ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 37 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта Мария - за веганството и майчинството

Мария - за веганството и майчинството

mariakomitskaintervuМария Комитска е веганка и майка на няколко дечица. В момента живее в Канада, но въпреки разстоянието се съгласи да сподели част от своя опит с читателите на ЕкоВеге относно здравословното хранене и отглеждането на деца.

От колко време си веганка? Как се реши и беше ли вече майка? 

Веганка съм от 4 години.

Да, когато си смених хранителния режим вече бях майка. Тогава първите ми две деца бяха на 2 и на 3 годинки. Промяната при мен стана доста плавно и постепенно. В продължение на около 6 месеца. От самото начало следвах идеята за здравословно хранене и нямах за цел вегетарианство или веганство. Променях постепенно диетата си, спрямо това как се чувствам. С времето, веганството дойде само, без да ми е било поставено като предварителна цел. Дори преминах на суровоядство за около 9 месеца, което също дойде естествено при мен.

 

Какъв беше ефекта от преминаването към растителна храна върху теб?

Ефектът беше поразителен. Дори когато бях изключила само месото от менюто, с идеята да пробвам за един месец и да видя как се чувствам – разликите бяха огромни. Кожата ми се изчисти, започнах да спя по-добре, да не сънувам кошмари. Отслабнах точно на местата, които исках и започнах да харесвам фигурата си много повече. Косата ми започна да блести стана много по-здрава.

С времето откривам все повече положителни ефекти от веганството – раните ми зарастват по-бързо и ефективно, аз самата се разболявам много по-рядко (за сравнение – сега се случва да боледувам веднъж на година, а преди боледувах заедно със всяко едно дете поне по 3-4 пъти на зима). Други положителни ефекти са психическото и емоционалното ми състояние – много по-уравновесена и спокойна съм, по-усмихната и щастлива. Забелязвам повече хубави страни на заобикалящия ме свят и се карам по-малко на децата :) Много по-търпелива съм и дори и да се случи нещо неприятно, не се обвързвам с него така емоционално, както преди. Имам повече енергия и успявам да свърша много повече през деня, отколкото преди. Не ме боли редовно главата. Всъщност не ме е боляла от 3 години насам изобщо, а преди това редовно си пийвах аналгин и без него не тръгвах за никъде.

Списъкът тук е много дълъг, но това са основните неща. Обобщено казано – качеството ми на живот се подобри невероятно много.


Много хора биха попитали по време на третата си бременност, когато беше вече веганка, откъде си набавяше желязо, калций, протеини, омега 3, които са важни за развитието на мозъка на детето (повече за протеините, калция и др. в растителното хранене - натисни тук )?

А вие от къде си ги набавяте? :)

Истината е, че не знам, но не съм имала сериозно липси. Т.е. успявала съм някак си да си ги набавя явно. Защото може и да изгълтам един куп храни, добавки и сокчета, подсилени с какви ли не витамини и минерали, но дали ще ги усвоя наистина? Това, че хапваш нещо, което съдържа дадено вещество не означава автоматично, че ще усвоиш даденото вещество. Много храни, особено от животински произход съдържат минерали и елементи, необходими за нас, но усвояването им именно от тези храни е доста спорно. Изследвания има много и могат да се намерят, ако човек се разрови. Също така и синтетичните витамини и минерали, които масово се продават по аптеки – не ги използвам, защото не вярвам, че тялото ми може да ги разпознае като градивни.

В момента, в суровоядските среди се води разгорещена дискусия на тема витамин Б12. Дискусията е на тема до каква степен усвояваме този витамин дори и от добавките, които приемаме. Много лидери-суровоядци твърдят, че това става в такива малки количества, каквито не са достатъчни на човек и в дългосрочен план той отново е подложен на риска от недостиг.

Затова, моята философия се осланя на редовни кръвни тестове, които си правя, за да проверя какво е състоянието ми. Също така, самоусещането, което имам. Смятам, че познавам добре тялото си и в момента, в който забележа отклонение от нормалното – търся причината за това. Поне веднъж в годината ходя на тест на живата кръв, където именно дефицити на различните елементи, като витамини и минерали се виждат много добре. Понякога използвам хранителни добавки, като суров калций, магнезий, пробиотици и т.н. Но казвам само понякога, защото не ги приемам редовно. През зимата учестявам приема на витамин Д, защото тук зимата е дълга и доста голяма част от нея сме затворени вкъщи. През останалото време се опитвам да си осигуря пълноценна, разнообразна и здравословна храна, достатъчно физическа активност, добра почивка (до колкото мога с три деца :) ) и положителна настройка към света.

 

Могат ли бременните жени да са напълно здрави и да износят добре бебето си като са вегани? Има ли лекари, които подкрепят майките вегани и какво показва практиката?

Аз лично, когато съм бременна съм най-здрава. Последното бебе износих изцяло на веганска диета, без да съм усещала липса на нещо. В момента отново съм бременна, с четвърто дете. И продължавам да съм веганка. Струва ми се, че ако не съм такава, няма да имам необходимата енергия да се справя с гледане на две големи, едно малко дете, къща и бременност.

Лекарите, които ми следиха предишната бременност знаеха, че съм веганка, но това по никакъв начин не промени тяхното отношение към мен. Важното беше да се храня здравословно и разнообразно. Не съм усетила упреци или липса на подкрепа. Също така, не съм чула някой от приятелите ми вегани да е имал проблеми с който и да е лекар.

 

По време на веган бременността си имаше ли повече повръщания, сутрешно гадене, хормонални и емоционални сериозни дисхармонии спрямо предишните бременности?

Да, имах сутрешно гадене. Не беше толкова силно, колкото с първата ми бременност, но го имаше. Спрямо предишните бременности – бях доста по-спокойна и уравновесена, но пак си имах хормонални влияния. Хубавото е, че не се задържаха в мен така емоционално както преди.

 

Срещат ли се проблеми със затлъстяването при бременните жени веганки?

Тук също не мога да отговоря по отношение на обща статистика, но подозирам, че отговорът е – много по-малко. Аз лично качих много по-малко килограми с веганската си бременност и после възвърнах фигурата си много по-бързо и лесно. Възстановяването ми като цяло след третата бременност беше най-леко и бързо.

 

А затлъстяване при децата вегани?

Това също не знам. Но има едно голямо 'но'.

Това, че си веган не означава автоматично, че се храниш по-качествено. Има много вегани, за съжаление, които го правят от етични причини, но не се замислят за здравословната страна на идеята. Можеш да си веган на газирани напитки и понички по цял ден и няма да си особено здрав, а подозирам, че и затлъстяването няма да те подмине. Затова не мога да кажа общо за децата вегани какво е състоянието, но моите деца не страдат от такова. Опитвам се да им осигуря максимално разнообразна, близка до природата храна, с много пресни плодове и зеленчуци и мисля, че това е най-малкото, което мога да направя за тях.

 

Мария Комитска интервюТи имаш 3 дечица. Те също ли са вегани?

Да. И трите. Третото е родено такова и продължава да бъде веган.


А децата как приеха веганското хранене? Лесно и естествено и не изпитват ли желание да хапват месо?

Първоначално им беше трудно. При тях промяната стана много по-бързо отколкото при мен, но може би по-голямата трудност беше това, че не успявах да им обясня защо така изведнъж правим промяна. Сега вече поотраснаха и успявам да говоря с тях много по-обстойно и да им давам различни доказателства. Разбира се, те са деца, и понякога трудно се владеят. Когато са поканени на рожден ден например, винаги преди това говоря с тях и се разбираме, че те знаят кое е полезно и кое не, обещават ми, че ще си изберат от полезните неща, а от другите, ако толкова им се прияде - ще си хапнат малко. Защото по малко не е толкова вредно. Това са детските обяснения, които съм намерила. Държа да знаят, че им вярвам и не ги следя. По този начин целя да изградя доверие между нас и те да се чувстват сигурни в собствените си решения и постъпки.

Понякога им разказвам за процесите в тялото и какво точно се случва с храната, след като я изядем или изпием. Те сами питат също. Интересно им е. Това е информация, която за съжаление не се учи в училище или от телевизията. Мисля, че дори и в един момент, когато започнат сами да вземат голяма част от решенията в ежедневието си и забравят за веганството - след известно време все пак това, което съм им говорила и дала като обяснения, ще влезе в употреба.

В интерес на истината, баща им си похапва месо и животински продукти. Не мога да кажа, че на децата не им се прияжда като го гледат. На тях им се прияжда всичко, което видят, че някой друг яде. Без значение дали е със животиснки произход или не. Затова, според мен, най-добрият начин да научиш детето си на здравословно хранене е да му го покажеш с личен пример. Мен лично ме притесняват повече всички храни в лъскави пакетчета, пълни с консерванти, оцветители и подобрители. Всичката тази синтетика в храната не мисля, че се отразява добре на човешкото тяло. Но и там се опитвам да ги уча - да четат етикетите и да се опитват да разгадаят таблицата с хранителните стойности на продукта, за да могат да преценят дали дадена храна е подходяща или не.

 

При децата вегани забелязват ли се типичните за новите поколения хиперактивност, агресия, слаба концентрация?

Всъщност това е едно от основните неща, поради които държа децата ми да останат вегани. Защото когато смених хранителният им режим, видях колко добре им се отрази. Спряха да боледуват толкова често – дори и да се случи, е много по-леко. Станаха много по-спокойни и разбрани. А в училище редовно ги хвалят колко добре се концентрират и колко бързо запомнят.

 

Много майки веганки споделят, че имат чудесно мляко в изобилие и бебетата не ги боли корема...

И с трите бебета не съм имала проблеми с млякото. Дори все още кърмя третото си дете, което скоро ще стане на 2. Не помня тя да е имала сериозни колики или да сме имали каквито и да е проблеми с коремчето й.

 

Вярваш ли, че най-добрата помощ е собствената помощ– да си решен да помогнеш на себе си?

Абсолютно!

Това беше обаче най-трудният урок, който научих, когато учих за натуропат. Фактът, че някой клиент може да дойде при мен и на думи да каже, че иска да се излекува, но вътрешно да не е готов за това. Много е трудно да подтисна човешкият си импулс и да се опитам му помогна на всяка цена. Но непоисканата помощ не е помощ и това ми беше много трудно да осъзная.

Човек наистина трябва да е готов да помогне сам на себе си, преди да му се помогне на него. Всъщност, когато си готов да тръгнеш по собствения си път – подкрепата и помощта ще дойдат сами при теб.

 

Любимата ти рецепта е...

Зелена салата с вегански сос Цезар

Зелената салата се нарязва на едро, поръсва се със смлени тиквени семки и се залива със соса. Ето и рецептата за него:

1-2 скилидки чесън

сока от ½ лимон

½ ч.л. Горчица Дижон

2 с.л. Зехтин

1 щипка бял пипер

1 щипка сол

Всичко се блендира, докато се получи бяла еднообразна смес.

Бон апети!

 

Още за Мария:

Да живеем в хармония със себе си - дискусия във форума на бгмама, започната от Мария

http://escorial.wordpress.com/

 

Още интервюта в ЕкоВеге:

Мер: "Всички можем да бъдем напълно здрави, свежи и бодри"

Бременните жени могат да са напълно здрави като бъдат вегани

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/