ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 58 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта Мартина: За жените вегетарианки и здравите мускули

Мартина: За жените вегетарианки и здравите мускули


Интервю с Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и майка, в което това здраво момиче разкрива някои от тайните на това как поддържа своята изключителна форма и жизненост.

 

Мартина, сподели няколко думи за себе си :) От колко време си вегетарианка?

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 1Здравейте на всички приятели и читатели на сайта. Щастлива съм, че чрез неговите страници толкова много хора могат да общуват, да обменят опит и идеи, да се свържат и подпомагат по пътя си към целесъобразен, пълноценен начин на живот.

Ще се опитам да се опиша с няколко думи. Аз съм щастлив човек :-) На 32 години, майка на прекрасно 6-годишно съкровище, професионалното ми поприще са човешките ресурси и организационно консултиране, а страстта ми -  науката за правилно, балансирано, здравословно хранене, активния, интензивен спорт и духовното развитие. Или всичко това в едно прекрасно и неделимо единство – балансираният и щастлив живот. Напоследък фокусът все повече се измества към създаване и поддържане на този баланс и в хората около мен, така, че вече е спорно коя точно е професионалната ми реализация.

Вегетарианка съм де факто едва от около година, но в мислите, убежденията и интуитивното си усещане, този процес тече от години. Мисля, че моят опит би бил много ценен за онези, които все още се колебаят, изпитват съмнения и несигурност по отношение на вегетарианството. Образно казано, била съм на „другия бряг“ и познавам всяка стъпка от този процес на осъзнаване, трансформация и израстване. Преди това бях подвластна на добре известния мит, широко разпространен сред спортистите: „За да имаш добри постижения и силно, добре оформено тяло, имаш нужда от много животински протеин“. И тази заблуда води до една безумна консумация на месо и яйца, която не води до нищо друго, освен замърсяване и затлачване на клетките, освен моралната страна на това безумие. Усещах интуитивно, че това не е правилно...но все още ме задържаше страхът, породен от този измислен мит. Започнах да чета, да обмислям, да претеглям разни позиции и твърдения. Започна се с едни пости... и още по средата на постите разбрах, че никога вече няма да се върна към месото. Наистина е необратим процес. особено когато в същото време си работил доста върху съзнанието си, виждаш всичко по друг начин и си станал част от един по-различен свят... Но промяната не става както привидно изглежда със "щрак" - събуждаш се един ден и си променен. Това е дълъг процес на осъзнаване, осмисляне, подготвяне. Много бързо след това възприех идеята за веганството, към което много скоро ще премина изцяло, а 80% от храната ми е сурова.

 

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 2Разкажи повече за спорта, който практикуваш. Какво те привлича в него и поддържа ли те в отлична форма?

Спортувам откакто се помня, с прекъсвания, с различен интензитет и специфика на натоварването. До скоро тренировките ми преминаваха във фитнес зала и можеха да се влязат в категорията на стандартния боди-билдинг. Силови тренировки, високо интензивни и натоварващи. От известно време насам обаче, разнообразих тези тренировки и в последствие бях силно привлечена от една малко по-различна дисциплина – кросфит. Все още е сравнително непопулярна в България, макар, че се разраства и вече има сериозни групи трениращи в няколко града. Ще използвам думите на една от най-добрите дами в този спорт, които познавам, за да опиша кросфита: „Кросфит тренира съвършения атлет, който е в еднаква степен гимнастик, щангист, спринтьор, бегач на средни разстояния и гребец. Кросфит цели създаването на пълна, всеобща и цялостна физическа добра форма, психическа сила и издръжливост. Грег Гласмън, американец и бивш гимнастик, създава кросфит като тренировъчна система през 80-те години, като в началото тя добива популярност основно сред различни военни и спец-части.“ Много утвърдени спортисти от близкото минало са използвали кросфит похвати далече преди да се превърне в отделен спорт. Тренировките ми доставят истинско удоволствие, както заради поредното преодоляно предизвикателство, така и заради чудесната физическа форма, енергичност и цялостна кондиция, които ми дават. Без излишна скромност мога да кажа, че се гордея и обичам всяка част от тялото си и се грижа за него с всички най-добри похвати.

 

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 3Кое от физическите упражненията изисква от теб най-много физически усилие и е сериозно предизвикателство пред теб?

Трудно бих могла да изолирам само едно упражнение. Изпитвах затруднение с клека със щанга с по-големи килограми. След като преодолях психологическата бариера от 55 кг (моето собствено тегло) и стигнах до 65 кг, вече мога да кажа, че и това не ми е особено трудно. При кросфита се правят комплекси упражнения, които или се правят за време, или за максимална бройка повторения. При всички варианти предизвикателството е сериозно и мускулната треска след това е гарантирана :-)

Но понеже най-простите неща винаги остават за накрая, все още не изцяло постигната цел за мен са.. набиранията.

 

Кое от упражненията или спортните дисциплини най-много ти харесва ?

Има едно универсално, много закачливо упражнение, в което участват почти всички мускулни групи и въпреки, че привидно е лесно, изисква сериозна подготовка и издръжливост, особено когато трябва да направиш 100-тина повторения, в комбинация с още няколко упражнения. И това е негово величество бърпи-то. Тялото преминава от позиция „планк“, през лицева опора, експлозивно изправяне и подскок.

 

Как се храниш в момента? С какво храненето ти помага на тренировките?

В момента храната ми е съставена предимно от плодове, зеленчуци, зърнени, варива, много сурови ядки, водорасли. Млечните продукти са огромно изключение и се появяват изключително рядко в менюто ми, на път са съвсем да изчезнат. „Незаменимите“ животински протеини и мазнини се оказаха съвсем лесно заменими от киноа, елда, нахут, сусам, тахан, всякакви видове сурови ядки, коноп и други семена, амарант, авокадо и кокос, водорасли, грах, леща, боб. Зехтина и други студено пресовани мазнини са добри мои приятели :-)

Изброявам всичко това, за да отговоря на вечния въпрос „Добре де, от къде вегетарианците си набавят протеини и мазнини и не се ли превръщат в лоени топки от толкова много въглехидрати“. Отговорът е прост – Не. Въглехидратите, набедени за основен враг на спортистите, всъщност са чудесно нещо, източник на енергия и чудесна храна. Стига да са правилните въглехидрати, поемани във правилното време от деня и количество. За успокоение на атлетите мога да кажа, че не съм изгубила грам мускулна маса, не съм върнала и крачка назад от спортните си постижения, дори напротив – подобрих ги, чувствам се пълна с енергия и гледам много по-оптимистично на живота, а процента подкожни мазнини си стои все така в границите на 13-15%.

 

Мартина Генкова-Иванова - вегетарианка и кросфит тренировки- 4Какво е отношението на съпруга ти и семейството към твоето хранене? Как реагираха на твоята положителна промяна?

Той все още яде животински храни. Но определено е повлиян и склонен да приеме новото и виждам промяна и в неговия начин на хранене.

Майка ми е респектирана от промените в мен и говори за "момента когато и тя ще успее". Тоест - вижда го като едно по-високо стъпало в развитието на човек и се стреми към него

С детенцето водя дълги и занимателни беседи на тема живата Планета, Вселената, съзнанието и всичко останало. И е много склонно да приеме тези идеи. Но тя вече е голям, съзнателен човек и нямам намерение насила да я убеждавам в нещо и променям по мое желание. За съжаление все още се колебае и люшка между различните примери, които вижда около себе си, различни твърдения и убеждения, а пък храната в детската градина и влиянието на средата е трудно контролируема. За мен е важно да й дам ясна визия над всички страни.. а когато тя съзрее достатъчно, за да може да направи свой съзнателен избор, ще го уважа.

 

Имаш ли послание към всички, които искат да са по-активни и да живеят по здравословно?

Да, за финал бих искала да се обърна към хората, които отделиха време да прочетат тези редове. Не се подвеждайте по заучени, наложени и рамкирани твърдения и убеждения. Робуваме на твърде много такива, родени от недобросъвестни интереси, поддържани от различните индустрии и закрепени и утвърдени от невежеството на социума. Проверявайте, мислете, слушайте интуицията и гласа на тялото си и правете информирани избори! Всеки може да живее здравословно, да се храни здравословно, да спортува и да поддържа чудесна кондиция. Нито е по-скъпо, нито е по-сложно, нито по-трудно. Ако не сте сигурни от къде да тръгнете, потърсете човек, който ще ви подкрепи и помогне по този път. Въпросът е просто да направите избор. Нека той бъде най-добрият за вас. Бъдете здрави и щастливи!

 

Още информация за и от Мартина може да намерите на нейния блог на адрес:

 

http://www.svoizbor.com/

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/