ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 62 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Практика Практика Хранене и опазване на климата в ежедневието

Хранене и опазване на климата в ежедневието
Публикувано от: Емилия Цанева   
Сряда, 14 Юли 2010

Конвенционално и био органично земеделие и храненеХранене и опазване на климата в ежедневието: как можете да правите по нещо за климата всеки ден!

 

„Един тон метан - най-вредният за климата парников газ от селското стопанство, има същото въздействие върху глобалното климатично затопляне, каквото и 23 тона въглероден диоксид (СО2). Една дойна крава произвежда 75 килограма метан годишно, което отговаря на повече от 1,5 тона въглероден диоксид. През изминалите 250 години емисиите на метанов газ са се повишили със 150 %, докато концентрацията на въглероден диоксид се е покачила само с около 30%.”

Пит Ходгсън, министър на Енергетиката, науката и риболова в Нова Зеландия

 

„За да се ограничи парниковият газ въглероден диоксид в атмосферата, не е нужно да се използва по-малко нефт и природен газ, а е нужно човечеството да промени хранителните си навици: ако всички хора бяха вегетарианци, глобалното затопляне можеше да бъде контролирано.”

Британският физик Алън Калвърд в „Радикален подход към Киото”, издаден в „Светът на физиката” (стр.56, Юли 2005 г.)


„Животновъдството е един от основните фактори за климатичните промени, отговорно за 18 % от емисиите на парникови газове в света (измерено в СО2-стойности). Това е повече от количеството, с което допринася целият транспортен сектор. Също така животновъдството е и голям източник на ерозия на почвата и замърсяване на водата.”

От научно изследване на Обединените нации (ООН) от 29 ноември 2006 г.

„Дългата сянка на животновъдството”, Организация по прехрана и земеделие


Веганска салата„Увеличаващата се консумация на месо и произтичащото от това увеличаване на броя говеда способства за произвеждането на парникови газове, а също така и нараства нуждата от хранителни продукти на разрастващото се все повече население на света.”

Швейцарската агенция по околна среда в „Климатът в ръцете на човека”


„Яжте зеленчуци! Произвеждането на месо предизвиква интензивно отделяне както на СО2, така и на метан и изразходва големи количества вода. Преживни животни като говеда, овце, кози произвеждат много метан поради начина, по който тяхната храносмилателна система обработва храната.”

Европейски съюз (ЕС)


„Яжте по-малко месо! Метанът е вторият най-вреден за климата газ, а кравите са най-големите производители на този газ. Тяхното изхранване с трева и повечето на брой стомаси са отговорни за произвеждането на метан, който те отделят с всяко вдишване.”

Ал Гор, бивш зам.-президент на САЩ, на своята интернет страница: www.climatecrisis.net


„Казано накратко: Не яжте говеждо повече, откажете се от млечните продукти.”

Ралф Конрад. Изпълнителен директор на Института по имунобиология „Макс Планк”


ДРУГИ ПРИЧИНИ ЗА РАСТИТЕЛНО ХРАНЕНЕ

Жестокост към животните: За да се осигурят евтини животински продукти рутинно се прилагат жестоки методи към животните (мъчително транспортиране на животни, промишлено животновъдство...).

Фабрики за животни: Колкото по-малко животински продукти яде човек, толкова по-малко фабрики за животни са необходими.

Безсмислено убиване: Множество хора живеят като вегетарианци/вегани. Те са  доказателството, че убиването на живи същества, изпитващи болка, за удовлетворяване на хранителни прищевки е ненужно.

Черна дупка за етичните ценности: Да се измъчват и убиват животни, само за да се произведат от това определени продукти, не може да се оправдае от никоя етика.

Разхищение на хранителни ресурси: Чрез използването на ценни хранителни ресурси за храна на животни за заколение се губи 90 % от вложеното количество. Удължаването на хранителната верига чрез животното унищожава огромни количества житни култури и бобови растения. Затова най-ефикасната и достъпна грижа за климата води до кухнята: С безвредните за климата растителни хранителни продукти можете всеки ден да правите по нещо за по-добър климат.

 

От 1970 г. насам над 20 милиона хектара от тропическите гори са превърнати в пасища за говедата!

Организацията по прехрана и земеделие, Световната организация за прехрана към ООН, констатира в публикуван от нея научен доклад през 2006 г., че 70% от изсечените амазонски гори се употребяват за пасища, а голяма част от останалите 30% са заети от фуражни посеви.

 

Обременяването на околната среда от различните начини на хранене

Източник: „Оценяване на въздействието върху околната среда от различни начини на хранене, съчетано с различни системи за произвеждане на храна”, Европейски журнал за клинично хранене. 11.10.2006 г.


 

Конвенционално и био органично земеделие и хранене

За още информация:

http://www.vegan.at/klimaschutz/

http://www.vegan.at/umwelt/klimaschutz_flugblatt.pdf

 

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/