ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 82 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта Природата ни е дала толкова много

Природата ни е дала толкова много

Интервю на списание "Усури" с Владо от ЕкоВеге. Благодарим на списанието и Краси Проданов за възможността да споделим информацията и с читателите на ЕкоВеге, както и за подкрепата за зеления и устойчив начин на живот.

Владимир Нгуйен- глобално затопляне, веганВладимир Нгуйен размишлява екологично, а храната му е на веган – затова в негово лице видяхме човекът на новото време, човекът-ековег...

 

Веге досие

• Име: Владимир Нгуйен
• От колко време си веган: От около две – преди това бях почти шест години вегетарианец.
• Можеш ли да споделиш с нас в едно изречение защо... Всяко същество иска да живее в щастие, а не в мъка и страдание.
 

Заниманията му са съвсем практични и сигурно затова нещата, които излизат изпод ръцете му, могат да нахранят както тялото, така и душата... За първото се грижи, докато е на смяна в любимия си здравословен ресторант „Кринг”, където работи. Не по-малко важни са заниманията му и щом остави дъската за рязане и ножовете – тогава на дневен ред идва работата по едно наистина важно място в интернет – страницата EcoVege.Org. Важно за всички, които съзират одухотвореността на нашето време във възможността да живеят по щадящ природата начин. Владо обяснява какво значи това: „Начинът ни на хранене и използването на ресурсите на Земята променят средата, в която живеем. Затова трябва да сме пестеливи в харченето на енергия, да употребяваме повече щадящи околната среда електроуреди, препарати и др., да садим дървета и да бъдем вегетарианци или вегани...”
Когато не разбираме нещо, е хубаво да поговорим, смята Владо и затова активно участва в още една уникална форма на проявление на тази не толкова популярна за времето ни философия. Той е в основата на организираните няколко семинара „Бъди веган...”, целящи да покажат със силата на научните доказателства, че наистина е дошло време за промяна в мисленето.
„Според учения от НАСА Джей Зуоли например – отново вкарва в употреба силата на фактите, - почти всичкият лед в Арктическия океан може да се стопи до лятото на 2012 г.”
Но не страх, както се случва често със зелените инициативи, на които и ние сме свидетели, а любов дава философията на Владо, наричан от приятелите си Владокан. Изтокът му е повлиял, когато за първи път е осъзнал, че мястото ни е сред животните и дърветата – пак Изтокът му е дал и страстта към бойните изкуства. А когато обединява тези неща, се ражда ековегът, един истински човек на новото време.

Вътрешната увереност

„Обичам всички същества. Трябва да сме вегани или вегетарианци, защото това е най-доброто за здравето на хората и планетата, на която живеем. Веганското хранене освобождава ресурси, с които могат да се нахранят милиарди гладуващи хора по света. Сега тези ресурси отиват за храна на животните.
Ако не бях веган, сигурно никога нямаше да опитам вкуса на авокадото, кълновете, тофуто, темпето, сайтана, кърито, хумоса... Бог, природата ни е дала толкова много!
Да си веган е трудно понякога заради околните, които не са вегетарианци или вегани и не проявяват нужното разбиране. Това се случва и при мен от време на време, но не обръщам внимание, а и хората знаят, че имам „силно лоби” във вътрешната си увереност. Веганството е и благороден начин на живот - истинският път в живота също е благороден, а не труден или лесен :).”

Бъди веган, живей зелено...

„Семинарите, в чието организиране участвам, информират хората за сегашното положение на планетата и какво всеки от нас може да направи, за да се промени това. Идеята дойде от членове на Международната асоциация на Върховния Учител Чинг Хай, която провежда такива семинари по света. На самото събитие се прожектират интервюта с водещи учени по климата и техните съвети. Търсят се причините за глобалното затопляне от научна, морална и духовна гледна точка. Ще е чудесно, ако тази година проведем още - вече имаше в София и Пловдив...”

Дългата сянка на животновъдството

„Според доклад на ООН от 2006 г. индустрията за производство на месо е отговорна за повече парникови емисии, отколкото всички транспортни средства по света, взети заедно. Животновъдството използва също така 30% от повърхността на цялата планета за постоянни пасища, но освен това 33% от обработваемите земи са за производство на храна за животни. Амазонските гори са дробовете на Земята, а над 80% от изсеченото отново е за отглеждане на добитък. За килограм говеждо се изразходва вода, равна на 180 душа. Това са само част от щетите от консумацията на месо и свързаното с него производство. Доклад на американския Worldwatch институт, излязъл в края на миналата година, показва, че всички парникови емисии по света могат да се намалят с над 50%, ако преминем на веганско хранене. Всички факти ясно показват, че храненето с месо не е устойчив начин живот и да бъдеш веган е най-доброто нещо, което човек може да направи за хората, планетата и животните.”

Млечните продукти

„Още преди да стана веган отбягвах да ям сирене, защото ренетът, от който се прави, често пъти идва от стомасите на животни, а това е дори невегетарианско. Етикетите са максимално неподробни... От тях нищо не можеш да научиш! Наскоро попаднах на описание за обичайна направа на промишлено сирене и в него имаше всичко, освен мляко.
Преди страдах и от някои неприятни кожни проблеми. От собствения си организъм научих, че няма по-вредна комбинация от смесване на хляб с мляко. Откакто не ям животински продукти, тези проблеми силно намаляха и смятам, че това се дължи именно на отсъствието на млечните. Проблясък за това имах от Мер, която е създател на сайта Земя на заем и е имала подобни проблеми.”

Свръхприема на протеини в диетологията днес

„Във вегетарианския наръчник на Лекари за отговорна медицина, публикуван на EcoVege.Org, има цял подробен раздел, посветен на протеините. Белтъчини има в зърнените храни, ядките... в много растителни храни. Човешкият организъм, дори при най-натоварените спортисти, не изисква изключителен прием на протеини. Погледнете едно бебе – до първата си годинка то приема 10% протеини само от майчината кърма, а пораства за същия период от време на тегло и ръст около два пъти. В месото протеините са около 30%, а в различните зеленчуци средно около 10%. Не е случайно, че толкова млади хора днес страдат от затлъстяване, насърчавани да приемат прекомерно много протеини. Свръхприема на белтъчини може да доведе до редица заболявания. Растителната храна е повече от достатъчна за набавяне на нужните протеини.”

Глобално затопляне - зелено веган

ГМО

„Ето на този абсурден въпрос наистина не знам как да отговоря :) Сега се опитват да вмъкнат на пазара и в земеделието например домат с гени от риба. Надявам се да не успеят, всичко зависи от нас... Иначе не знам дали аз бих изял някое генномодифицирано растение или то мен :).”

Признание „на зелено”

Всичко екологично трябва да избуява не само на пролет според Влади и EcoVege.Org. Затова и сайтът за екология и вегетарианство започна да отличава носителите на еко съзнание у нас. В дебюта на инициативата признание заслужи Люси Сетиян – част от причините бяха в едно друго признание, обявяването й за най-влиятелен екоблогър в конкурс на Европейския център по журналистика.
Не бива да се пише по темата за екологията, забравяйки чувството си за хумор и надявайки маската на сериозността, доказват постовете на Люси, която изплита от своите зелени нишки един истински променен свят. В който и климата, и хората са естествени. Убедете се в това сами на http://lucysetian.eu.

Зелена храна за гладните ни съзнания предлага http://www.ecovege.org

 

Разгледайте статията, заедно с рецептите от списанието, като натиснете и свалите файла: interview-usuri.pdf

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/