капани.

В ресторанта
Какво може да си поръчате в един обикновен ресторант? Най-безопасно е да си вземете зеленчукова салата и пържени картофи. Ако имате късмет в менюто ще има и топла гарнитура (задушени зеленчуци),гъби в масло, или ако са пости – боб чорба и постни сарми.  Никога не си взимайте крем супа – зеленчукова или от гъби – много често я застройват със сметана с неясно съдържание или я подправят с невегатариански бульон (нямайте грижи, ако сте сигурни, че това не се случва). Изрично предупреждавайте сервитьора да не ви носи препечени филийки хляб. Те винаги са печени на грила, заедно с кебапчетата и кюфтетата, което автоматично ги прави „месни филийки”.

На погача на бебе, на задушница или на погребение
На тези и на други подобни семейни събирания има голяма опасност да се опитат да ви пробутат обредна питка, в която може да има яйца или е намазана отгоре с яйце. Много често ще ви почерпят и със сладки, соленки и бонбони, които със сигурност не са подходящи за вегета. Откажете им твърдо, въпреки, че всички ще скочат срещу вас – „Такава е традицията! Не може да не си вземеш!” Но това са бабини деветини. Кое е по-важно – вашите убеждения или традициите?

На гости
За да не се получи сконфузна ситуация, предупредете предварително домакините, че не ядете месо и нищо с яйца или мляко и сирене (ако сте веган). Най-вероятно те ще приготвят специално за вас нещо постно – макар че винаги има риск то да не е съвсем вегетарианско – ако са сложили някакъв бульон или вегета, в която има невегетариански хранителни добавки. Ако искате да сте сигурни, че не нарушавате диетата си, пак използвайте стария номер – яжте салата с хляб и пържени картофи. Тук искам да добавя, че веднъж, когато бях на гости, след вечерята домакинята случайно спомена, че ползва фритюрника, в който е пържила картофите, за пържене на риба!

На служебно парти
Тук отново трябва да бъдете искрени и да не се срамувате да признаете на колегите си, че сте вегетарианец. Това ще помогне, когато се планира менюто в ресторанта, ще включат нещо и за вас. Относно почерпките в офиса – може би ще се възползвате само от напитките. А защо на вашия рожден ден не почерпите колегите си с вегетариански хапки и веге кекс, направен лично от вас. Така ще ги убедите, че и постната храна може да бъде много вкусна.

В миналото нашите баби, които са спазвали коледните и великденски пости, са измивали много старателно приборите и съдовете за хранене. Калайдисвали медните съдове, а другите – изпарявали с вряла вода – да няма нищо „блажно”. Мислех си за хигиената в днешните ресторанти. Ако заведението не е специално вегетарианско, тоест предлагат само растителна храна, във всяка друга кухня има реалната опасност салата ви е да е нарязана върху дъска, където се реже и салам или или тенджерата /тиганът да не са съвсем добре измити от предишното месно ястие/. Затова – най-добре си хапвайте у дома, ако не искате да се хванете в капани за вегетарианци.

 

Коментари 

 
0 #6 Владимир 2013-10-06 16:04
Статията е от 2009 година. Тогава нямаше Ванила китчън, Слънце и луна беше тепърва отворил и само един :)
Цитиране
 
 
0 #5 Нели 2013-10-06 10:32
Не зная в окя част ан България или света живеете, но в София има магазини като Слънце и луна, скоро отваря врати и Ванила кичън, които предлагат прекрасни вегански торти. Там за яйца, бяло рафонирано брашно или непроверени продукти и дума не може да става. Предлагат както торти, така и други храни. Цените не са по-високи от тези на сладкарници като Неделя и Двете фукли, но качеството е неповторимо. Хлябовете ес правят там и са с квас, а разнообразието им е впечатляващо.
Цитиране
 
 
0 #4 Шанти 2009-11-13 23:15
Статията изобщо не е пресилена за мен. Описва точно моите проблеми. И аз също се отказах от яденето навън. Аз изпитвам погнуса от животинско месо или яйца (които са си едни яйцеклетки, евентуално с малко сперма, не мерси!). И за мен не е без значение дали филиите са ги пекли върху омазнена от кебапчета скара. Ако трябва да съм точна, гнус ме е дори от салатите по заведенията, които ги режат най-често без ръкавици, а даже и с ръкавици, след като са нарязали пържолите и са омесили свинските кюфтета.

Към капаните ще добавя още два: всички неща за ядене в керемиди и сачове не са вегетариански, защото керемидите и дървените или керамични сачове са от порест материал и на практика нямат истинско измиване от животински мазнини. Зеленчуците на скара са като филиите.
А другият капан са т.нар. вегетриански, че дори и вегански торти. Такова животно няма. Сладкарница Неделя предлагат една домашна торта без яйца. Обаче макар и да не слагат яйца в тортата, в бисквитите, с които правят блатовете има яйца. Установих го, защото ходих специално до цеха да питам и ми извадиха опаковката. Но предлагат тортата като "без яйца". Вероятно така ще е до първия сериозен случай на алергия от тяхна торта. Преди време си бях поръчвала торти от друга сладкарница - Двете фукли. Сладкарката, която приемаше поръчката, беше много коректна. Използваха за блатове специални вегански смеси, които внасят от Европа. Всичко чудесно, но първите няколко торти си говорехме за яйца, докато един ден установих, че ако бяха само яйцата, добре. Слагат се желатин, смеси и шоколади с вероятно (непроверимо на практика) съдържание на яйца и др. нежелани животински продукти и може би и други неща, които не знам. Дори и сладкарите да направят вегетарианската торта с най-голяма желание, тя пак може да не е вегетарианска, защото те като невегетарианци нямат навика да мислят за вегетарианските детайли: че не може с една и съща лъжица да бъркаш тесто с яйца и после без, че не е вегетарианско машината за месене да не се измие като нова преди новото вегетарианско тесто да се замеси в нея. Дори с ръцете - не се сещат, че пренасят "следи" от едно или друго. И сега си зависи от вегетарианеца, от неговите мотиви да бъде вегетарианец - за някои може това да не е проблем, но за други е. За мен не е вегетарианско да махна пилето от ориза и да изям каквото остане. Следите имат значение.
Цитиране
 
 
+1 #3 pti4ence 2009-03-04 19:11
Според мен проблемът на вегетарианеца не е волята да се пази от "изкушенията" или търпението да обяснява на хората как се готви постно.

Проблемът е в скритите капани - животинска мазнина в сирената и кашкавала, неупоменаването по опаковките на съставки с животински произход в "постните" продукти и т.н. проблеми, породени от некоректни производители или търговци.
Цитиране
 
 
+1 #2 Kamen_Rider 2009-02-23 18:52
Аз пък смятам ,че колкото повече се пазя толкова по-добре е за мен :-)
Цитиране
 
 
+2 #1 Dalgia 2009-02-13 17:11
Според мен статията е малко пресилена, смятам че принципът да не се яде месо е по-важен и значителен от това дали препечените филийки са били препечени на грила, заедно с кебапчетата и кюфтетата, и наричането им "месни филийки" е напълно абсурдно, другите посочени примери в статията по същия начин. В днешно време не можем да се опитваме по такъв начин да се изолираме от всичко "нечисто" защото можем ли да не дишаме въздуха, в който се съдържат газове и изпарения от фермите, за които толкова много се пише??
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/