ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 28 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Новините • Новини от света Wikipedia също стана „зелена”

Wikipedia също стана „зелена”
Публикувано от: Ecovege.org   
Четвъртък, 20 Ноември 2008

wikigreenОснователят на Wikipedia Джими Уолъс пуска нова „зелена” версия на най-голямата световна енциклопедия. Тя се нарича Wikia Green. Сайтът работи на същия принцип, като създадения през 2001 г. свой по-малък брат - т.е. ползват го хора, които искат да намерят максимално голямо количество информация по зададена тема.

Уолъс обяснява, че идеята му е хрумнала след разговор с Ал Гор една година преди той да спечели Нобеловата си награда за мир, а за създаването на Wikia се консултира с различни специалисти, които са споделили вижданията си по отношение на екологичните проблеми, както и различни идеи. Една от тях е създателите на съдържание в сайта да изграждат връзки помежду си, да създадат общество, от което да се учат да отговарят на основните въпроси - какво липсва и от какво се нуждаят “зелените” потребители.

В момента във виртуалното пространство има множество сайтове и блогове на екологична тема, както и различни ръководства в областта на опазването на околната среда. Тъй като екологичният въпрос е от световно значение и разрешаването му изисква възпитаване на еко културата у всеки човек, тези сайтове непрекъснато се множат, а информацията става все повече.

Проектът Wikia Green ще бъде нещо повече от един блог, който принципно дава информация от ден за ден. Wikia ще събира, синтезира и подрежда цялата публикувана в него информация и ще се стреми да бъде място, където непознати да могат да работят заедно за “зелената” кауза, която ги обединява. Новият сайт подканва блогърите по света да съдействат с информация, свързана с всички аспекти на екологията, и да препращат читателите си към него, а публикациите, които ще съдържа, естествено ще могат да бъдат използвани и копирани от всеки.

Софтуерът, използван в разработката на Wikia Green лежи на същата платформа като всички останали Wiki-та и с характеристиките си позволява на потребителите да качват информация и видеоматериали по оригинален начин.

За да намали разходите за електроенергия, Wikipedia намали нуждата си от сървъри наполовина за последните шест месеца, използвайки технологиите за виртуализация и ефективните източници на възобновяема енергия. Ежемесечните редовни посетители на сайта са се увеличили от един на десет милиона от 2006 г. досега. Наскоро компанията премести офисите си от Калифорния в Сан Франциско, за да намали пътуването на работниците си, и сега е кандидат за сертификат по програмата за зелен бизнес.

World of Warcraft е най-голямата област на Wiki. Wiki e много силна в младежката култура. В нея Star Trek и Star Wars са създали свои фенове, които знаят всичко за тях, дискутират помежду си и документират всичко, свързано с тях. Същото нещо основателите на Wikia Green виждат и в зеленото пространство. Неговото общество се състои от силно мотивирани хора, които се нуждаят от ресурси и най-вече от добри идеи.

Основателите на Wikia Green искат да създадат едно голямо общество, но за момента не си поставят някакви определени цели. Според тях важното е да има една здрава общност, в която хората да се забавляват и да измислят стойностни и полезни неща. Това е общността, която се очаква да припомни, че не думите, а действията могат да предотвратят фаталните последици за околната среда от човешката дейност.

Вижте тук:
http://green.wikia.com/wiki/Wikia_Green

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/