ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 73 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Глобално затопляне Амазонските гори са близо до критичната точка

Амазонските гори са близо до критичната точка
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Понеделник, 15 Февруари 2010

Амазонските дъждовни гори - обезлесяванеАмазонските гори са намалели с 18 %. Ако този процент се увеличи до 20 %, това ще пусне в ход сили, които ще предизвикат намаляване на тези гори до 1/3 от първоначалния им размер в рамките на 65 години. Това казва Томас Лавджой, биолог, занимаващ се с тропическите гори, на наскоро провелата се в Париж конференция за политиката на биоразнообразието, спонсорирана от ООН.

Изследователските данни са от японския Метеорологичен изследователски институт, университета "Ексетер" във Великобритания, бразилския Център за прогнозиране на времето и климатичните промени, немския институт "Потсдам" и "Земя 3000".

Освен това проучването показва, че сегашната комбинация от фактори - глобално затопляне, обезлесяване и горски пожари, е сериозна заплаха за уникалната амазонска хидрогеологична система, чрез която горите сами произвеждат поне половината от дъждовете си, като заедно с това доставят влага на други региони. Преценката на д-р Лавджой потвърждава предишни изследвания на Междуправителствения отдел по изменение на климата (IPCC) към ООН, който предупреди, че глобалното затопляне би причинило 40% загуба на тази жизненоважна екосистема.

Малко факти за Амазонските дъждовни гори

Изчислено е, че един хектар амазонски дъждовни гори съдържа около 900 тона живи растения, включително повече от 750 вида дървета и 1500 други растения.

Едно единствено езеро в Бразилия съдържа по-голямо разнообразие на риба, отколкото всички европейски реки, взети заедно. Повече от 2000 вида риба са открити в Амазонския басейн - повече видове, отколкото в целия Атлантически океан.

Планинската верига на Андите и амазонската джунгла са дом на повече от половината видове флора и фауна в света. Например 1 от всеки  5  птици  в света може да бъде видяна там.

Причина номер едно за обезлесяването на Амазонка - най-големият бял дроб на планетата, е отглеждането на добитък. Над 80% от амазонските гори се изсичат за паша на добитък и отглеждане на храна за фермерските животни.

 

За още информация:

BIODIVERSITY: The Amazon Is Not Eternal

'Amazongate' is More Sloppy Writing Than Sloppy Science

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/