ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 90 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Новините • Новини от България Срамно ли е да си вегетарианец?

Срамно ли е да си вегетарианец?
Публикувано от: Ивет Лолова   
Вторник, 30 Септември 2008

До преди няколко десетилетия думичката вегетарианец не се споменаваше често и повечето хора не знаеха какво означава. Днес дали заради интернет и медиите или заради нарасналия брой на неядящите месо, но вече вегетарианството е добре познато. Но доколко българите са склонни да приемат различномислещите и различноживеещите от тях хора?

В държавите с голям стаж в демокрацията е много по-лесно да си различен. У нас "черните овце" ги разпъват на кръст. В малкото случаи, когато родни телевизионни канали се заинтересуват от темата "вегетарианство", те я представят като сензация и правят такова шоу, че зрителят оставя с впечатлението, че неядящите месо са странни и леко смахнати хора, отказващи да следват общоприетото течение на живота. Ако искаш да си в крак с времето, днес, в 21 век трябва да пушиш, да пиеш алкохол и да се радваш на секс-индустрията. Как горкият наш съвременник да се осмели да направи завой в живота си, след като има такива примери до себе си?

Време е властимащите и медиите - които са най-големия модератор на човешкото съзнание, да вземат по-етична и морална позиция, като престанат да заобикалят и избягват глобалните теми. Време е да включат вегетарианството в списъка с екологични дейности. Време е да започне масова реклама на идеята: Стани зелен! Стани вегетарианец! Спаси планетата!

Дори религиозните не вярват на приказките за библейския апокалипсис и за приближаващия край на света. Но дали да не повярваме на учените, които също бият камбаната: време е за промяна в живота, защото климатичните промени, започнали отдавна, набират все по-голяма скорост и ще ни връхлетят, колкото и да не вярваме.

Според народнопсихологията на българина, той се променя, само когато бъде стреснат и уплашен. Нека тогава да го уплашим: Хей, българино, ако продължаваш да пилееш природни ресурси, да не ти пука за екологията, ако не спреш да ядеш месо, децата ти няма да има къде да живеят, защото земята ще умре.
Може би някои ще се засмеят на това, но най-добре се смее онзи, който се смее последен - па макар и от отвъдното.

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/