ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 16 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Новините • Новини от света Ловът на хората може да е довел до период на застудяване

Ловът на хората може да е довел до период на застудяване
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Вторник, 13 Юли 2010

Животните ледникова епоха ловуванеЧовешкото ловуване на големи бозайници може би е предизвикало периода на застудяване. Екип на изследователи от САЩ има нова теория, че когато 80 % от популацията на големите бозайници в Америка е изчезнала поради ловуване след идването на хората преди около 13 000 години, в резултат внезапно намалява метанът, излъчван естествено от животните, и това може да е бил първоначалният катализатор за драматичното събитие Янгър Драяс, внезапно изстудяване на планетата, което трае най-малко 1 000 години. Досега, за началото на „рязкото застудяване” на Янгър Драяс беше известно, че е внезапно, но причината за него дълго време беше загадка.

 

Д-р С. Катлийн Лайънс, палеолог от Смитсън Институт в САЩ споделя:

"Приблизително преди 13 500 години хората са дошли в Северна Америка, и за 2 500 – 3 000 години, от 10 000 години преди това, последните от тези големи бозайници за изчезнали. Моите съавтори и аз смятаме, че ловуването от хората е основно отговорно, защото ако погледнем модела и момента на изчезване по цялото земно кълбо, това, което ще откриете е, че на всеки континент, където е имало изчезване на големите бозайници, съвпада с идването на хората, но не е задължително да съвпада с промяната в климата."

Откритията на д-р Лайънс и колегите й навеждат на мисълта, че намаляването на метана в атмосферата поради намалената популация на огромните ловувани бозайници е било достатъчно значително по онова време, за да наруши температурата и да причини относително кратка ледена епоха.

Д-р Лайънс допълва: "Изчезналите бозайници трябва да са създавали някъде около 9 до 25 тераграма метан (*1 тераграм= 1.1 милиона тона) всяка година. Съответно с времето, през което бозайниците са изчезнали, регистрирахме от ледената сърцевина, намаляване на метана, което съвпада с рязкото застудяване на Янгър Драйас. И това, което открихме беше, че степента на промяна в метана през Янгър Драяс е значително по-висока от всяко друго време през последните 500 000 години."

В това несигурно за нашата планета време развъждането на животни за убиване създава подобен екологичен дисбаланс, заради милиардите отглеждани животни по света, които затоплят климата повече, отколкото целия транспорт по света взет заедно. Нека се обърнем към добродетелния начин на живот в хармония с другите видове, за да запазим целия живот на Земята.

 

За допълнителна информация:

Methane emissions from extinct megafauna

Younger Dryas - Wikipedia

Животновъдството е отговорно за над 50% от всички парникови емисии - доклад на Worldwatch Institute

 

 

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/