ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 71 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Практика Практика Капани за вегетарианци - ІІ част

Капани за вегетарианци - ІІ част
Публикувано от: Ети Божидарова   
Сряда, 11 Ноември 2009
Veg-Out_slideshow_image

Без да бъда маниакална, искам да споделя още няколко мои срещи с капаните за вегетарианци, които още веднъж доказват, че трябва да си отваряме очите на четири и да се храним само вкъщи или във веге ресторанти.  


Кокосови стърготини
Наскоро си купих кокосови стърготини и случайно погледнах опаковката, на която пишеше: „Може да съдържа следи от яйчен прах”. За съжаление, докато се роди тази статия, загубих опаковката, но се надявам да я открия по магазините и впоследствие да напиша името на фирмата. Вероятно фирмата, която е опаковала кокосовите стърготини, е използвала същата поточна линия, на която преди това е имало продукт, съдържащ яйчен прах.

Баничките с ябълки и тиква не са вегански, нито вегетариански
Доскоро живеех с илюзията, че баничките с ябълки и тиква са съвсем нормални вегански храни. Да, ако си ги сготвиш вкъщи. Но бдителното ми око и съобразителният ми ум след поредица от наблюдения установиха, че не мият тавите, в които ги пекат. Най-много да ги изчистят с шпатула и да ги забършат с домакинска хартия. Е, сигурно ги мият, но не след всяко готвене. Така щдруделчето и тиквеника всъщност попиват от предишното печено – баница с шунка, кифла с кренвирш, баница с яйце и сирене и т.н. Освен това видях, че използват една обща машина за месене на тесто, което също предполага в постното тесто да попаднат някакви микрочастички от тестата, замесени с яйце. Е, за съжаление, отпадна още една възможност от храненето ми навън.

Вегетарианските пици
Само ще спомена, че всички пици се пекат в едни и същи дървени подноси или тави, които респективно не се почистват добре. Но, освен това, всички пици, след като се изпекат, биват намазвани по крайчетата с една и съща обща четка с някаква мазнина. Така поне правят в кварталната ни пицария.

Постните ястия в ресторантите за бързо обслужване
Напоследък се нароиха бистра и ресторанти за бързо обслужване, които в специални съдове в топла витрина предлагат разнообразни сготвени ястия. Много често и почти всекидневно има постни предложения – леща яхния, боб яхния или супа, гъбена супа, ориз с гъби и т.н. Силно изгладняла и силно наивна аз често съм си хапвала подобна храна. Неотдавна, обаче, забелязах следното: въпреки, че използват отделни лъжици за всяко блюдо (а в някои магазини дори използват общи лъжици за сипване), докато сипват местното ядене, от черпака капе върху постното. Така безмесното се подправя с мъничко местно и всичко отива на кино. Искам да кажа, че си развалям принципите на хранене.


Изводът – яжте си вкъщи или домашно приготвена храна и четете етикетите дори на проверените храни.
Описвайки горните случки, започнах да си мечтая все по-често да се появи/появят един/двама/трима мастити бизнесмени или хора с една бала пари, които да отворят не само в София, но и на други места в България заведения за бързо хранене за постни ястия – не индийски, хималайски, тибетски, германски и други, а чисто български постни ястия като постни сарми и чушки, зеленчукови вегански мусаки, кюфтета, кебапи, супи и така нататък, да не ги изброявам, ние си ги знаем. Където една порция няма да бъде по-скъпа от 2.50-3.50 лв., защото няма да има кой знае колко екзотични и скъпоструващи подправки и продукти. Ако много повече вегетарианска храна е с достъпна цена, това би подпомогнало още хора да предпочетат растителното хранене.

Бел.ред. Името на фирмата, която е опаковала "невегетарианските" кокосови стърготини е Dolce Prima, "Меркурий П и П" Габрово, ул. "Орловска" № 60, www.mpp.bg E-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . А ето и цялото изречение от опаковката: Продуктът може да съдържа следи от сусам, яйчен прах, мляко, глутен.

Без да бъда маниакална, искам да споделя още няколко мои срещи с капаните за вегетарианци. Които още веднъж доказват, че трябва да си отваряме очите на четири и да се храним само вкъщи или във веге ресторанти.
 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/