ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 29 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)


Будизъм и учението на Буда

Будизъм (Буда Дхарма) или учението на Буда учи на състрадание към всички чувстващи същества, включително животните.


Как мога да причиня на друг състояние, което не е приятно или възхитително за мен?
~ Самюта Никая, стих 353

                                                      ♥♥♥

Всички треперят от насилието.; всички се боят от смъртта. Като се поставяме на мястото на другите, не трябва да убиваме, нито да караме други да убиват.
~
Шакямуни Буда, Дхаммапада

                                                                                       ♥♥♥

Буда с животни, държейки теленцеЧовек не е велик, защото побеждава или наранява други живи същества. Човек е велик, защото се въздържа от победа или нараняване на други живи същества.
~
Шакямуни Буда, Дхаммапада

                             ♥♥♥

Не наранявайте друг с това, което е болезнено за вас.
~ Будистката Сутра Уданаварга 5, 18

                             ♥♥♥

На отворите на мравуняците, моля поставете доверени хора, които винаги да слагат храна и вода, захар и купчини зърна.
~ Нагарджуна, Лавров Венец,
249 - 50

                                                     ♥♥♥

Всички Буди и Бодхисатви изначално са практикували принципа на велико състрадание. Страданието на живите същества е довело до великото им състрадание. От това велико състрадание извира великата мъдрост, и с тази велика мъдрост са постигнали пълното просветление.
~ Шакямуни Буда, Аватамсака Сутра

                                                     ♥♥♥

Хората, които ядат месо, ще попаднат в ужасните пътеки на превъплъщение и ще страдат в безкрайна мъка. Хората, които ядат месо, никога не ще успеят да получат някакви заслуги или благословии, за които се молят. Месоядците правят така, че небесните същества да ги избягват, а другите земни същества да се страхуват от тях.
~
Шакямуни Буда, Сурангама Сутра

                                                                                    ♥♥♥

Будизъм: Буда и ученициВсички светци се отвращават от яденето на кръв и плът... Небесните същества никога не доближават хора, ядещи месо, защото устата им винаги има противен дъх... Месото не е добро, не е чисто; яденето на месо събужда злото и разрушава заслугите и благословиите. Всички светци отричат яденето на месо!
~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра

                            ♥♥♥

Забранявам яденето на всякакво месо, независимо дали животното е умряло естествено, или е убито. Никога не ще позволя на учениците ми да ядат месо и не ще позволя нито в настоящето, нито в бъдеще.
~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра

                            ♥♥♥

Всички живи същества имат един произход. През безбройните прераждания всички живи същества са били роднини един на друг. Как можем да ядем плътта на роднините си?
~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра

                                                      ♥♥♥

Хората, които ядат месо, разрушават великото милосърдно зрънце на своята Буда природа, и всички живи същества, като ги видят, ще ги напускат. Затова всички Бодхисатви трябва да се въздържат от яденето на плътта на всяко живо същество, тъй като ще им навлече безкраен грях.
~Шакямуни Буда, Брахмаджала Сутра

                                                      ♥♥♥

Този, който желае щастие за себе си, като причинява страдание на другите, оплетен с връзките на омразата, не е свободен от омразата.
~ Шакямуни Буда, Дхамапада Сутра

 

Коментари 

 
+6 #11 Vladimir 2013-02-09 21:19
Доколкото знам Буда е казал да не следваме нещо, което твърде противоречи на логиката.
Някои будисти смятат, че могат да ядат месо, което не е убито заради тях и така се опитват да вярват, че не участват в този кръг на убийство и отнемане на живот.
За мен е твърде ясно, че човек, който изпитва състрадание към всички чувстващи същества, не може да подкрепя убиването на животни за месо. И за това не е нужно дори да достигнеш пълно просветление, а просто да погледнеш в очите на животно, което ще бъде умъртвено или чуеш вика му!
Цитиране
 
 
-2 #10 Име 2013-02-09 10:54
Будизмът няма специално отношение към вегетарианците и ако се поинтересуваш, ще разбереш, че и Далай Лама си похапва месце :) Да, може да има школи, в които не ядат месо, но те не са много и най-важното- да се концентрираш върху това какво ядеш, означава, че тотално изпускаш главната идея в будизма. Съществуването ни е такова, че за да живееш, винаги причиняваш болка непряко на някое същество и ако се замислиш, вегетарианците изобщо не са изключение (замисли се само колко живи същества умират при обработването на земята, за да си получиш ти твоите доматки). Лошото е, че ако някой не е запознат с тези учения и попадне на този сайт, ще остане с напълно грешни впечатления.
Препоръчвам ти да позадълбаеш в темата и сериозно да проучиш нещата, преди да подкрепяш мнението си с ученията на Буда.
Много щастие ти желая :)
Цитиране
 
 
-1 #9 ииии 2011-06-22 18:13
ти си болна......прочети,замисли се ,и тогава прави заключения
Цитиране
 
 
+7 #8 Жени 2011-04-30 06:34
Винаги е красиво, когато се застъпваш за права на клетници! Благодаря на Буда! Обичам Исус, радвам се на Мохамед, християнин и вегетариянец съм. Този свят трябва да познае Бог, а чрез кой от водителите си-няма значение! Време е за грандиозно обединение!
Цитиране
 
 
+4 #7 Александър Христов 2011-02-09 06:16
всеки може да каже вскичко за да защити сибствения си начин на живот , а този който казва за да помогне на другите , той е учителя без значение религия култура и така нататак
Цитиране
 
 
+10 #6 Sweety 2011-02-01 17:46
Ех, Наталия, искрено ме разсмя!!! :-)))
Ами неядящите месо как така не сме анемични?!?
Цитиране
 
 
-8 #5 Наталия 2011-02-01 02:26
Не яж месо, не яж месо... Той по скоро показва пътя към анемията ...
Цитиране
 
 
+9 #4 plamen 2011-01-22 23:14
spored men buda pokazva patia , koito vodi kam osvobojdenie ot stradnieto
Цитиране
 
 
+9 #3 Sweety 2011-01-12 08:45
И как по-точно Иисус Христос ни води към вечен живот? Като спазваме повелите му и бъдем като Него, нали? Коя е основната Негова заповед? "Не убивай", (което значи не убивай НИКОЕ живо същество). А това е равнозначно на не-насилие, по никакъв начин и по никакъв повод, което пък е основно правило в будизма. Е, да виждаш различие?
Ти си вярвай в Иисус Христос, няма лошо, ама следвай и принципите Му, и то на практика.
Цитиране
 
 
-2 #2 freejoy 2011-01-11 22:36
Думите ти не се опират на доказателства и някаква логика. Едва ли задълбочено си изследвала учението на Буда, за да може да го коментираш по този начин.
Цитиране
 
 
-18 #1 sioniya 2011-01-11 14:31
като всяко лъжеучение будизмът представлява една погрешна и изопачена представа за пътя за достигане до Бог и за реалността в която живеем-ИСТИНАТА за вечният Бог, за човека и начина за спасение от греха и смъртта,която Самият творец открива на човечеството в Библията е изопачена, изкривена и заменена с лъжи, защото е човешко учение и затова не води към вечен живот, който е само във и чраз Иисус Христос а към вечната смърт и ада-това е дяволско учение,защото дяволът е бащата на всяка лъжа.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/