ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 81 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Практика Практика Сода, оцет и лимон чистят превъзходно

Сода, оцет и лимон чистят превъзходно
Публикувано от: Ecovege.org   
Четвъртък, 06 Ноември 2008

lemonВсички искаме да ни е чисто, даже май сме се превърнали в маниаци на тази тема. Поне ако съдим за това по телевизионните реклами, които ни внушават, че пастата за зъби, верото и праха за пране са най-важното нещо в бита ни. Разбира се, те заемат важно място в живота ни. Затова, увлечени пак от същите реклами, купуваме нови и нови марки от така наречената битова химия. Почистването на дома, миенето на съдове и прането са сферите, в които се използват най-много и най-различни по състав препарати. Всички те попадат впоследствие в околната среда и оказват въздействие върху биологичния свят, както и върху качеството на запасите от питейна вода.

Използването на по-малко вредни и неотровни миещи препарати, или замяната им с традиционни средства е израз на отговорност към околната среда, а също така и начин за намаляване на излишни разходи.

Нашите баби са постигали желаната чистота чрез употребата на сапун и пясък. Днес използваме все повече химикали. Новите изисквания на потребителите наложиха на пазара марки препарати, които извършват едва ли не чудеса в поддържането на хигиената в домакинството. Въпросът е на каква цена. Дали са по възможностите на всеки потребител и оправдана ли е цената им, когато става дума за отрицателно въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

Ето малко възможни алтернативи на някои видове препарати в бита:

1. Препарати за фаянс - Оцет с вода е подходящо средство за почистване на повърхности. Разтворена сода за хляб може да се използва за почистване на банята или на чаши за кафе, хромови, медни и други покрития. Вместо да миете теракотения под с препарат, изсипете във водата малко оцет. Той е прекрасен дезинфектант, а силната миризма бързо изветрява.

2. Препарати за прозорци - Използвайте топла вода и оцет в съотношение единайсет към едно. Подсушете с вестник.

3. Отпушващи препарати - Използвайте помпа или метална тел. За поддръжка изсипете 1/4 чаша оцет и 1/4 чаша сода за хляб в канала. Оставете да подейства няколко минути и след това промийте с гореща вода.

4. Препарати за печки, фурни и грилове - Препоръчително е да ги почиствате редовно. За фурните използвайте със сода за хляб. Микровълновата печка, миялната машина чистете и с лимон или оцет.

5. Белина - 1/2 чаша оцет или сода за хляб за почистване на повърхности или мивки.

6. Препарати за тоалетни чинии - Няколко лъжици сода за хляб и помощта на четката ще доведат до желания ефект.

7. Препарати за почистване на петна - Сапуни за почистване на петна или лимонов сок върху петното действат избелващо. Петна от пот третирайте с разтворен на каша аспирин.

8. Ароматизатори - Редовното почистване осигурява чувство на свежест през цялото време. Вариант е и да капнете няколко капки етерично масло, например лавандула, в кофата с вода.

 

Още по темата:

http://www.videojug.com/film/how-to-clean-your-microwave-with-a-lemon
http://www.videojug.com/film/how-to-clean-silverware-with-tomato-ketchup
http://www.videojug.com/film/how-to-remove-sweat-stains-with-aspirin

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/