ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 70 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта Интервю със Стела от zoya.bg

Интервю със Стела от zoya.bg

От ЕкоВеге сме много радостни, че днес можем да споделим интервю със Стела Петкова от биомагазин Зоя.бг. Тя ще ни разкаже повече за био-органичните храни и козметика, за съставките в тях и какво ги отличава от конвенционалните, а също и за своя лайфстайл....


Стела Петкова от zoya.bg (зоя.бг)Кога за първи път се замисли за влиянието върху здравето на продуктите, които хората използваме в ежедневието си?

Преди около 6 години започнах да се замислям защо ние хората си мъкнем здравословните проблеми с години и никой от стандартните лекарства не е в състояние да ни помогне. Започнах да се оглеждам и видях, че е пълно с възрастни, който са сърдити, болни и оплакващи се. Реших да намеря отговор на тези от въпросите си.

 

Ти също си и веган? От колко време и как реши да направиш този съзнателен избор?

Станах вегетарианка преди 4 години и преди около 2 г. веган ( не съм сигурна за периодите). За прехода ми помогнаха собствениците на първият вегетариански ресторант в София. Те бяха минали по пътя на вегетарианството и когато се запознахме вече бяха пълни вегетарианци. От тях научих доста за начина на хранене и как храните променят химията в тялото. Вече бях чела за различните начини на съчетаване на храна и диети, тъй като ми беше интересно да разбера защо хората не оздравяват от стандартните лечения с антибиотици и др. Дани, Калин и Насо ми вдъхнаха сила с познанията си и вкусните ястия, които приготвяха всеки ден и то на две крачки от офиса. Това беше моя старт към вегетарианството, а след една година и към веганството. Мисля, че без подкрепа и подходяща социална среда нямаше да направя този преход толкова лесно. Иска ми се да кажа на хората, че веганството не е панацея, но и би могло да ни избави от доста болежки и то когато избираме НЕРАФИНИРАНА храна. Много вегетарианци започват с бял хляб, продължават да консумират бяла захар или маргарин. Другата крайност е пък да минат на салати и плодове. Според мен всеки човек трябва да разбере коя храна как му отразява, да намери своя баланс. Дали е вегетарианство, веганство или суровоядство  - това са само рамки, в които не трябва да се заключваме. Истината е в промяната и любопитството към самите себе си и нашето здраве.

 

Какво представляват парабените и колко вредни са те? В кои козметични продукти са най-често срещани?

Парабените са краен продукт на петрола и са евтин начин за консервиране на козметични продукти – от кремовете за лице до шампоаните, балсамите и т.н. Вече има изследвания, които потвърждават влиянието им върху хормоналната система и дори има връзка с рак на гърдата.

 

Ще запознаеш ли читателите ни какво значи „био(логично)” и „органично”. Има ли разлика между тях?

За  мен тези думи са едни и същи. В разговори с приятели и клиенти използвам думата био. Мисля че звучи най-естествено.

 

Може ли да ни разкажеш за различните видове сертификати, свързани с био продуктите? Колко вида са те, какво удостоверяват?

Вече има доста сертификати, но най-известните са: Soil Association в Англия, BDIH – Германия, Екосерт – Франция и не на последно място  - USDA – или Министерство на Земеделието в Щатите. От скоро има и немски сертификат Natrue. В България е Балкан Биосерт. Гърция и Италия също имат собствени сертифициращи органи. Моят съвет към хората е винаги да търсят логото на организацията, която определя един продукт като био и най-вече да следят съдържанието или т.н INCI (пълен състав). Мисля, че то е най-важно. Малките производители на био продукти са по-коректни и продуктите са им с по-високо качество. Цената не винаги е ниска, но определено си заслужава да вложиш пари в подобен продукт.

 

Къде можем да намерим био органични продукти?

Щандове с био продукти има в почти всеки голям магазин. Пълен списък с местата с био продукти в София и страната има в блога Зелена Чушка

 

Много по-скъпа ли е био козметиката и на какво се дължи това? Една от причините разбира се за добавяне към крайната цена са разходите за тестване на био-органичността на продуктите и сертификатите от независимите здравни органи.

Да, био козметиката е по-скъпа от  т.н. „бяла” козметика. В нея няма евтини пълнители. Набляга се на билки, растителни екстракти и восъци от био земеделие. В някои случай био козметиката е доста по-евтина от т.нар. медицинска козметика, в която няма нищо медицинско, а е маркетингов продукт. Има ужасно скъпи марки зад които седи името на Бритни Спиърс да речем и цената й лети до небето. Хората купуват подобни продукти, но не си дават сметка, че си хвърлят парите за сбор от синтетични съставки. За мен здравето няма цена. Вместо 15 продукта на цена от 4-5 лв бихме могли да изберем 5 бр.качествени на по-висока цена и с разумно съдържание.

 

Самата ти каква козметика използваш?

Крем за лице най-вече през студените месеци, спирала за очи (рядко), шампоан, сапун, паста за зъби, гланц за устни (когато се сетя).

 

Може ли една жена да бъде красива и без грим?

Жените са красиви с грим и без грим. Зависи от излъчването на жената. Прекаленият грим е дразнещ. Понякога мъжете са ми казвали, че силно гримираната жена ги отблъсква. От друга страна е добре, когато една жена умее да подчертае женствеността си. Все пак грима съществува от хиляди години и сигурно не е случайно.

 

Има ли нови интересни събития или проекти, за които може да ни разкажеш за в бъдеще?

Новото е офлайн магазин на Зоя.БГ на Аксаков 22, в който бихме искали да покажем какви напитки и храни използваме самите ние. Това са храните без животински съставки. Приготвяме на място сандвичи с песто от кашу и кълнове, мляко от бадеми. Правим си зелени шейкове с водорасли на прах, корен от мака (помага за хормоналния баланс), пурпурна царевица, българска розова вода и мн.др. Понякога гостуващи приятели ни приготвят сладки без подсладители или суровоядски торти. Все повече хора се обръщат към растителното хранене и гледат с какво се хранят и това много ме радва. Моята мисия е да свързвам повече такива хора, да им предавам информацията, която знам от приятели, блогове и опит. Не знам дали ще се справя, но и не ми пречи да опитвам.

 

Благодарим за интервюто, което Стела се съгласи да даде. За повече информация може да посетите също:

http://www.zoya.bg

http://www.kukuriak.com/

 

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/