ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 81 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Милостта към животните в духовните учения Библия (Стар и Нов Завет) - Християнство

Библия (Стар и Нов Завет) - Християнство

Да пазиш правда и правосъдие е по-угодно на Господа, нежели жертва.
~ Притчи 21:3

 

Иисус и агнеНе бъди между ония, които се с вино опиват, между ония, които се с месо пресищат.
~ Притчи 23:20

                           ♥♥♥

За какво Ми са многото ваши жертви? казва Господ. Преситен съм на всесъжения от овни и на тлъстина от угоен добитък; и кръв от телета, от агнета и козли не искам...И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите Си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам: ръцете ви са с кръв пълни. Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло;
~ Исаия 1:11, 15-16

                           ♥♥♥

И рече Бог: ето, давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе - това ще ви бъде за храна; а на всички земни зверове, на всички небесни птици и на всяка (гадина), която пълзи по земята и има жива душа, дадох за храна всичкия злак тревист. Тъй и стана.
~ Битие 1:29-30

                                                           ♥♥♥

Само плът с душата й, сиреч с кръвта й, не яжте;
~ Битие 9:4

                                                           ♥♥♥

Не убивай.
~ Изход 20:13

 

По-добре ястие от зеленчук, и с него любов, нежели угоен вол, и с него омраза.
~ Притчи 15:17

                                                           ♥♥♥

По-добре е да не ядеш месо, да не пиеш вино и да не правиш нищо, от което брат ти се препъва, или се съблазнява, или изнемогва.
~ Римляни 14:21

                                                           ♥♥♥

Защото Аз искам милост, а не жертва, и богопознание повече, нежели всесъжения.
~ Осия 6:6

                                                           ♥♥♥

А (беззаконник,) който коли вол, е също, като който убива човек; който принася агне в жертва, е също, като който удушва куче; който принася семидал, е също, като който принася свинска кръв; който кади тамян (за спомен), е също, като който се моли на идол; и както те са избрали своите си пътища, и душата им намира удоволствие в гнусотиите им, -
~ Исая 66:3

                                                           ♥♥♥

Иисус с малки агнетаИ ако знаехте, що значи: "милост искам, а не жертва", не бихте осъдили невиновните;
~ Матей 12 :7

                         ♥♥♥

Праведният се грижи и за живота на добитъка си, а сърцето на нечестивците е жестоко.
~ Притчи 12:10

                         ♥♥♥

И ще сключа в онова време зарад тях съюз с полските зверове, с птиците небесни и с влечугите по земята; и лък, и меч, и война ще изтребя от оная земя, и ще им дам да живеят в безопасност.
~ Осия 2:18

                                                           ♥♥♥

"С какво да застана пред Господа, да се поклоня пред Бога Небесни? Да застана ли пред Него с всесъжения, с едногодишни телци? Но може ли се угоди Господу с хиляди овни или неизчетни потоци елей?...О, човече, казано ти е, що е добро, и какво иска от тебе Господ: да работиш справедливо, да обичаш милосърдни дела и смирено да ходиш пред твоя Бог.
~ Михей 6:6-8

                                                           ♥♥♥

Пази ногата си, кога отиваш в Божия дом, и бъди готов повече да слушаш, нежели да гледаш, как безумни принасят жертви; защото те не мислят, че вършат лошо.
~ Еклесиаст 4:17

                                                           ♥♥♥

Твоята правда като планини Божии, и Твоите съдби - велика бездна! Човеци и добитъци пазиш Ти, Господи!
~ Псалми 35:7

 

Коментари 

 
+2 #18 Владимир 2014-12-04 14:08
Здравей, Стефи,
рибата също има чувства и силно развита нервна система, което значи, че тя усеща изключително голям праг на болка и затова до последно се бори за живота си. Това не я прави по-различна от другите видове животни, които се използват за месо.
Защо Иисус е направил това преди повече от 2000г не можем да го питаме сега и да ни отговори и може само да тълкуваме. Има и други писания, в които или не се споменава, че е използвал риба, а само хляб, или пише че са били гроздови чепки.
Каквото и да е било, ние не сме били там и няма как да попитаме участниците в събитието. Това, което може да направим е да видим има ли логика в това да кажем, че месото от едно животно е добито с по-малко страдание от това на друго и да преценим има ли разлика.
Дори да предположим, че е използвал риба, за да нахрани тези хора, тези хиляди риби с които ги е бил нахранил, не са били добити чрез убиване, а чрез неговата сила. Ако някой от нас може така да създава храна - ок. : )
Цитиране
 
 
+1 #17 Stefy 2014-12-04 13:01
Zdraveite iskam i az da se vklucha.Suglasna sum sus vsichko,no imam edin vupros,zashto togava ISUS nahranva nad 5 hilqdi choveka na edna planina s 5 ribi.Trqbva li da go razbirame,che ribata ne e kato mesoto i za nego e bilo pozvoleno t.e ne e imal neshto protiv nahranvaneto s riba?
Цитиране
 
 
+6 #16 адриана 2013-06-15 02:57
Исус е любов и светлина,той никога не би причинил болка на животните,и на нищо живо,.този който мъчи и убива е сатаната,.светът във който живеем във момента е сатанински,упра влява се от така наречените илюминати,всичк о музиката която слушаме начинът на живот се управлява от тази сатанинска организация,във библията пише ,че преди Исус да се върне ще има легиони от демони,които ще управляват света и задачатаим ще е да вземат колкото се може повече души във ада така че като се върне Исус да няма следователи за рая.демоните са навсякъде около нас,аз дори тук вув Гърция където живея във момента си имам и комшийки,които са демони и сега заради проблеми със тях се налага да се местя.лошото е че самите те са белязани без да знаят,като вършат злини и злословничества ,те без да знаят са жертви на ада,защото са приели вечния мрак във душите си,.
Цитиране
 
 
+4 #15 адриана 2013-06-15 02:40
:-* аз съм убедена че Исус не е кунсомирал месо,защото той е създанието на милосърдието и добротата,много пъти обмислях за това дали Исус е ял месо,и стигнах до това мнение.нека вземем за пример последната вечеря,той е знаел че на следващия ден ще бъде разпнат и убит,затова той е можел да поиска жертване курбан на агънце заради смъртта си, и обилно ядене,но той е предложил червеното вино и хляба за жертва,като казва че хляба е неговата плът а виното неговата кръв.следователно автоматически разбираме,че това със колянето на милионите агъцета по света за великден е нищо повече от един сатанински ритуал,и дело на сатаната,аз дори мисля че по този начин дяволът се гаври със Исус казвайки ето ти агнецът който умря заради човешките грехове,ето ти агнетата които проливат за тебе твоите добри християни,.за мен изобщо ако погледнеш цялата местна индустрия със тези адски машини във които се колят животните си е чисто сатанинска работа,.Исус във никакъв случай не би желал това,защото той е любов
Цитиране
 
 
+6 #14 Владимир Нгуйен 2013-05-11 21:56
Цитирам natalia:
naistina li ne e hubavo da se koli agne i da se pravi kurban no ne vsqka godina samo edin pat za zdrave?Moje li da se kupi agne6ko bez da sae koli nsprimer koe e pravilno 6te mi kajete li?

Здравей, Наталия,
ако човек иска да има здраве или да помогне за здравето на някого, то той е необходимо да допринесе за здравето на някой друг, било то човек или животно.
Отнемайки живота на едно мило агънце с нищо няма да се допринесе за нечие здраве. Толкова много хора извършват тази порочна практика, но това не повлиява по някакъв начин положително върху здравето ни.
Самият Иисус Христос е казал, че Той е дошъл и е жертвения агнец. Не е необходимо да проливаме кръвта на беззащитни същества и да отнемаме живот.
Дори да не отнемаме директно живота на агне или други животни, ако ядем месо ние участваме и сме свързани с цялата тази верига, създадена за отнемане на живот.
Цитиране
 
 
-1 #13 natalia 2013-05-11 15:37
naistina li ne e hubavo da se koli agne i da se pravi kurban no ne vsqka godina samo edin pat za zdrave?Moje li da se kupi agne6ko bez da sae koli nsprimer koe e pravilno 6te mi kajete li?
Цитиране
 
 
+4 #12 Zdravko 2011-05-13 15:26
nikoi ne moje da ti zabrani ili pozvoli, ti sam triabva da si izberesh patya
Цитиране
 
 
+5 #11 julian ivanov veg 2011-05-08 00:49
Божият Агнец
посланието на Исус за любовта към ближния важи и за животните
Исус ни учи на милосърдие, благочестие, а дори и в 5-тата заповед на Библията, която бе разгласена на проповедта в планината, той казва: " не убивай" (Изход 5:21)
Нека не забравяме животните в интензивните животновъдни ферми ,които всеки ден трябва да страдат и умират заради вкусовете на хората.


Основното послание в Новия завет е свидетелството на Исус: " Обичай ближния като самия себе си."
Обаче кръга от ближни не бива да се ограничава само до хората.

Исус поставя на фокус характерните черти като състрадание и уважение към живота.
Ако тогава той трябваше да види идващите сегашни измерения , с които ние днес се отнасяме към ближния и другите същества?
Разбира се, че това не би било смисъла на един състрадателни човек като Исус, да се експлоатират и убиват животните по такъв жесток начин ,както това е обичайно и се случва в днешно време . Ако искаме да създадем един свят, изпълнен с любов и уважение към съществата подобни на нас,то ние също трябва да поставим най-слабите под наша закрила. В Рая не е имало жестокост, нямало е смърт, нямало е страдание.
След излизането от Рая, едновременно с появата на греха идва и консумацията на месо. Бог изпитва състрадание към всяко от своите създания: свине, крави, кокошки и всички други животни, които трябва да претърпят един такъв живот във фермите ,какъвто християните биха очаквали само в ада.
Ние вярваме, че за Исус би било покъртително , да види как хората се отнасят с животните, с тези прекрасни божии създания, само за да доставят удоволствие на плътта си .

Библията в много случаи може да се разбира образно ,също и Исус често използва образни изказвания . Добре известно е сравнението за Исус Христос с агне. На разпети петък Исус е умрял за греховете на човечеството на кръста: "Той бе измъчван, но се наведе и не отвори устата си, също като агнето, което водят към кланницата, и както овца, която мълчи пред стригачите си и не отваря уста. " (Исая 53:7) Агнето, което на пръв поглед не е впечатляващо , внушаващо или пък подходящо сравнение, но показва съдбата, която e сполетяла и Исус и агнето като жертви .
Тази съдба е белязана от подчинение и страдание. Принудително и недоброволно агнето става " жертвено животно " ,а Исус се пожертва доброволно за греховете на човечеството. Той умря за нас на кръста. "Ето Божия Агнец, който поема греха на света." (Йоан 1:29)

Днес хората са отговорни за огромните злодеяния върху животните.Животните,които водят жалък живот и гният в интензивните животновъдни ферми претъпкани натясно заедно със собствените си изпражнения. Търсенето на месо води до повишаване на производството и кара предприемачите да мислят само за увеличаване на печалбите. Но да смятаме животните за стока е грях.
Какво стана с уважението към Божието творение?

Всяка крава , всяко прасе и всяка риба : всички те могат да изпитват болка и страх. Това показват не само изследвания, но и собственият ни опит в общуването с животни. Животните не трябва да умират заради нашите греховни храни.
Те са част от Божието творение и ние сме отговорни към тях.
Доброто е: За всяко хранене имаме избор. Нито можем да вземаме решения за насилие, страдание, експлоатация и смърт ,нито и за това да не зачитаме Божието творение ,но за мира в света трябва сами да вземаме малко по-отговорни решения.

Бог призовава за милост, а не за жертва. Също и поради това при последната вечеря "Тайната вечеря" ,
Исус се отказа от животинска плът и от принасяне в жертва и предложи веганско / вегетарианско ядене

Вие също се решете за състрадание и любов към ближния
Цитиране
 
 
+3 #10 Dalgia 2011-01-27 23:47
След потопа Бог казва на хората да използват за храна и животните. Единственото условие е да не се яде месото с кръвта му. Така че никаква прикрита вегетарианска идеология няма в Християнството. Странно само защо е избран цитат от Сътворението, а този е пропуснат. Вчера го видях, наистина бях учуден, но е така, така че не е много уместно Християнството да се дава за пример за вегетарианство и не е уместно да се цитират отделни цитати извън контекста им, за да се докаже уж нещо.
Цитиране
 
 
+2 #9 dunaks 2010-01-29 18:28
До колкото знам в библията също се отрича свинското месо. Питам много пъти мюсюлмани, защо свинското е забранено, но и най-големия им духовен водач до ден днешен смотолеви идиотизми от рода на това, че свинята е мръсно животно.
А истината е , че свинята има клетки които могат да се размножават и развиват в тялото на човека и като попаднат в тялото ни живи клетки, те започват да живеят там свой автономен живот и не се подчиняват на законите на нашето тяло и така расте тумор, т.с. рак ;-) Доказаталество за казаното от мен е това, че често се канят учените да присаждат на човека органи от свине, нали? Може пък и да го практикуват, а това се дължи на съвместимостта на човешките със свинските клетки.
За да се намери лекарство за някое заболяване, трябва да се намери причината му, а никой не ще да признае с цяла уста, че свинското причинява рак на хората, защото заинтересованит е среди да се произвежда свинско и да печелят от него са много силни и всеки дръзнал да се изправи срещу тях може лесно да предаде Богу дух . Що се отнася до мюсюлманите, в миналото е нямало как да обясниш на хората какво са клетките, за това и до ден днешен си живеят в заблуждение, защо аджаба не трябва да се яде свинско.
И за да нажежа обстановката ще ви кажа, че независимо каква обработка минава месото, живи клетки винаги остават и могат да преминат в тялото ви, а от там и да се развиват и размножават :-)
Цитиране
 
 
-1 #8 dunaks 2010-01-29 18:09
Dalgia, рибите с които Христос е нахранил хората символизират епохата на рибите, а агнето символизира епохата на овена.
Епихоте се сменят на всеки 2000 години примерно и вървят в обратен ред. Христос се е явил в период в който епохата на овена е свършвала и започвала епохата на рибите, а сега сме в епохата на водолея. Във всяка епоха се явява същество от невидимия свят, което дава нов тласък на духовното развитие на човечеството.
Цитиране
 
 
+4 #7 JustVegan 2009-09-28 19:25
Някой беше казал, че който чете Библията буквално, все едно яде нарусуван хляб. И съм напълно съгласен с него.
Цитиране
 
 
0 #6 Radula 2009-09-18 09:24
Да, много ясно е дадено. Може да провериш цитатите дори, ако си мислиш, че не са истинни. Жалко, как умело са се опитвали да прикриват вегетарианската идеология в Християнството и всички останали религии през годините. Но текстовете недвусмислено си го казват...
Цитиране
 
 
+5 #5 Владимир Нгуйен 2009-09-05 17:08
За мен изглежда доста ясно. "По-добре ястие от зеленчук, и с него любов, нежели угоен вол, и с него омраза." Какъв е смисълът - добре е за вас да не ядете месото, съдържащо омразата от начина му на добиване.
Цитиране
 
 
+6 #4 Lilava 2009-08-30 17:07
Библията не забранява яденето на месо!
Този,който е дал цитатите нещо не е доразбрал смисъла им!
Цитиране
 
 
+2 #3 tribal_flower 2009-05-21 23:46
Доколкото съм чувала в Библията рибата символизира душата(както агнетата).И така не ми се връзват много нещата..но човекът който ми го каза със сигурност знаеше какво говори :Д
Цитиране
 
 
0 #2 Kamen_Rider 2009-03-01 04:48
До колкото аз разбрах ,че тези риби не били истински риби :-)
Цитиране
 
 
0 #1 Dalgia 2009-02-13 17:05
В Библията също пише, че Христос е нахранил 200 човека с 2 риби и 2 хляба...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/