ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 56 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта Мартина: За жените вегетарианки и здравите мускули

Мартина: За жените вегетарианки и здравите мускули


Интервю с Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и майка, в което това здраво момиче разкрива някои от тайните на това как поддържа своята изключителна форма и жизненост.

 

Мартина, сподели няколко думи за себе си :) От колко време си вегетарианка?

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 1Здравейте на всички приятели и читатели на сайта. Щастлива съм, че чрез неговите страници толкова много хора могат да общуват, да обменят опит и идеи, да се свържат и подпомагат по пътя си към целесъобразен, пълноценен начин на живот.

Ще се опитам да се опиша с няколко думи. Аз съм щастлив човек :-) На 32 години, майка на прекрасно 6-годишно съкровище, професионалното ми поприще са човешките ресурси и организационно консултиране, а страстта ми -  науката за правилно, балансирано, здравословно хранене, активния, интензивен спорт и духовното развитие. Или всичко това в едно прекрасно и неделимо единство – балансираният и щастлив живот. Напоследък фокусът все повече се измества към създаване и поддържане на този баланс и в хората около мен, така, че вече е спорно коя точно е професионалната ми реализация.

Вегетарианка съм де факто едва от около година, но в мислите, убежденията и интуитивното си усещане, този процес тече от години. Мисля, че моят опит би бил много ценен за онези, които все още се колебаят, изпитват съмнения и несигурност по отношение на вегетарианството. Образно казано, била съм на „другия бряг“ и познавам всяка стъпка от този процес на осъзнаване, трансформация и израстване. Преди това бях подвластна на добре известния мит, широко разпространен сред спортистите: „За да имаш добри постижения и силно, добре оформено тяло, имаш нужда от много животински протеин“. И тази заблуда води до една безумна консумация на месо и яйца, която не води до нищо друго, освен замърсяване и затлачване на клетките, освен моралната страна на това безумие. Усещах интуитивно, че това не е правилно...но все още ме задържаше страхът, породен от този измислен мит. Започнах да чета, да обмислям, да претеглям разни позиции и твърдения. Започна се с едни пости... и още по средата на постите разбрах, че никога вече няма да се върна към месото. Наистина е необратим процес. особено когато в същото време си работил доста върху съзнанието си, виждаш всичко по друг начин и си станал част от един по-различен свят... Но промяната не става както привидно изглежда със "щрак" - събуждаш се един ден и си променен. Това е дълъг процес на осъзнаване, осмисляне, подготвяне. Много бързо след това възприех идеята за веганството, към което много скоро ще премина изцяло, а 80% от храната ми е сурова.

 

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 2Разкажи повече за спорта, който практикуваш. Какво те привлича в него и поддържа ли те в отлична форма?

Спортувам откакто се помня, с прекъсвания, с различен интензитет и специфика на натоварването. До скоро тренировките ми преминаваха във фитнес зала и можеха да се влязат в категорията на стандартния боди-билдинг. Силови тренировки, високо интензивни и натоварващи. От известно време насам обаче, разнообразих тези тренировки и в последствие бях силно привлечена от една малко по-различна дисциплина – кросфит. Все още е сравнително непопулярна в България, макар, че се разраства и вече има сериозни групи трениращи в няколко града. Ще използвам думите на една от най-добрите дами в този спорт, които познавам, за да опиша кросфита: „Кросфит тренира съвършения атлет, който е в еднаква степен гимнастик, щангист, спринтьор, бегач на средни разстояния и гребец. Кросфит цели създаването на пълна, всеобща и цялостна физическа добра форма, психическа сила и издръжливост. Грег Гласмън, американец и бивш гимнастик, създава кросфит като тренировъчна система през 80-те години, като в началото тя добива популярност основно сред различни военни и спец-части.“ Много утвърдени спортисти от близкото минало са използвали кросфит похвати далече преди да се превърне в отделен спорт. Тренировките ми доставят истинско удоволствие, както заради поредното преодоляно предизвикателство, така и заради чудесната физическа форма, енергичност и цялостна кондиция, които ми дават. Без излишна скромност мога да кажа, че се гордея и обичам всяка част от тялото си и се грижа за него с всички най-добри похвати.

 

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 3Кое от физическите упражненията изисква от теб най-много физически усилие и е сериозно предизвикателство пред теб?

Трудно бих могла да изолирам само едно упражнение. Изпитвах затруднение с клека със щанга с по-големи килограми. След като преодолях психологическата бариера от 55 кг (моето собствено тегло) и стигнах до 65 кг, вече мога да кажа, че и това не ми е особено трудно. При кросфита се правят комплекси упражнения, които или се правят за време, или за максимална бройка повторения. При всички варианти предизвикателството е сериозно и мускулната треска след това е гарантирана :-)

Но понеже най-простите неща винаги остават за накрая, все още не изцяло постигната цел за мен са.. набиранията.

 

Кое от упражненията или спортните дисциплини най-много ти харесва ?

Има едно универсално, много закачливо упражнение, в което участват почти всички мускулни групи и въпреки, че привидно е лесно, изисква сериозна подготовка и издръжливост, особено когато трябва да направиш 100-тина повторения, в комбинация с още няколко упражнения. И това е негово величество бърпи-то. Тялото преминава от позиция „планк“, през лицева опора, експлозивно изправяне и подскок.

 

Как се храниш в момента? С какво храненето ти помага на тренировките?

В момента храната ми е съставена предимно от плодове, зеленчуци, зърнени, варива, много сурови ядки, водорасли. Млечните продукти са огромно изключение и се появяват изключително рядко в менюто ми, на път са съвсем да изчезнат. „Незаменимите“ животински протеини и мазнини се оказаха съвсем лесно заменими от киноа, елда, нахут, сусам, тахан, всякакви видове сурови ядки, коноп и други семена, амарант, авокадо и кокос, водорасли, грах, леща, боб. Зехтина и други студено пресовани мазнини са добри мои приятели :-)

Изброявам всичко това, за да отговоря на вечния въпрос „Добре де, от къде вегетарианците си набавят протеини и мазнини и не се ли превръщат в лоени топки от толкова много въглехидрати“. Отговорът е прост – Не. Въглехидратите, набедени за основен враг на спортистите, всъщност са чудесно нещо, източник на енергия и чудесна храна. Стига да са правилните въглехидрати, поемани във правилното време от деня и количество. За успокоение на атлетите мога да кажа, че не съм изгубила грам мускулна маса, не съм върнала и крачка назад от спортните си постижения, дори напротив – подобрих ги, чувствам се пълна с енергия и гледам много по-оптимистично на живота, а процента подкожни мазнини си стои все така в границите на 13-15%.

 

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 4Какво е отношението на съпруга ти и семейството към твоето хранене? Как реагираха на твоята положителна промяна?

Той все още яде животински храни. Но определено е повлиян и склонен да приеме новото и виждам промяна и в неговия начин на хранене.

Майка ми е респектирана от промените в мен и говори за "момента когато и тя ще успее". Тоест - вижда го като едно по-високо стъпало в развитието на човек и се стреми към него

С детенцето водя дълги и занимателни беседи на тема живата Планета, Вселената, съзнанието и всичко останало. И е много склонно да приеме тези идеи. Но тя вече е голям, съзнателен човек и нямам намерение насила да я убеждавам в нещо и променям по мое желание. За съжаление все още се колебае и люшка между различните примери, които вижда около себе си, различни твърдения и убеждения, а пък храната в детската градина и влиянието на средата е трудно контролируема. За мен е важно да й дам ясна визия над всички страни.. а когато тя съзрее достатъчно, за да може да направи свой съзнателен избор, ще го уважа.

 

Имаш ли послание към всички, които искат да са по-активни и да живеят по здравословно?

Да, за финал бих искала да се обърна към хората, които отделиха време да прочетат тези редове. Не се подвеждайте по заучени, наложени и рамкирани твърдения и убеждения. Робуваме на твърде много такива, родени от недобросъвестни интереси, поддържани от различните индустрии и закрепени и утвърдени от невежеството на социума. Проверявайте, мислете, слушайте интуицията и гласа на тялото си и правете информирани избори! Всеки може да живее здравословно, да се храни здравословно, да спортува и да поддържа чудесна кондиция. Нито е по-скъпо, нито е по-сложно, нито по-трудно. Ако не сте сигурни от къде да тръгнете, потърсете човек, който ще ви подкрепи и помогне по този път. Въпросът е просто да направите избор. Нека той бъде най-добрият за вас. Бъдете здрави и щастливи!

 

Още информация за и от Мартина може да намерите на нейния блог на адрес:

 

http://www.svoizbor.com/

 

Коментари 

 
-1 #15 Ана Нанева 2012-05-28 16:58
Колко хубаво! Току що намерих този сайт, макар да съм вегетарианка от 1 януари 2001 година :-) На 31 години съм и имам син на 4 и половина. Родих го, както каза лекарят ми, не само естествено, ами натурално и кърмих 3,5 години, въпреки "слабата" храна, която приемах. Мен също постоянно ме питат: "А какво мисли мъжа ти за твоя начин на хранене?" "Как готвиш?" и т.н. Сякаш е невъзможно да се намери хармония. Е, ние сме заедно от 13 години, така че явно успяваме :-)

Много би ми било интересно да прочета някои конкретни съвети за ежедневното меню, когато има повече физическо натоварване. Аз също ям много семена, ядки, плодове и зеленчуци, но не знам дали са в правилното съотношение и количества.
Цитиране
 
 
+1 #14 Гвендолин 2012-03-18 04:40
Браво за чудесната статия Мартина ( и благодарности за интервютата с Инелия Бенц). След като прочетох всички мнения искам и аз да се наредя сред здравите хора и да кажа, че в момента съм на 30, не ям месо от 10 годишна, тоест вече 20 години и спортувам активно, чуствам се прекрасно и се радвам, че съпруга ми, който е фитнес маняк наблюдавайки мен и начина ми на хранене загърби така наложеното мнение, че с пилешки пържоли и яйца се трупа маса и се чистят мазнини. Сега и той се чуства прекрасно, има много по-добри резултати, когато спортува и така...
Хората които обичат да спорят е хубаво да са били и от двете страни, тоест и месоядни и вегетарианци, за да се изкажат обективно, а не да си играят на нападки и аргументи.
Радвам се на вас писалите тук, които сте почувствали прекрасния усет на физическа и духовна лекота, която ни носи вегетарианския начин на живот.
На останалите също се радвам, защото всеки от нас е свободен да избира как да живее, да се храни и да мисли и това е чудесно:-)
Цитиране
 
 
+3 #13 gerda 2011-11-22 20:27
imam chuvstvoto, che vegetariancite stavat vse po-veche. a tova ako e taka e chudesno.vse poveche hora v harmonij sus sebe si.
Цитиране
 
 
0 #12 АЛЕКСАНДЪР БОРИСОВ 2011-11-05 01:47
МИ ЯЖ ГИ - КАТО ИСКАШ И ПО 5 КИЛА ЯЖ - И КАТО ИМАШ САМО МУСКУЛНА МАСА И ХОДИШ ПО 1 000 КИЛОМЕТРА - МНОГО ВАЖНО.
Цитиране
 
 
+3 #11 Явор 2011-09-17 03:02
Поздравления за Мартина и нейния Прекрасен Избор :-)

Поздравления и за всички онези, които са избрали Живот без насилие - за това се изисква кураж и сила :-) Възхищавам Ви се и Ви благодаря :-)

Колкото до Избора като концепция - той никога не бива да отнема Избора на друго Живо същество. А безспорният Избор на всяко Живо същество е да ЖИВЕЕ :-)))
Цитиране
 
 
+1 #10 Сибо 2011-09-15 13:37
Съзнателен избор, това звучи като "Правилен Избор".
Искам само да попитам как върли вегетарианци, след период от 10-15 години, се връщат към месото и си го хапват сладко, сладко! Имам личен приятел, за който говоря, и съм сигурен, че не е само той на света.
А за про-спортистите – само яденето на паста и ядки няма как да им дава нужната енергия и да наваксва протеиновият глад в организма. Другият вариант е да наблягаш на хубавите "компоти".

Колкото до избора, той е Личен.
Цитиране
 
 
+1 #9 Мартина Иванова 2011-09-09 19:13
Я, колко коментари са се събрали :-) Радвам се на този интерес и благодаря, макар да недоумявам какво правят катгорични месоядци в сайт за вегетарианство. Може би пък има шанс да се опитат да погледнат нещата от друг ъгъл? :-) На всички, които желаят да спорят и да се доказват - be my guest :-) само, че аз няма да споря. Това с кучешките зъби е доста несериозен аргумент. Ако трябва да се обърнем към генетиката, то ние сме по-близо до тревопасните. Зъбите ни са предимно със дъвкателна смилаща плоска повърхност, а резците ни не са способни да откъсват реално месо, както правят хищниците. Дължината на червата ни е голяма, също както при тревопасните. При хищниците червата са къси - това предопределя бързото изхвърляне на месната храна от организма. В противен случай, задържането й води до отделяне на токсини. Може да се изпишат тонове страници по темата и пак ще има много хора, които държат да спорят в името на... и аз не знам какво. Егото? :-) Аз имам личен опит на всички фронтове - яла съм месо в безобразни количества. И сега мога да оценя разликата. Радва ме, че все повече хора, от всевъзможни социални кръгове проглеждат и правят свой информиран, съзнателен избор. А поредицата такива избори ни води към разширяване на съзнанието и израстване. Поздрави на всички :-)
Цитиране
 
 
+1 #8 Alex 2011-08-12 00:14
Привет Мартина, моите поздравления! От година и половина вече не се храня с месо, усещането е невероятно. Няма такава сила и прилив на енергия и щастие. Продължавай все така!!! Успех и здраве! Колкото до хората, които реагираха по - остро с идеята да "спорят" - нямате право да критикувате нещо, което не сте пробвали и което не разбирате, всеки има право на своя избор и като такъв да го споделя с хората около себе си. Колкото до проблема дали сме всеядни - ами не сме, така сме оцелели по време на ледниковия преод, като цяло човеците сме си тревопасни същества, и твърдо подкрепям поста на freejoy, относно това, че месото е причина за една голяма част от злокачествените заболявания.
Цитиране
 
 
+3 #7 freejoy 2011-08-10 18:55
Това, че човек се е пригодил да яде каквото му попадне, не значи че всичко е полезно за него. В днешно време и на кравите и пилетата дори дават риба и какви ли не неща, които не са присъщи за тях, и въпреки че ги поглъщат, в края на краищата виждаме какви странни болести излизат от животновъдните ферми, които се превръщат в епидемии.
Това че имаме 2 кучешки зъба, не ни прави ловуващи животни и ако се опита човек да разкъса плътта на някое животно с тези зъби или нокти- то най-много животното да започне да се смее като човек. Също така, каквото и да правим, червата ни няма да станат дълги едва 2 метра, както е при хищниците, за да се изхвърлят по-бързо токсините от тялото, създадени от месото. Дължината на човешките черва общо са в пъти по-дълги. Не случайно яденето на месо е главна причина за рака на дебелото черво и други различни видове рак.
Пестицидите от зеленчуците могат да се измиват голяма част като се потапят в солена вода, а това едва ли се прави с тези, които се дават на добитъка. Също така има и био зеленчуци или отглеждани на село.
За разлика от тях, дори био месото може да доведе до рак, след като е топлинно обработено, заради химикалите, които се създават при топлинната обработка - http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8629358.stm
За обикновеното месо не говорим - животновъдствот о е най-големият ползвател на антибиотици от фармацевтичната индустрия, а освен това животните във фермите се тъпчат и с хормони - за да се угояват по-бързо и да дават повече мляко.
Цитиране
 
 
+2 #6 Михаил 2011-08-10 16:17
Здравейте!
Напомням ви, че хората са "omnivores", което ще рече, че са всеядни. Също така хората имат кучешки зъби, което е ясен белег за това, че са приспособени да ядат месо. Всъщност те са "opportunistic feeders", което ще рече, че се възползват от всяка възможност да хапнат каквото и да е за да оцелеят. Затова яжте си всяка храна, била тя от растителен или животински произход. Хубаво е да се яде повече сурова или слабо обработена храна, с колкото се може по-малко изкуствени добавки. По разнообразната храна дава повече шансове на организма да си набави, това което му е нужно. Аз съм 74 кг и индекса на телесната ми маса е 21.8, което си е чудесно, холестерола ми е 3 и се чувствам чудесно и енергичен... Освен това, ако мислите, че с растителната храна не поемате токсини, се лъжете - има хербициди, фунгициди, торове, пестициди и куп други агенти, съдържащи се в почвата и водата където растат тези растения. За токсините в човешкото тяло отговаря черния дроб и ги чисти оттам независимо от какъв източник са... Отпуснете се и си яжте балансирано и се движете много ;-) Чао и бъдете здрави!
Цитиране
 
 
0 #5 Мю 2011-08-09 21:55
Поздравления и всичко най-добро! Вегетарианствот о, освен път към добра форма и здраве, е и толерантност, състрадателност , чувствителност, уважение към живота и природата въобще. Всеки има право на избор и аз направих своя и знам, че е добър и правилен. :-)
Цитиране
 
 
-2 #4 София Жекова 2011-08-01 02:40
Моите поздравления!! За мен бе удоволствие и радост да прочета интервюто- много свежо и мотивиращо! А снимките илюстрират идеала ми за женска фитнес визия!
Цитиране
 
 
0 #3 bianca 2011-07-30 19:41
И за какво точно спориш? Надявам се си наясно че си изключение! Радвай се, но не забравяй, че употребата на месо води до много тежки заболявания в по-напреднала възраст! И колкото и да спортуваш вредните вещества от месото се натрупват в организма ти. Пожелавам ти скоро да откриеш, че вегетарианствот о е път към максимално здраве и дълъг, активен живот! :-)
Цитиране
 
 
+1 #2 Мартина Иванова 2011-07-30 13:07
Здравейте, Десислава. Сигурна съм, че можете да спорите много - за съжаление това е най-често срещаната реакция в моите съотборници, които живеят според максимата "С месо и яйца - към върхова спортна форма". А едно от качествата,коит о вървят ръка за ръка с вегетарианствот о, е толерантността. Аз например никак нямам желание да споря с вас, уважавам всяка гледна точка, а в този материал се опитваме да разкажем за още една. И аз споделях вашия начин на живот, докато не почувствах необходимост от промяна. Между другото, ако бяхте само 47 кг. мускулна маса без абсолютно никакви мазнини, отдавна нямаше да бъдете сред живите и функциониращи индивиди. Може да е нисък процент, но мазнини в човешкото тяло има и те са жизнено необходими. Поздрави, бъдете здрава!
Цитиране
 
 
+2 #1 Десислава Сарафова 2011-07-29 21:06
За това мога да споря много! на 43 години съм, ям пържоли, крем карамел и от нищо не се лишавам!От 8 годишна ям 2 дневно! Имам 2 деца и тежа 47 кг-само мускулна маса! Ходя пода по15-20 километра през почивните дни и по 7 през работните.сутрин ставам в 5.00 и не зная какво е депресия или нерешим проблем!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/