ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 74 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Новините • Новини от света Вегетариански месар в Амстердам

Вегетариански месар в Амстердам
Публикувано от: Красимир Проданов   
Четвъртък, 19 Декември 2013

 

Вегетариански месар се нарича една интересна амстердамска компания

vege mesar1Собственост е на Яп Кортевег, който е убеден вегетарианец, пък и съпруг на холандска депутатка - председател на тамошната Партия за правата на животните. Тази партия си извоюва две кресла в холандския парламент на последните избори.

Но да оставим политиката настрана J Въпреки вегетарианските убеждение на Яп, фирмата му предлага крехко пилешко, младо говеждо, също и най-прекрасната риба тон за всяка салата... Тайната е в изработката им!

„Месарите” на Яп в De Vegetarische Slage използват технологии, чрез които най-разнообразни зеленчуци се превръщат във вкусни месни хапки, с което очевидно вече лазят по нервите на колегите им месопреработватели. Йос Гобелс, шеф на едно от дружествата, регулиращи работата на подобни фирми, протестира например, че Вегетарианските месари наричат продуктите си именно месо. „Трябва да се казва другояче, за да не се бъркат потребителите”, обяснява той.

 

Самата технология позволява соята да се превръща в пилешко

От моркови пък тук се прави телешко „месо”. В стека може да се доловят още нотки на картоф или грах. Дори тези, които знаят за произхода на пилешките хапки и рибата тон, могат да се объркат дали ядат месо или изцяло вегетариански продукт.

Кортевег използва ноу хау на един от холандските университети и така изработва месни влакна. За целта е снабдил предприятието си с машина, която компресира обработената вече соя или други зеленчуци. Процесът е такъв, че крайният продукт съвършено имитира например кюфтето за хамбургер, с което месоядните са свикнали.

 

вегетариански хамбургерГлавният довод за всичко това е екологичен

Такъв продукт, отбелязва собственикът Кортевег, оставя върху природата седем пъти по-малък отпечатък, отколкото действителният, от истинско месо. „Нашето „пиле” – разказва месарят вегетарианец, - се нуждае от половината или дори третината от ресурсите за отглеждане на един бройлер. Говорим за използваната почва, употребената вода и храна, с които живее това пиле. Това е и голяма крачка напред, ако говорим за правата на животните.”

Холандците гледат благосклонно на този подход, защото Вегетарианският месар на Яп Кортевег има вече повече от 500 щанда – главно в биоотделенията на супермаркети и специализирани магазини. Клиентите коментират, че пилешкото без пиле е изключително. За другите продукти твърдят, че не са точно това, с което са свикнали от истинската месарница, но въпреки това са вкусни и добри за ядене.

Само три години след старта на бизнеса, Кортевег вече планира да отвори свой собствен център за проучване и изработка на още продукти. Оборотът му всяка година нараства два пъти, въпреки това му се ще да смъкне цената на продуктите си, за да са по-достъпни. И така да разпространява идеите за вегетарианство и екология още по-успешно! Сега „месото” му е на цената на другото, което се прави от истински пилета и говеда.

 

vege mesar3„Хуманното” месо ще дойде чак след 20 години

Именно на базата на живи стволови клетки от селскостопански животни пак холандец разработва „хуманно” месо. Тук целта е да се регулира все по-растящото търсене на месни продукти на световния пазар. Заедно с това франкенбургерът, каквото прозвище си е спечелило месото от стволови клетки, ще работи за по-чиста околна среда, а и за правата на животните. Въпреки първите успешни демонстрации, се предполага, че въвеждането на месото от стволови клетки в широка употреба ще отнеме още 20 години. А кюфтетата и хапките от моркови, грах и соя са вече тук, горд е месарят вегетарианец Яп.

Бургерите му дишат. И са полезни.

 

За De Vegetarische Slage разказва Красимир Проданов в бр. 110 на сп. „Усури”

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/