ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 74 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Практика Практика Капани за вегетарианци

Капани за вегетарианци
Публикувано от: Ети Божидарова   
Понеделник, 02 Февруари 2009

prepecheni filii

Лесно ли е да си вегетарианец - да, когато ти стане навик. Въпреки това, понеже много от нас живеят в невегетарианска среда, непрекъснато и ежедневно сме подлагани на изпитания и ако не знаем, лесно може да паднем в някои капани.

В ресторанта
Какво може да си поръчате в един обикновен ресторант? Най-безопасно е да си вземете зеленчукова салата и пържени картофи. Ако имате късмет в менюто ще има и топла гарнитура (задушени зеленчуци),гъби в масло, или ако са пости – боб чорба и постни сарми.  Никога не си взимайте крем супа – зеленчукова или от гъби – много често я застройват със сметана с неясно съдържание или я подправят с невегатариански бульон (нямайте грижи, ако сте сигурни, че това не се случва). Изрично предупреждавайте сервитьора да не ви носи препечени филийки хляб. Те винаги са печени на грила, заедно с кебапчетата и кюфтетата, което автоматично ги прави „месни филийки”.

На погача на бебе, на задушница или на погребение
На тези и на други подобни семейни събирания има голяма опасност да се опитат да ви пробутат обредна питка, в която може да има яйца или е намазана отгоре с яйце. Много често ще ви почерпят и със сладки, соленки и бонбони, които със сигурност не са подходящи за вегета. Откажете им твърдо, въпреки, че всички ще скочат срещу вас – „Такава е традицията! Не може да не си вземеш!” Но това са бабини деветини. Кое е по-важно – вашите убеждения или традициите?

На гости
За да не се получи сконфузна ситуация, предупредете предварително домакините, че не ядете месо и нищо с яйца или мляко и сирене (ако сте веган). Най-вероятно те ще приготвят специално за вас нещо постно – макар че винаги има риск то да не е съвсем вегетарианско – ако са сложили някакъв бульон или вегета, в която има невегетариански хранителни добавки. Ако искате да сте сигурни, че не нарушавате диетата си, пак използвайте стария номер – яжте салата с хляб и пържени картофи. Тук искам да добавя, че веднъж, когато бях на гости, след вечерята домакинята случайно спомена, че ползва фритюрника, в който е пържила картофите, за пържене на риба!

На служебно парти
Тук отново трябва да бъдете искрени и да не се срамувате да признаете на колегите си, че сте вегетарианец. Това ще помогне, когато се планира менюто в ресторанта, ще включат нещо и за вас. Относно почерпките в офиса – може би ще се възползвате само от напитките. А защо на вашия рожден ден не почерпите колегите си с вегетариански хапки и веге кекс, направен лично от вас. Така ще ги убедите, че и постната храна може да бъде много вкусна.

В миналото нашите баби, които са спазвали коледните и великденски пости, са измивали много старателно приборите и съдовете за хранене. Калайдисвали медните съдове, а другите – изпарявали с вряла вода – да няма нищо „блажно”. Мислех си за хигиената в днешните ресторанти. Ако заведението не е специално вегетарианско, тоест предлагат само растителна храна, във всяка друга кухня има реалната опасност салата ви е да е нарязана върху дъска, където се реже и салам или или тенджерата /тиганът да не са съвсем добре измити от предишното месно ястие/. Затова – най-добре си хапвайте у дома, ако не искате да се хванете в капани за вегетарианци.

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/