ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 17 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта 10 отговора за вегетарианството на Поли Маринова

10 отговора за вегетарианството на Поли Маринова

polyЕдно интересно, забавно и сериозно интервю на списание "Усури" с Полина Маринова от Българско Вегетарианско Общество.

 

 

Разрежи ябълка, запази живот...

Веге досие

Име: Полина Маринова

От колко време си вегетарианец: Вегетарианка от 7 години, веган от една

_dsc5519_13-680x10241

Можеш ли да споделиш с нас в едно изречение защо…

Опитвам се да се отнасям с колкото се може повече уважение, състрадание и внимание към тази планета и земляните, без да живея за сметка на чуждото страдание – единствената стъпка към подобен начин на живот и етика е веганството.

Да станеш вегетарианец често е по-лесно от това да обясниш на околните що за животно си и какво пасеш… И най-вече защо… Вегетарианството буди в социума често странни подозрения и още по-странни въпроси, на които с Полина Маринова от Вегетарианското ни интернет общество в началото дори добре се посмяхме. Но само в началото! После дойдоха сериозните й отговори и идеята във всеки брой на „Усури” на тях да отговаря някой вегетарианец или пък веган.

Поли е рекламното лице на вегетарианството

Дейността й в интернет обществото (www.vegebg.org) обаче минава така да се каже в нелегалност – по думите й, сега текат процедури, чиято цел е регистрацията му, за да може да се защитават реално правата на всички, които не ядат месо. За да ги вземе обществото ни на сериозно, оказва се, трябва да се играе по правилата на това общество.

Когато отговарях на мейлите й, даже не предполагах, че това е същото красиво момиче, с което „Усури” се сблъска на един курс по осъзнато готвене – тогава бременна в последния месец, сега Поли се радва на своето бебе, което расте здраво и щастливо, благодарение на вегетарианската храна. Затова и Поли е безкрайно положителния пример за всички ни как може да се радваш на света – да го обичаш и да му даваш, но с важното условие да не причиняваш никому страдание.

1. Не ти ли липсва сиренето?

Ами, не. Консумацията на мляко от други видове, особено след кърмаческа възраст е нещо напълно протоивоестествено. Нужно е само да погледнем животните около нас. Нито един бозайник в природата не пие мляко от друг вид, както и никой не продължава да пие мляко след кърмаческия си период. Природата е отредила кравето мляко за теленцата, козето мляко за яренцата. Така те си набавят всичко необходимо за своя организъм. За хората това е майчината кърма, тя е най-важна за едно кърмаче. След този период индивидът спира да се нуждае от мляко. Дори и организмът ни е така устроен. До третата си година имаме ензима лактаза, който спомага за усвояването на лактозата от млякото. След тази възраст организмът спира да го произвежда, вече не сме в състояние да усвоим лактозата. Ясно е защо сме устроени така, в най-добрия случай детето трябва да се кърми до 3-годишната му възраст, след това то повече не се нуждае от мляко.

2. Ако всички хора станат вегетарианци, няма ли животните да превземат планетата?

Това е наистина смешно и дори бих казала, малоумно твърдение. Милиони животни биват изкуствено развъждани, за да се превърнат в храна. В природата, в естествената си среда, тези животни никога не биха достигнали такава популация, най-малкото заради естествения подбор на видовете. Нима животни като дивите свине, дивите кози или дивите зайци, които не са насилствено опитомени и изкуствено развъждани, са на път да презвземат планетата!?

p1020627_1-768x10241

3. А растенията не ги ли боли, когато биват изяждани?

Какъв грандиозен аргумент срещу вегетарианското лицемерие! Засрамете се, всички убийци на растения, които четете това!

Разбира се, това твърдение е нищо повече от плиткоумно защитаване на убиването на животни. Изведнъж месоядците са се загрижили за живота! За разлика от животните, растенията нямат централна нервна система или мозък. Трудно може да се направи аналогия между това да разрежеш ябълка и това да прережеш гърлото на крава. Лицемерието на месоядците наистина е огромно, защото те не само директно консумират животни, а също така индиректно консумират в пъти повече растения от вегетарианците, защото животните за заколение са хранени с огромни количества трева, житни култури, ядки и семена! Разбира се, човешките същества имат право да живеят, следователно да се хранят. И ако все пак приемем, че яденето на растения е зло, то поне със сигурност е по-малкото зло.

4. Откъде един вегетарианец или веган си набавя протеини?

Нашият организъм няма нужда от толкова много протеини, колкото повечето от хората смятат. Действителните му потребности са само между 30 и 45 г на ден. Белтъчините, консумирани в излишък, не само се похабяват, но нанасят сериозна вреда и дори стават причина за рак и сърдечно-съдови заболявания. За да получим 45 г протеини дневно, не е нужно да ядем месо; може да си ги набавим от 100% веганско меню, съставено от различни зърнени и бобови храни, ядки, семена, зеленчуци. Зърнените, бобовите храни и ядките са естествени концентрати на протеини. Фъстъците и лещата например съдържат повече белтък в единица тегло, отколкото хамбургерът, свинското или телешката пържола. Растителните храни представляват прекрасен източник на пълноценни белтъчини и се усвяват по-лесно от месните продукти. Практически е невъзможно да изпитате недостиг на белтъчини, ако ядете достатъчно натурална нерафинирана храна. И така, в днешно време основният проблем не е в недостатъчния прием на протеини, а в прекомерната консумация на белтъчна храна. Нито вегетарианците, нито веганите, нито дори суровоядците имат проблем с набавянето на белтъчини.н.

5. Риба нали ядеш?…

Този въпрос винаги ме е изумявал. Нямам идея защо видовете, обитаващи водните пространства, се разглеждат като нещо различно от животните. Нима от етична гледна точка има разлика дали животното обитава сушата, водата или се рее в небесата?! Нека стане ясно - хора, които консумират риба, мекотели или каквито и да били морски, речни и блатни създания, не са вегетарианци!

6. Добре де, а като не доим кравите, те няма ли да експлодират?

Всеки един женски бозайник, независимо дали говорим за човек, крава, овца или котка, след като роди, започва да произвежда кърма, като количеството отговаря напълно на нуждите на кърмачето. Природата е съвършена, тя е отредила толкова мляко за кърмачето, отколкото то се нуждае. Когато кърмачето започне да суче по-рядко (например започва да се храни и с различни от кърмата храни), количеството мляко, произвеждано от майката, намалява. Когато детето се отбие, млякото по естествен път спира. Така е при хората, така е и при животните. Проблемът при кравите, отглеждани за мляко, е че теленцата биват отнемани от майките си веднага след раждането си, за да има достатъчно мляко за хората. Кравата, като всяка една майка, страда от раздялата и дни наред реве и обикаля неспокойно в търсене на рожбата си. Теленцето пък бива хранено с нископротеинова смес, така, че мускулите му да атрофират и да се превърне в крехко телешко. Пак поради икономическата изгода кравите биват насилвани да произвеждат в пъти повече мляко, отколкото биха произвеждали в естествената си среда. Това става чрез изкуствено стимулиране на лактацията. В резултат на това виметата им нарастват в пъти повече, което е изключително болезнено. Тогава, в резултат на насилствено свръхпроизводство на мляко, наистина възникват проблеми като запушване на млечните каналчета, водещи до възпаляване и загноясване. Стига се дотам, че млякото не може да изтича и се налага да се направи разрез на вимето, за да не „експлодира”, а да изтече насъбраното мляко и гной. Третирани по този начин, кравите едва доживяват до 10-годишна възраст, докато в естествената си среда могат да живеят 25 години.

_dsc5507_1-680x10241

7. А защо не обичаш хората, ами животните…

Веганството е състрадание и любов към всички форми на живот, към всички създания, с които споделяме планетата Земя. Веганството значи уважение и пряка загриженост към екологичното състояние на планетата, към населението и бъдещите поколения, както и към гладуващите хора в развиващите се държави.

Животновъдството е най-големия замърсител на околната среда, повече дори и от транспорта. Животновъдството е отговорно не само за замърсяването на въздуха и водните ресурси, но и за изсичането на горите. Базираната на растителна храна диета е най-екологично приемлива. Отказът на веганите от консумация на животински продукти се отразява положително на околната среда, от там и на хората, както и на бъдещите поколения, които ще наследят Земята след нас.

И това не е всичко.С един хектар земеделска земя могат да се нахранят 20 пъти повече хора на веган диета, отколкото на диета от месо, защото във втория случай културите, засети на този хектар земя, ще отидат за фураж на предстоящите да бъдат заколени животни. Ако хората преминат на растителна хррана, ще има достатъчно храна за всички гладуващи народи.

Наистина, в насилието над невинни, беззащитни създания има нещо крайно нетърпимо за мен. Против всяка форма на насилие, потисничество или доминация съм! Ето защо не бих могла да съм толерантна към хора, взимащи участие в насилието и убийствата на животни.

8. И кво, само гарнитурите ли ядеш?

Абсолютно отговорно заявявам, че месоядните се хранят доста по-еднообразно, отколкото вегетарианците или веганите. В повечето случаи ядат някакво месо с гарнитура или салата. Повечето от тях дори не са чували за храни като киноа, амарант, камут, нямат си и представа за огромния избор от зърнени, ядки, семена, растителни млека… Земята ни е дала такова изобилие! Вегетарианците и веганите се хранят изключително разнообразно и много по-често експериментират с нови вкусове и храни.

9. Не е ли трудно да си веган?

Аз също мислех, че е трудно да си веган, затова и толкова дълго го отлагах във времето. Сега обаче знам, че няма нищо по-лесно и по-естествено от това да си веган. Знам, че това е възможно най-състрадателния, екологичния и здравословен начин на живот. Знам, че това което правя, е добро за мен, за животните, за хората и за цялата планета. Знам, че това е правилното, а това дава много сила. В животинските продукти няма нищо крайно необходимо за човешкия организъм, затова и консумацията им не е необходимост, а просто задоволяване на хранителни капризи. Живеем във времена, в които не ни е нужно да консумираме животински продукти, за да се заситим, не ни е нужно да носим кожи и козини, за да ни е топло, нито пък ни е нужно да посещаваме зоопаркове, делфинариуми или циркове за да се забавляваме. Вече имаме достъпни и по-добри алтернативи.

imgp5765_1

Да си набавиш веганска храна е лесно. Природата ни дава изобилие от плодове, зеленчуци, зърнени, бобови храни, ядки, семена, които лесно можем да открием във всеки супермаркет. Има и голямо разнообразие от растителни млека, като например мляко от соя, ориз, киноа, камут, лешници, кашу, бадеми… Има и растителни кисели млека, както и сладки кремчета, бисквити, шоколади. Могат да се приготвят и различни вегански кексове, торти и други сладкиши. Или казано по друг начин, извинение за консумацията на продукти, добити чрез насилие и експлоатация, няма. Когато опитате, ще разберете, че състраданието е по-добро на вкус от месото, млякото или яйцата.

10. А вегетарианците ядат ли месоядни растения?

Ха-ха, не съм попадала на месоядни растения, но ако попадна, не бих ги изяла.

В кухнята на вегана

Ето няколко рецепти, които Поли с удоволствие приготвя сама вкъщи

Първо: бобени кюфтенца
Продукти:
•    1 глава лук, ситно накълцан
•    4 скилидки чесън, смачкани
•    1ч. л. смлян кимион
•    1ч. л. смлян кориандър
•    1ч. л. червен пипер
•    400г червен боб от консерва
•    брашно за овалване
•    растителна мазнина за пържене
•    сол по ваш вкус

Процедурата е следната:
Лукът се запържва в мазнината за около 8 мин. докато омекне. Прибавят се чесъна, кимиона, кориандъра, червения пипер, червения боб и се пържи още 5 мин. След това сместта се маха от котлона и се изсипва в купа. Всичко се омачква добре, докато стане на груба каша и се оставя да изстине. Престоява в хладилника за около 30 мин, докато се стегне. Оформят се кюфтенца с големината на орех и се овалват в брашно. Пържат се в нагорещено олио докато станат златисти, като от време на време се обръщат.

Второ: яхния от червена леща със зеленчуци
Продукти:
•    1 ч. ч. червена леща (около 200 г)
•    700 г различни зеленчуци (патладжан, тиквичка, червена чушка, морков)
•    2 домата
•    1 ч. л. синап
•    1 ½ ч. л. смлян кимион
•    1 ½ ч. л. смлян кориандър
•    1 ч. л. леко лют червен пипер
•    1 ч. л. куркума
•    растителна мазнина
•    сол по ваш вкус

Готви се ето така:
Червената леща се оставя да заври в около литър вода (зависи колко гъста искате да е яхнията). Трябва да омекне, но не да се развари. Зеленчуците се нарязват на кубчета. В тенджера се нагорещява мазнината и се запържва синапа. Когато семената спрат да подскачат, се добавят смлените подправки. Пържат се някоко секунди и после се слагат зеленчуците. Пържат се и те 10-15 мин, като се бъркат постоянно, докато станат златисти. Сварената леща (заедно с водата, в която е варена) се прибавя към зеленчуците. Слагат се и обелените и нарязани на ситно домати. Прибавя се сол. На слаб огън ври още 10-15 мин.

Десерт: домашни бонбони
Смилат се в кафемелачка сурови ядки: орех, бадем, лешник, кашу, сусам и др. Добавят се по желание също и смлени кокосови стърготини. Пасират се пресни (фреш) фурми, след изваждане на костилката (вместо тях могат да се ползват предварително накиснати за 12 часа сушени плодове по избор). Може да се добави и малко кленов сироп или пък боров мед, за да стане по лепкаво тестото. Добавя се ванилия, канела, щипка джинджифил. Всичко се пасира до получаването на плътна маса. От сместта се оформят малки кръгли топчета, които могат да се овалят в кокосови стърготини или в смляни на брашно орехи. Добър апетит!

Най-странните и най-досадните въпроси, задавани на вегетарианци или вегани, обобщи Деница Дабижева

Отговорите са на Полина Маринова

Материал на списания "Усури", публикуван и в Zoya.bg
 

Коментари 

 
+3 #28 боки 2011-11-25 17:39
Бъди благословена,По ли!
Цитиране
 
 
0 #27 Мю 2011-08-09 22:08
Поли, чудесна сте! Всяка ваша дума е и моя! Браво!
Цитиране
 
 
-3 #26 vladokan 2010-12-16 02:23
Радвам се, че сподели това с нас! Наистина докторите, които твърдят такова нещо, имат един главен проблем в теорията си - практиката! Балансираното хранене без животински продукти е напълно здравословно и помага не само за тялото, но е екологично, състрадателно и помага за душевното извисяване
Цитиране
 
 
-1 #25 тм 2010-12-15 09:03
На 22 съм,никога не съм яла месо,риба!Семей ството ми също!/майка ми, баща ми,брат ми на 27,баба ...и котката взе да яде краставици ?За почуда на всички нищо ми няма!Съвсем здрава съм и добре развита физически,по мнение на познати и приятели...... досега да са ме отписали....не можело то без малко риба......глупости на таркалета....съвсем скоро възнамерявам да стана vegan за ужас на останалия свят!Благодаря ви за това, че ви има давате ми надежда ,че не съм out ....радвам се да чуя ,че има и др.много при това,като мен!Успех на всички ,а на тези,които не ни разбират........нека си проветряват гърлото с ненужни приказки и да ходят по доктори за най-малкото, жместо да се замислят какво ядат!
Цитиране
 
 
-1 #24 МТ 2010-12-15 08:50
НАЙ-НАКРАЯ НЕЩО СВЕЖО?ПИСНА МИ ОТ ХОРА ,КОИТО СМЯТАТ 4Е ЩЕ УМРАТ АКО НЕ ЯДАТ МЕСО!!!!!!!
Цитиране
 
 
+2 #23 Александър 2010-12-03 20:24
Дъщеря ми е на 19 г. и никога не е яла месо. Разбира се, още от самото й раждане всички роднини очакваха тя да се изроди физически и ментално, но уви - месец след месец, година след година, това все не се случваше :-))
Цитиране
 
 
-1 #22 vladokan 2010-07-29 03:20
Благодаря, че сподели, че децата вегетарианци не е необичайно да имат добри резултати :-)
Цитиране
 
 
0 #21 Отровна 2010-07-29 02:35
Вегетарианка съм от 1999г.Имам дете на 5 години,в чието меню липсват месни продукти и това със сигурност не е попречило при изследвания резултатите да са отлични.Не намирам нищо естествено в консумацията на месо,надявам се детето ми да продължи да следва пътя,по който го водя макар,че ако реши друго след години ще е изцяло негов избор.
Цитиране
 
 
-4 #20 freejoy 2010-07-19 17:08
Съгласен, Sweety. А и наистина нищо не може да замени (холестерола и увеличения риск от сърдечно-съдови заболявания и рак, неположителната енергия, изразходените ресурси и замърсяването на околната среда, вонята при отнемането на живот и причинененото страдание) от една свинска пържола...
Цитиране
 
 
-3 #19 Sweety 2010-07-19 04:33
До Гладник: Все ще се намери някой да изтърси някоя простотия!...
Цитиране
 
 
-1 #18 Гладник 2010-07-19 04:25
Нищо не може да замени една вкусна и сочна свинска пържолка.
Цитиране
 
 
-1 #17 F 2010-06-03 14:48
Ето поредният задръстен българин, който отказва да приеме нещо ново и чувства представянето на възмоно най-полезния начин на живот за налагане върху неговите интереси.
Никой не налага идеите си - ние ги представяме пред вас. Това е. Използваме медицински доказани факти и роптаем, защото месоядният начин на живот пречи на всички ни да живеем здравословно.
Народът е казал "Прави каквото искаш, стига то да не пречи на другите". Е, отглеждането на животни за храна, както вече хиляди пъти е казано, пречи не само на нас - веганите и вегетарианците, а на всичко живо на тази планета и най-вече на вас - месоядните.
Спрете да говорите как някой навлиза в личното ви пространство като ви налага забрани. Никой не го прави. Тровете се с каквото искате, само моля ви, не тровете нас - които сме осъзнали как да живеем хуманно и здравословно.
Цитиране
 
 
0 #16 vladokan 2010-05-16 13:59
Яворе, няма друг като теб :-)))
Цитиране
 
 
0 #15 Явор 2010-05-16 04:28
Абе ей, вие кво си мислите бе, аз имам личен автограф от Поли. Мойта братчедка ми го е зела автограф, бе хора!!! Ей са ша си сваля една снимка на Полина и ще се снимам с нея бе. Чухте ли бе ей, ще се снимам с нейната снимка бе, люде божии! Точно до главата ще си я сложа и на автопилот ще ме щракне апарата отдалеко, че съм едър бе. И на всеки ще я показвам в трамвая (петицата) и сякой ще ми завижда - с Поли двама, глава до глава, душа до душа. Вижте ме кво имам до главата бре хора, с нечувана красавица съм рамо до рамо, а Вий? И ша ма гали тя по сламената коса и ша ми гука на ухото, а Вий? И с нежни ласки аз ще я обсипвам от главата до петите, щото е до мене тя и ма гледа с топъл поглед и смирено възхищение, а Вий? А сега кажете кой е като мене, с принцеса до Сърцето, и с Любовен шепот на ушето!!!
Цитиране
 
 
0 #14 racial 2010-05-14 19:35
Всичко е супер, само дето има пържено, а от бобове и лещи се образуват много газове - отврат. Дай по-добре суровоядство - назад към истината, плодове и зеленчуци на корем :-)
Цитиране
 
 
-4 #13 vladokan 2010-05-13 15:17
Поли скоро ще даде още полезна информация :-)
Цитиране
 
 
-3 #12 Теодора Михайлова 2010-05-12 03:13
Здравей Поли,

аз те поздравявам за начина си на живот, който си избрала! До някъде съм съпричастна с теб, защото аз съм на 25г. и не съм вкусвала месо повече от 10г. по същата причина - от любов към животните. Всички мои познати се учудват на това, никой от тях не си представя живота без месо, а аз винаги отговарям: толкова ли няма с какво др да се нахраниш, че е необходимо да се убиват животни ?! Но това, което все още не съм успяла да постигна, е да откажа и млечните продукти, за което малко ме е срам. За това, искренно ти се възхищавам, желая много щастие и късмет на теб и твоето семейство!
Цитиране
 
 
+1 #11 Kольо 2010-05-12 02:43
А детето ти не яде ли месо?
Искам да вида какъв ще стане след 18 години невкусил месо изобщо...
Цитиране
 
 
+2 #10 Сабина Петракиева 2010-05-11 21:53
Хубаво е да има и такива хора. Но, да си кажа честно, не мога да застана изцяло зад всичко изложено в това интервю. Обичам животните, не случайно и това съм избрала в живота си - уча ветеринара медицина. Но именно това ми образование всеки ден ме убеждава, че това да си веган не е никак здравословно. Кой каквото иска да ми говори. Дори и вегетарианствот о не е напълно правилно. Организмът на човека е така устроен, че се нуждае в известна степен от млечни продукти, както и месо. Не сме строго месоядни, но не сме и строго тревопасни. Подобно на свинете и кучетата. Но браво, щом си избрала такъв начин на живот - БРАВО!
Цитиране
 
 
+7 #9 Мариана 2010-05-11 19:02
Не мога да разбера защо наричате месоядните невежи, това че не споделят вашия начин на хранене не значи че ви налагат своя, защо Вие го правите!
Цитиране
 
 
-2 #8 Тони 2010-05-11 17:42
Това е тема, която силно ме вълнува.Аз съм бременна и не ям месо, но не съм веган.Интересува ме, каква храна е приемала Поли и как храни малкото съкровище сега.За себе си мога да взема решение, но се питам, мога ли да отгледам пълноценно дете, без така насажданите ни месни хранителни продукти.Ще се радвам, ако Поли сподели опит.Поздрави!
Цитиране
 
 
-3 #7 Екатерина Проданова 2010-05-11 16:17
Благодаря ти.Благодаря,че има хора като теб.Мисля да го направя и аз.Освен ,че си много състрадателна си и много красива.
Цитиране
 
 
-3 #6 Филип 2010-05-10 14:37
Хареса ми, кара ме да се замисля... Благодаря!
Цитиране
 
 
-2 #5 Велик Дунчев 2010-04-06 15:17
Браво! Хем хубава, хем умна - което си е напълно естествено, и двете да се срещат в един и същи човек.
Цитиране
 
 
-3 #4 Шанти 2009-12-19 22:52
Поли, много ми хареса твоето интервю! Бих искала да те помоля да разкажеш за бременността на една жена веган и за това, как се отглежда малко дете веган. Познавам хора вегетарианци, които напълно осъзнават вредите от животновъдствот о и всички свързани с това проблеми с екологията и здравето, които обаче смятат, че децата не могат да пораснат здрави, ако не ядат месо и затова хранят своите с такова, напълно в противоречние с убежденията си.

Все още се ширят остарелите разбирания на медицината от средата на 20 век. Науката за храненето и функционирането на човешкото тяло обаче се развива и затова трябва в интернет и медиите да се излага и актуална информация.

Затова молбата ми Поли е да разкаже повече за веганството по време на бременността, както и за отглеждането на едно дете веган. Някои хора биха искали да прочетат и отговора, какво става, ако детето само си поиска месо. (По този въпрос родители на деца вегетарианци или вегани по рождение споделят, че децата или не проявяват интерес, или ако проявят - опитват месо и плюят, и не опитват отново.) Поли, очаквам с нетърпение отговорите ти! :-)
Цитиране
 
 
-3 #3 Владимир Нгуйен 2009-12-16 18:46
Интервюто с Поли е просто невероятно :-)
Цитиране
 
 
-3 #2 zizkata 2009-12-15 17:16
Поли ти си смела жена-каза своето мнение обмислено и добре обоновано с факти от медицината-особено ми хареса относно крехкото телешко. Дааааааа-за да се борим срещу невежеството на месоядците трябва да четем медицински обосновки в защита на вегетарианствот о за да тежи мнението ни.
Цитиране
 
 
-5 #1 ogan 2009-12-14 17:33
Браво Поли, браво Маринова! Понякога и наглед баналните въпроси са важни, а още по-важни са отговорите на баналните въпроси. И пак понякога не можеш да избягаш и да не зададеш баналните въпроси, също както не можем да избягаме от клишетата. Важното е да дадеш небанални отговори, което си направила.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/