ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 31 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Интервюта Интервю със Запрян Костадинов

Интервю със Запрян Костадинов

Запрян Костадинов - вегетарианствоЕдно откровено интервю със Запрян Костадинов, главен готвач на ресторант "Кринг", в което той отговаря специално на въпроси за читателите на ЕкоВеге.

1) Как реши да станеш вегетарианец?
Ами как, след лично преживяване и след като бях решил, че е време за промяна. Исках да съм здрав, щастлив, позитивен и динамичен. И вегетарианството не ме разочарова.  

2) Какво според теб е здравословно хранене и здравословен начин на живот?
 Първо позитивна мисъл, а после и координирано действие. В смисъл, не е важно какво правиш, важно е как се чувстваш.

3) Кои процеси на готвене и съставки в храните би определил като вредни (например за пърженето, яденето на дълго време престояла храна; за солта и захарта)
 Храната, която печем,  издържа най-много и запазва малко по-дълго своите качества. Варената храна - съответно по-малко 3-4 часа. Всеки човек дълбоко в себе си знае кое е полезно за него.

4) Как според теб се отразяват храните от животински произход върху физическото и психическото състояние на човек?
  Животинската храна, придобита без насилие, (мляко,млечните продукти  ) в различните си форми въздейства различно. Но яйцата са доста тежка храна, ако човек се стреми към усъвършенстване. Прясното мляко може да дебалансира организма в следствие на отделящата се слуз в стомаха , която пък е хранителна среда за паразити и бактерии. След което идват първите симптоми на грипа: хремата.

5) Разкажи ни повече за магията на вегетарианските храни темпе и сайтан? От коя държава произлизат и къде са най-популярни? А у нас те имат ли любители?
  Да, вече има хора, които ги ценят и са щастливи. Както и други, които търсят под телето вол. Но това ни дава, така да се каже, концентрация, за да сме безупречни поне на този етап на еволюцията.
  Темпето го приготвяме от соеви зърна, които предварително се измиват и накисват за 36-48 ч., като периодично се сменя и водата. Този процес, забравен от производителите на соеви продукти, е дал лошо име на соята. Тя съдържа инхибитори*, които трябва да се отделят във водата преди да се преработват соевите зърна.
Темпето не съдържа консерванти или подобрители. Гъбата, която използва соята, за да се храни,  е много чувствителна относно химикалите и препаратите. Понякога я ползваме като индикатор за чиста храна.
С две думи темпето е жива храна. Съдържа приблизително 0,96 г Са на 100 г (приблизително 1% структуриран калций).
Сайтанът е заместител на месото и ако човек не е ял  месо през живота си, той не е изградил и такива вкусови навици.

6) Кое е твоето любимо ястие?
Най-много обичам зелена салата, покълнало жито и хумасиото, което приготвяме в ресторанта.
Любимото ми ястие е това, което може да накара човека, който го яде, да се усмихне. За себе си не обичам да готвя, ям предимно сурова храна или поне 50% от храната ми е сурова.

7) Освен готвенето, какво друго обичаш да правиш в свободното си време - например спорт или музика...
В началото, когато започнах  да се занимавам с йога, натоварвах тялото с повече физически упражнения,  но сега, когато съм зает, моята работа е спортът, с който се занимавам. Музиката ми е хоби, но сега нямам почти никакво свободно време.

Започнал съм два музикални проекта. Първият е в стил нюейдж или ембиенд,  общо взето релаксираща музика - искам да запиша 100 часа. Това ще е първата част от проекта. Сега съм до 17-тата минута. Идеята е тази музика да се пуска безплатно на обществени места като паркинги на супермаркети, офиси и други обществени места. А вторият музикален проект е с песни и инструментали, които съм композирал след медитация. Ще звучи като поп и малко рок, още не знам какъв ще е крайния резултат.

8. Освен вегетарианството, има ли и други зелени практики, които прилагате във вашия здравословен ресторант?
Да използваме музика, която помага за хармонизирането на нашите редовни клиенти и вече има резултат. В разговори с тях те ми казват, че чувстват ресторанта като Оазис или, че техните (медицински) показатели са се подобрили, каквото и да означава това.

9) В България има нужда от повече информация за вегетарианското хранене. Мислили ли сте да организирате във вашия ресторант семинари или друг вид седмични сбирки, които да привлекат повече хора към растителната кухня?

 Да, с удоволствие. Но засега съм зает с голяма доза физически труд.


*инхибитор:
1.Вещество, което спира или потиска процес или функция

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/