ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 81 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта Екологични мисли на един вегетарианец

Екологични мисли на един вегетарианец

BobiБорислав Сандов е студент, роден е в Родопите, но от 6 години живее в София. В момента завършва магистърска програма „Управление на хидро-климатичните ресурси” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Председател е на студенски клуб "Юнеко" http://www.uneco.info/ и активно работи за двете важни каузи в живота си - екологията и вегетарианството. Ето какво сподели той за читателите на ecovege.org.

Как реши да се занимаваш с екология?

Като доброволец в природозащитна организация членувам от 2000 година, когато случайно на общобългарския събор на поляните на Рожен се записах в листите на Зелени Балкани. По-късно участвах с тях в различни акции. Обичам природата и хората и ме е яд да гледам как всичко се съсипва. Знам че всеки може да е полезен и затова търся своето място.

От колко време си вегетарианец?

Вегетарианец съм от първите дни на 2003 година. Спрях да консуминарам животинско месо поради здравословни съображения. Дотогава доста често боледувах и усещах, че имунната ми система е слаба. Реших да променя храненето си, понеже зная че това е едно от най-съществените неща за здравето. Друг стимул бе и желанието ми за промяна в поведението ми, насочена към по-уравновесено и хармонично настреоние и емоция. Завършек на мотивацията ми даваше и споделянето на менюто, акцентирано върху вегетарианството на мои нови приятели, които бях срещнал в Студентски град.

Как определяш себе си като еколог-вегетарианец или вегетарианец-еколог?

И двете са водещи и взаимнозастъпващи. И двете имат както лични, така и обществени измерения и вътрешни стимули. Факт е обаче, че едва преди 3 години разбрах, че вегетарианството също е един от начините да бъдеш еко, тъй като местната индустрия води до увеличаване на домашните животни и намаляване на дивите такива. Едното води до по-големи количества на метан в атмосферата, а другото до намаляване на биоразнообразието и нарушаване на екосистемите.

На фона на глобалните климатични промени, какво е мястото, според теб, на екологията и вегетарианството?

Надявам се повече хора да започнат да мислят по нов начин за храната и манталитета си. Мисля че екологията и вегетарианството ще променят света към по-добро, ще го направят по-балансиран и мъдър. Светът ще бъден спасен, въпросът тук е дали ще има хора на него след 50 години.

Как според теб може да се промени съзнанието на българина и той да започне да мисли екологично и да стане вегетарианец? И възможно ли е това в близко бъдеще?

Българинът подържа особен тип народопсихология. Уви, малко са нещата зад които се обединява. Нарастващите здравословни проблеми на населението ще принудят доста хора да потърят решение и чрез вегетарианството. Все повече се говори за преките връзки на екологията и здравето. Те са в двете посоки и имат своите аргуенти за бързото им налагане в ежедневието на все повече хора по света, а и в България. Необходими са обаче множество различни лостове за по широкото им и бързо навлизане, които да бъдат лансирани на всички нива в обществото: от обикновенния потребител, през гражданските и неправителствени организации, до народното събрание и парламента.

 

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/