ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 36 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Здраве Не страда ли доматът, когато го ядем?!

Не страда ли доматът, когато го ядем?!
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Вторник, 22 Ноември 2011

Боли ли ги зеленчуците, като ги ядем?Тази статия е в отговор на често срещани забавни и понякога сериозно задавани въпроси като например "Не го ли боли доматът, когато го ядем?" и "Не страдат ли растенията също както и животните?". Подобни въпроси се задават толкова пъти по медии и в разговори, така че явно заслужено публикуваме материал по темата. Следват факти, които изтъкват някои съществени различия между растенията и животните.

1/ Подобно на човека, животните, които се използват за месо и мляко, имат добре развита нервна система. Колкото по-силно развита нервна система има един организъм, толкова по-голямо е усещането му на болка. Растенията нямат нервна система и поради тази причина не усещат страданието, както животните.

 

2/ Зеленчуците се състоят от около 90% вода, което е друга причина да нямат силно изпитване на болка.

 

3/ Растенията живеят в латентно състояние. Човек е в латентно състояние например, когато е под силна упойка. Тогава той е жив, продължава да диша, брадата му (ако е мъж) продължава да расте, но той не усеща режещия го скалпел или зъболекарска машинка по същия начин, както ако е в пълно съзнание.

 

4/ При много от растенията, особено плодовете, не е нужно да се изкоренява самото растение. При човешката дейност понякога се отрязват клоните или части от отглежданото растение и така то продължава да живее и се развива по-добре. Не така стои въпросът, ако нарежем трупа на животно... Също така, разнасянето на семето на зеленчуците и плодовете спомага за тяхното разпространение. Ако плодът на дървото падне под него и не се вземе, той ще изгние, и в същото време семките му няма да поникнат заради сянката на дървото.

Изводът от всичко казано дотук в крайна сметка е, че вегетарианското и веганско хранене е изборът на състрадателен начин живот.

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/