ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 37 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Практика Практика Вегетарианско хранене за начинаещи

Вегетарианско хранене за начинаещи
Публикувано от: Екатерина Атанасова   
Четвъртък, 11 Септември 2008

Размисли и съвети в началото на вегетарианството! Някои митове също така!

Въпреки многото информация в интернет, най-лесно се става вегетарианец, когато е налице състраданието към животните и когато имаш другарчета вегетарианци. В началото винаги е странно и доста трудно, защото навън храната не е винаги вегетарианска и човек се принуждава да се храни само вкъщи почти. Ако и мама, и тати, или мъжът/жената не са съгласни с промяната, става още по-сложно. Човек се принуждава сам да си приготвя храната. А ако не може да готви? Разбира се, щом има желание и начин ще се намери, но никога не е излишна малко помощ. И затова ще споделя личния си опит и наблюдения, както и размисли по тази тема.


Първото нещо, което човек си помисля е, как и какво да ям, за да си набавям всички необходими вещества? Особено близките почват да натякват: "ще се разболееш, какво ще те правим после?".
Ако се храните разнообразно, няма да се разболеете. Ако не се храните разнообразно, независимо дали сте вегетарианци или не, ще се докарате някой проблем. Най-важните хранителни вещества се набавят от зърнените продукти, плодовете и зеленчуците, без които положително ще се разболеете, ако не похапвате от тях. Ако сравните пирамидата на храненето, която включва месните продукти и тази, която е за вегетарианско хранене, ще видите, че разликите настъпват преди върха й, където препоръчителните количества са значително по-малки от по-долните раздели. Т.е. когато ставате вегетарианци, правите огромна промяна в начина на живот, но по същество това (би трябвало) засяга само една малка част от седмичния ви порцион.

Вегетарианска хранителна верига

Та какво да ядем? Когато човек става вегетарианец, му се налага да разчупи стереотипа на храненето си и да се замисли. Мислите му го отвеждат към съдържанието на храните от една страна и към нови и различни храни, които не употребява по принцип, от друга страна. Например: колко често ядете тиквени семки, сусам, ленено семе, бамбук? А как ги приготвяте?

Най-правилният подход е да наблягате на плодовете и зеленчуците, да не отказвате пълнозърнестите храни, което го пише навсякъде и вие го знаете. Какво се случва по-нагоре в пирамидата?

Има няколко вида вегетарианство:
1. Хора, които не ядат само месо.
2. Хора, които не ядат месо и яйца. (Бях от тези)
3. Хора, които не ядат месо, яйца и млечни продукти. (Вече съм от тези) - Това са веганите.
4. Суровоядци.

Това идеално описва и пътят на вегетарианеца. В началото се изключват червените меса, после всички меса, пилето, рибата. После яйцата, след известно време млякото и т.н. Всеки спира до там, където се чувства добре. Например аз от известно време не се чувствах добре от млечните продукти и в крайна сметка ги изоставих.

Идва въпросът: Ами незаменимите вещества?
Кои са незаменимите вещества? И незаменими ли са?
Списъкът с витамини и минерални вещества е много дълъг и аз не разбирам много от него. (Но това не ми пречи на вегетарианството.)
Най-големият мит на тази тема е, че в месото се съдържат някакъв брой незаменими аминокиселини, които човешкият организъм не произвежда сам и не може да си набави от другаде, освен от месото. На първо място, още много неща не се знаят за човешкия организъм. Науката продължава да се развива. Затова ще погледнем практиката. Очевидно вегетарианците се лишават от тези аминокиселини, когато спрат да ядат месо. И после живеят средно 6 до 10 години по-дълго, в сравнение с ядящите месо (световни данни). При това в по-добро здраве и по-положителна настройка към света. В Индия живеят над 150 милиона вегетарианци по рождение, И това е практика от хиляди години. Те са не по-малко здрави и дълголетни от всички останали.

Това са част от доказателствата, че ако спрете да ядете месо, със сигурност няма да умрете.
Въпросът е, дали незаменимите вещества са наистина незаменими или пък организмът на човека все пак успява да ги синтезира сам? А дали не се намират в растителната храна?
Ето един пример. Досега се смяташе, че витамин В12, много важен за разграждането на някакви белтъци в човешкия организъм, се синтезира единствено в храносмилателния тракт на човека и то когато яде черен дроб и месо. От известно време са открити два вида водорасли, които го съдържат, при това в количества от един грам например. Двата вида са Афа и Спирулина и тук има повече информация по този въпрос.

Друг мит е, че месото се яде "за сила". Този мит лесно се опровергава. Най-едрите и силни животни са вегетарианци: слонове, носорози, хипопотами, волове, биволи, крави, елени, коне, магарета и т.н. Хората знаят това от хилядолетия, затова никъде не впрягат месоядни животни да орат земята и да теглят товари. (Освен кучетата в заледените и заснежени райони, поради обстоятелствата). Хищните диви котки наистина са много бързи. Но те преследват дивеча няколко минути и после спират да почиват от умора, докато антилопите и други, хранещи се само с нискокалорична трева и листа, тичат от изгрев до залез при големите миграции на стадата, почти целогодишно. По-долу има линк към една статия, където има повече подробности за това.

Един друг въпрос е откъде си набавяме белтъчини/протеини? Това, че са най-много в месото и млечните продукти не е вярно. Соята съдържа повече протеини от месото и за разлика от него, соевите и изобщо растителните протеини (има в много зеленчуци) се усвояват почти напълно от човешкия организъм, за разлика от протеините от месото. Соята е едно невероятно растение, защото от нея се приготвят стотици продукти. В България има тофу (соево сирене), соево мляко (което е скъпо, но е поносимо), готови соеви колбаси като кренвирши, наденици, шунка, шпек салам и др., както и шницели, кубчета и кайма, с които се правят всякакви ястия.
По света са по-облагодетелствани. В Тайланд съм опитвала бекони, салами и други, които са толкова автентични, че не можах да ги ям. Те не се различават по нищо от истинските - нито по вкус, нито по вид и миризма, нито на дъвкаемост дори. В Австрия опитах соева риба и .... не можах да я изям. На вид беше като истинска, на мирис и вкус абсолютно същата. Дори черната кожица отвън беше същата. Самото месо няма много вкус също, ако не са подправките. Така че, ако се притеснявате, че ще ви липсва вкусът, не се безпокойте, подправките са едни и същи.

За яйцата и млечните продукти ще пиша отделно, защото стана много дълъг текст.

Ако решите да ставате вегетарианци, действайте постепенно. Ако започнете с веганство, ще ви се наложи да се консултирате (не с джи пито, защото той/тя надали има дълбоки познания за това), а с други вегани. Може да се наложи да пиете мулти витамини.

http://vegetarianstvoto.hit.bg/sport.html - спорт и вегетарианство
 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/