ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 58 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Новините • Новини от света Пътят на Чая, Южния Път на Коприната, Юннан – Югозападен Китай

Пътят на Чая, Южния Път на Коприната, Юннан – Югозападен Китай
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Петък, 21 Ноември 2014

Юннан

Юннан (Yunnan) е провинция в Югозападен Китай. Някога това е било царство Нанджао (Nanzhao), което се е простирало на запад до Индия, на юг до Лаос и Тайланд, а на север до Тибет и Императорски Китай. Царството е превзето изцяло за пръв път от Династията Юан (Yuan), и от тогава на сетне картата на Китай изглежда така както е и днес.

В провинция Юннан, днес има официално признати 26 малцинства или етнически групи от общо 56те официално признати етноси в Китай. Тези малцинства имат различни обичай, носии, бит, религия, традиции, различни езици и диалекти, но най важното е, че живеят в хармония в последните 60 години непосредствено един до друг. Едни от най многобройните народи, това са хората „Ии“, те са и най ранните обитатели на царството.


Юннан се дели основно на 5 района, представляващи интерес за пътешествия.

Първи: Столичният град Кунминг (Kunming) и Каменната Гора (Stone Forest).

Втори: Югоизточната част, със стари градове и едни от най древните оризови тераси на земята.

Трети: Североизточен Юннан – Дали (Dali), Лидзианг (Lijiang), Клисурата на Скачащия Тигър (Tiger Leaping Gorge), Шангрила (Shangri-la) и Източен Тибет  – Пътя на Чая (Tea and Horse Road).

Четвърти: Западната част, старият път за Тибет и Клисурата на Лудата река Нудзианг (Nujiang).

Пети: Южна част – тропиците на Сишуанг Банна (Xishuang Banna), джунглите, чаените плантации.

Като царство от древността, в Юннан се практикуват множество религии и вероучения, ето и някои от тях - Шаманизъм,  Даоизъм, Будизъм, Конфуцианство, Ислям, Християнство, Ламаизъм и др.

Будизма навлиза в Китай, по Пътя на Коприната, а тук в Юннан стоят и до ден днешен 3те пагоди (Dali Tree Pagoda) от Династията Танг (Tang) от преди 1200 години. В старият град Дали (Dali), има множество Будистки храмове, а в последните години наблюдаваме „цъфтеж“ на Будизма, поне така може да се съди по появата на множеството вегетариански ресторанти.

Именно тези заведения за обществено хранене, правят Дали столицата на вегетарианството в Китай. Зеленчуците в повечето случай са изложени пред самото заведение, а гостите се окуражават единствено да посочат своя свеж избор от зеленина, която бива моментално сготвена с екзотични подправки, диви гъби, билки и много други вкусотийки.

 Не далеч от Дали има свещена, Будистка планина. Поверието гласи, че там някъде медитира от край време един от учениците на Сакаямуни (Буда), а когато времето настъпи, че той ще излезе и поведе хората отново към истината на живота.

Юннан е известен още и с отглеждането на чай. Почти всички мъже употребяват чай. Вече световно известния чай „Пуер“ (Puer) произхожда от южните райони на провинцията, където климата е умерено топъл. От тук тръгва и Пътя на Чая, разделящ се в няколко посоки: на север  - Монголия и Русия; на северозапад – Тибет и Непал; на запад – Бирма, Индия и Персия.


Средното надморско равнище на Юннан е между 600м-2300м, като най високата точка е връх Кавагебо (Kawagebo) 6740м, от свещената планина на Тибетските Будисти. Едната страна на планината е в Юннан, а другата в Тибет.

Много от оригиналните традиции и бита на етническите народи е запазен и до днес. Хората тук предимно се препитават със земеделие, билкарство, грънчарство, дърворезба и дървообработка.За информация и пътувания вижте още в сайта на RuralChina. Може да пишете и на български във формата за контакти на сайта.

Автор

RuralChina

www.rural-china.net

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/