ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 57 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Здраве Моите причини да стана вегетарианка!

Моите причини да стана вегетарианка!
Публикувано от: Екатерина Атанасова   
Събота, 26 Юли 2008
Обичам животните и затова не искам да ги ям!

Спрях да ям месо по едни причини. Но колкото повече живея, разбирам, че има и други, не по-малко важни.

Най-напред си дадох сметка, че някой умира, за да се наям. При това този някой има инстинкт за самосъхранение, иска да избяга, бори се живота си и НЕ ИСКА ДА УМИРА. Изпитва страх, изпитва гняв, понякога се моли и плаче. Но все пак го убиват, за да се наям аз. А има какво друго да ям.
Даже сега като го пиша, ми се къса сърцето.
После разбрах, че когато съществото умира насилствено, от негативните емоции то отделя много вредни вещества, които се натрупват в мускулите и вътрешните органи. После тези мускули и вътрешни органи престояват дълго, като започва процеса на разлагане, който се опитват да контролират чрез ниски температури, консерванти и бог знае какво. В този си вид, никой е би го ял, даже не би го подушил, затова му се прибавят овкусители и оцветители. Накрая преминало през толкова убийствени кръщения и често през нискохигиенични помещения и ръце, месото стига до масата ми почти канцерогенно. За пушеното е доказано вече.
После си дадох сметка, че даже да пренебрегна ужасната смърт на съществото, което се каня да изям, не мога да пренебрегна ужасния му живот преди това. Размножено изкуствено, гледано на затворено, на тясно, насред мръсотиите си, хранено с гадории, пълни с антибиотици, да не боледува, с хормони на растежа, че да действа по-бързичко към кланицата, понякога кокошките заради нагъчкването и липсата на естествена светлина, и понеже не могат да се движат естествено, се разболяват и костите им се чупят като сламки, което е ужасно болезнено. Виметата на над половина крави са тежко болни и извънредно болезнени. Такива неща правят с животните, че е чудно как още се заблуждаваме, че има нещо полезно в месото им. Даже точно обратното.
След това разбрах, че животните също имат нещо като семейства, най-вече родител-дете, които връзки много грубо се разрушават винаги, телетата се отделят от майките, биват недохранвани, за да се издои повече мляко за печалба. Много животни в природата живеят като семейства и когато във фермите биват разделяни, страдат. Както кучетата ви. Прасетата имат интелект на 3-годишно дете.
Аз не искам да съм причина за всичко това!
После разбрах, че животните са почти като нас поне физически. Сложени едно до друго, парче сурово свинско, парче сурово телешко и парче човешко, дали ще посмеете да отгатнете кое, кое е и да го ядете смело. Аз не. Защото ми прилича на канибализъм.
После си дадох сметка, колко много уврежда екологията животновъдството като икономически отрасъл. Водите се замърсяват с изпражненията на животните, които съдържат толкова много антибиотици, хормони и разни пестициди, че почвите стават неизползваеми, защото тези вещества не се разлагат и не изчезват, а и такива почви почти не могат се рекултивират.
Милиони декари гори са изсечени за пасища, което влошава проблема с глобалното затопляне, освен това разрушава толкова екосистеми!
Изпражненията на животните са най-големият замърсител с парникови газове на планетата, повече дори от транспорта.
Заради животновъдството се похабяват милиарди литри питейна вода и милиони тонове зърнени храни под формата на фуражи, които иначе биха могли да се използват директно от хората с всичките му благоприятни последствия.
Когато спрях да ям месо и яйца, известно време след това почувствах голямо облекчение - физически и емоционално, което беше същото както когато спрях да пуша. Две седмици след като за последен път отказах цигарите внезапно почувствах облекчение, все едно свалих туристическа раница от гърба си. И после ми стана леко за постоянно. Така се случи и след края на месната диета.
Яйцата спрях да ям по друг начин. Гледах някакво предаване по Дискавъри за океаните, където едни пасажи риби се размножаваха по бреговете на Гренландия или някъде там. Водата побеля от репродуктивната им дейност - яйцеклетките и спермата - десетки метри навътре в морето. Надойдоха риби, птици, китове и даже мечките от гората излязоха да го ближат това бялото. Толкова гнусно ми стана! И си дадох сметка, че кокошите яйца не са нищо друго освен кокоши яйцеклетки, евентуално оплодени, т.е. плюс бонус малко сперма. Гадничко е нали? И добре, че спрях. Чувствам се стрхотно, яйцата и без това са много холестеролни и тежка храна изобщо.
От скоро не ям прясно мляко, което обожавам, замествам го със соево (скоро ще пусна рецепта как сами да си правите соево мляко вкъщи), но за млякото ще пусна друга статия.

Най-важното, което трябва да осъзнаете, ако искате да ставате вегетарианци е, че не се отказвате от нищо. Просто ги надживявате тези неща. Както и цигарите и други работи.
 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/