ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 75 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Духовност Махатма Ганди: По пътя на вегетарианството

Махатма Ганди: По пътя на вегетарианството
Петък, 07 Ноември 2008
Махатма ГандиМахатма Ганди (1869-1948) е известен най-вече с героичните си ненасилствени битки срещу британския империализъм в Индия, които довели до (доста проблемна) независимост на Индия през 1947. Тъй като той се опитва да промени света чрез духовно осъзнаване, политическите и духовните визии на Ганди са неразривно свързани. "Хората ме описват като светец, който се опитва да бъде политик, но истината е съвсем друга."

Ганди описва своята цел като стремеж, първо да подготви своите хора за свободата, а след това да им помогне да я постигнат, с мирогледа да освободи народа си не само от британското, но и от модерното и западно влияние като цяло.

Ганди съзира остър контраст между древните индийски религии, базирани на философията на ахимса (ненасилие), и западната култура по това време, в която той вижда вкоренен патологичен стремеж към насилие.

Стимулиран от хиндуистката философия и "Есе за гражданско неподчинение" на Хенри Дейвид Туро, и изключителното вдъхновение от Мартин Лутър Кинг, плюс безброй други активисти, Ганди постига драматични резултати чрез ненасилствено гражданско неподчинение. Той нарича този процес Сатяграха, буквално "духовната сила", силата на любовта и разбирането срещу омразата и невежеството. Сатяграха не е оръжие на слабите, той учи, че за нея се изискват морална и физическа сила, дисциплина, и продължителни духовни тренировки, за да се достигне ненасилствения манталитет, когато се изправиш лице в лице с грубата сила и агресията. За Ганди е нужен повече кураж да поемеш куршум, отколкото да изстреляш такъв; да умреш, вместо да убиеш. Контра-насилието влошава нещата, само ненасилието лекува и възвръща мира.

Последователен мислител и искрен духовен революционер, Ганди не пропуска да начертае пряката връзка между ненасилието и вегетарианството. Той гледа на всички живи същества като въплъщения на Бог, като част от духовния свят, и разбира се наравно заслужаващи респект и благоговение. Не можем да ядем плът, участвайки в излишно отнемане на живот и да казваме, без болката на противоречието, че ние сме духовни същества или използваме ненасилие в нашия външен вид и действия.

Но Ганди достига до тази позиция след дълъг процес на еволюция и борба. Всеки вегетарианец може да оцени това, че Ганди също се е изправил пред всички тези битки, които ние водим сред културата на месоядните. Дори в Индия, като младеж, той е трябвало непрестанно да спори със своите приятели и семейство, които вярват, че животинските протеини са необходими за здравето. Много дори достигат до заключението, че англичаните успяват да се наложат над Индия, защото са закостенели силни месоядци, докато индийците са слаби и немощни вегетарианци!

Все още с крехки убеждения, младият Ганди е повлиян от тези аргументи. Той се лута между желанието да бъде "силен" като своите приятели и моралните структури против яденето на месо, идващи от Вайшнава родители. Неспособен да понесе напрежението, Ганди решава един ден да отиде на изолирано място на брега на реката и да опита месо в срамен и таен акт. Тази нощ той се разболява и сънува ужасни кошмари. Близо година той яде месо, всеки път лъжейки родителите си. Когато вината го застига, той решава да се откаже от забранения продукт и да започне да яде месо отново, чак след като неговите родители умрат, решавайки, че да лъже своите родители е по-лошо от каквито и да е неблагоприятни ефекти върху здравето, които може да получи от вегетарианството.

Един ден, обаче, по стечение на обстоятелствата, докато той вечеря в Англия, където учи право, 5 години преди неговите забележителни борби в Южна Африка и Индия, Ганди попада на забележителната книга "Пледоария за вегетарианството" на Хенри Салт, и в нея той намира нови и по-добри причини да утвърди вегетарианството. "От деня, когато прочетох тази книга [през 1888], аз мога да заявя, че станах вегетарианец по избор. Благословя деня, когато взех решението [да не вкусвам месо] пред моята майка. Дълго време се въздържах от месото в интерес на честността и истината, и обещах да не ям месо, но в същото време си мечтаех всеки индиец да бъде месоядец, както и аз открито и свободно да бъда такъв един ден, пропгандирайки и на другите да бъдат такива [да ядат месо]. Но сега направих избора в полза на вегетарианството, разпространяването на което сега става моя мисия."

Събратята вегетарианци имат сърце. Никога не се оставяйте на някой да ви каже, че книга, памфлет, или разговор относно вегетарианството не може да промени човешкото сърце, разум, или желание за цял живот. Книгата на Салт променя Ганди от неохотен въздържател от месото към етично обвързан вегетарианец. Но Ганди има пред себе си още едно голямо ниво в моралното си израстване, което да преодолее – искрената почит към Бог. Тук отново историята дава още един шанс в негова услуга, като вегетарианството изиграва ключова роля в неговото развитие.

Хранещ се в сервираща вегетарианско меню къща, нерелигиозният Ганди се запознава с християнин, когото умолява да прочете Библията и да намери в нея съвети против пиенето на алкохол и яденето на месо. Християнинът прави така и носи на Ганди копие на Библията, което Ганди прочита в дълбочина. Въпреки че Старият завет го отегчава, той намира вдъхновение в посланието за мир на Исус в Новият завет, което го стимулира да научи повече за религията и без предразсъдъци да приеме Бог като централно вдъхновение. Чрез това духовно покръстване Ганди намира още по-дълбока обосновка да бъде вегетарианец. "Яденето на месо е греховно, според мен", прокламира той, защото според него е грешно да нараняваш създадено от Бог същество, човешко или друго.

Вегетарианството е важно не само за развитието на Ганди, но, индиректно, за фигурите и движенията, които той вдъхновява по-късно. Етиката на Ганди за ненасилието се отнася до вегетарианците не само във връзка с диетите, които си поставяме всеки ден, но и върху нашето отношение към другите. Насилието се наблюдава в много форми, само най-грубите и очевидни включват физическа сила и бруталност. Насилието не е толкова видим жест, колкото начин на мислене, и въпреки че в много случаи ние не бихме наранили някого физически или емоционално, ние може все още да имаме насилствена перспектива причинена от яд, възмущение, нетолерантност, или омраза.

Когато невеж месоядец се присмива на храната в нашата чиния, или гневен гражданин се възмущава, че пречим на движението и ще се прибере по-късно от работа, защото сме блокирали движението на екологичен протест, няма как да останем спокойни. Но ако следваме примера на Ганди, то ще се опитаме да посрещнем омразата с любов, невежеството с разбиране, физическата сила с духовната сила. Ганди - мирен човек, който умира насилствено - учи света, че вегетарианството има централна роля в пречистването както на тялото, така и на ума.

от Д-р Стивън Бест

Благодарим за прекрасната статия и превод!

За допълнителна информация:
http://drstevebest.com/Essays/GhandiOnThePath.htm

 

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/