ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 18 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Практика Практика Да перем икономично и екологично

Да перем икономично и екологично
Публикувано от: Ecovege.org   
Сряда, 05 Ноември 2008

peralniaКак да перем икономично и екологично? Ето някои полезни съвети, които предлага Министерството на околната среда и водите:

1. Използвайте пълния капацитет на пералната машина, като я натоварвате с максимално допустимото количество пране.

2. По възможност използвайте перална машина с икономични програми, които спестяват вода и електроенергия. Използвайте нощната тарифа на електроенергията.

3. Дозировките на праховете за пране са съобразени с технологията на работа на пералните машини и следва винаги да се спазват. Правилното дозиране може да доведе до 20% намаление на употребата на прах за пране.

4. При нормално замърсено пране, предпрането не е необходимо. За силно замърсено пране може да се приложи накисване, като след постъпване на водата в машината тя се изключи и се остави прането да престои 1-2 часа или цяла нощ, и след това програмата ще продължи.

5. Много петна, като например от плодове, кръв или мазнини, могат да бъдат премахнати със сапун против петна.

6. Използвайте предимно прахове за цветно и фино пране при температура на прането 30, 40 и 60 °C. Те обикновено не съдържат избелващи вещества. Съдържащите се в останалите прахове избелващи вещества се активизират при температура над 70 °C. При по-ниска те не действат. Следователно могат да се употребяват по-рядко и да не замърсяват околната среда.

7. Прахове, които съдържат ензими и оптически избелващи вещества, се отразяват най-силно на замърсяването на околната среда. Те могат да предизвикат и алергии.

8. Заменете омекотителя с оцет. Омекотителят образува слой, който намалява силно способността за овлажняване на тъканите и при следващото пране трябва да бъде отмит. При директен контакт с кожата може да предизвика алергии. Използваните в течните омекотители тензиди са и силно отровни за рибите.

9. Съобразеното с опазването на околната среда пране започва с купуването на тъканите. Естествените тъкани /вълна, памук, лен/ не се замърсяват толкова бързо, колкото синтетичните.

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/