ЕкоВеге Видео Канали:

 

Vbox видео за вегетарианство, веганство Youtube видео за вегетарианство, веганство

ЖИВОТ(НИТЕ)...


0 морски животни
0 пилета
0 пуйки
0 гъски
0 прасета
0 крави и телета
0 овце
0 зайци
0

Броя на животните по света, чиито живот е отнет от индустрията за месо, мляко и яйца - откакто отворихте страницата в този сайт

Кой е онлайн?

В момента има 32 посетителя в сайта

Какво е EcoVege

Група от екологично мислещи вегетарианци

(виж повече)

Начало Еко-веге творчество За деца Животните са наши приятели

Животните са наши приятели
За деца
Публикувано от: Владимир Нгуйен   
Сряда, 17 Февруари 2010

Книжка за оцветяване за деца -животни, ековеге, вегетарианствоВ ЕкоВеге решихме да направим раздел специално за децата. И в него публикуваме първата книжка за деца :) Първоначално тя е била за оцветяване, но за да спестим хартия, имам и други две предложения:

 

1) Може да оцветявате с програмите "paint" или "photoshop" :)

2) Може книжката да ви даде идеи и да направите своя собствена книжка или комикс, която с удоволствие ще публикуваме в ЕкоВеге

 

 Благодарности на Емилия Цанева! Оттук може да изтеглите цялата книжка: knijka.pdf

 

 

Коментари 

 
0 #8 Явор 2010-05-15 22:28
Въпреки че аз много харесах книжката и прекрасните ѝ картинки, виждам че на места съм се изказал твърде остро и малко пресилено. Затова искам да поправя грешката си и да внеса малко яснота по отношение на гледната си точка.
Книжката е изключително добра и представя една оригинална и доста вдъхновяваща идея, а именно че "Животните са наши приятели". Рисунките са красиви и са направени с творчески майсторлък и умение, а текстът наистина е представен смислено, въздействащо и поучително и силно ангажира детското съзнание.
А това което аз бих искал да добавя е, че заедно с прекрасната книжка или отделно от нея трябва да се обърне внимание и на един друг твърде сериозен проблем, свързан с опасността от агресивните животни. Еми (Emma) ни съветва да се говори с децата по този проблем и на мен не ми остава нищо друго освен да се съглася с нея. Да, и аз смятам че изрично трябва да се обсъди проблемът за агресивните кучета както с малките деца, така и с по-възрастните хора. Аз поне пред подобни опасности не мога да остана безразличен.

Но се радвам изключително много, че има хора, ангажирани с толкова благородна кауза и най-вече, такива който имат достатъчно упоритост, воля, талант и интелект, че да ни въздействат на всички нас и да ни заразят със своя неизчерпаем ентусиазъм.
Цитиране
 
 
0 #7 Явор 2010-02-19 04:27
Ех, Мари, би било глупаво сега да изпадаме в безкрайни словесни спорове и нападки. Аз си казах мнението, защото мисля това, което съм написал. "Компетентност" и "мускули" не съм демонстрирал и не претендирам за такива. Аз мисля, че съм направил именно това, което ти ме съветваш - Поощрих идеята и авторите, като накрая се опитах да помогна и с приятелски съвет. Слонове и сърнички в действителност по улиците няма, но идеята ми беше, че биха могли да се направят различни поредици, с разлини теми. И все пак приказките затова са приказки, за да се случват чудеса, така че ако някой има добри идеи как да срещне полярна мечка с африкански слон, то и това може да се превъплъти в алегоричен разказ.
Аз приех идеята с ентусиазъм, мисля че съм го написал в коментара си, а също така и цитирах прекрасния текст на една от картинките. Тоест аз не съм се обявил нито срещу добрата идея, нито срещу авторите на конкретните рисунки. Обаче когато аз видя, че има конкретна опасност за децата, независимо колко добре разбират посланията, аз съм длъжен да си изкажа мнението. То не е задължително да съвпада с твоето или с това на авторите. Аз го казвам, пък който намери за добре, нека го вземе под внимание. Много добре разгледах картинките, които обясняват евентуалната опасност, твърдя че са добри, но въпреки това според мен те не са достатъчни. И хайде нека не вменяваме на децата, че те са виновни когато ги подгони или залае куче (картинка 15 - бягащо от куче дете). Откога кучетата започнаха да раздават правосъдие и да ни хапят заради лошите ни дела? Нека да не прехвърляме отговорността върху невинното дете в такава ситуация. После цял живот да си мисли, че го хапят или бият, защото "е направило нещо лошо".
Така че аз поощрих идеята и авторите, дадох и приятелски съвет, както и направих конструктивна критика. Не разбирам обаче ти защо не го направи? Защо не каза поне една добра дума за идеята и за книжката, а вместо това тръгна да "нападаш" мен? Забрави, а? Не знам, мисля си, че понякога всички вършим глупости, а пък най-вече аз. Може би и сега не можах да намеря най-подходящия тон. Но аз си имам мнение и ще го кажа. А ти, разбира се, имаш право на твоето :-))) А пък и не може всичко да е изпипано супер прекрасно, а и не е нужно. Всички ние си имаме кусури и аз всяка сутрин си припомням това в огледалото :-)

Благодаря на Ема и на останалите автори за красивите рисунки и добрия текст (надявам се наистина да няма користни и скрити подбуди).
Благодаря и на Мари, затова, че се интересува и следи за тези благородни теми и начинания.
Светът има нужда от хора като вас :-)))

... А, и благодаря на бате Влади, щото си е пич отвсякъде :-)))
Цитиране
 
 
0 #6 MaryKz 2010-02-18 22:25
Явор, ти кога за последни си общувал с деца? Покажи книжката на някое малко същество и наистина ще останеш изненадан (не знам, обаче, дали за теб изненадата ще е приятна или не) от това колко разбират и как много точно улавят посланието на книжката.
Що се отнася до опасността от безпризорните, и по-специално агресивните кучета, то тя е обяснена на страници 12, 13 и 14. И, по мое мнение, е представена доста добре - простичко и ясно, недвусмислено при това и не би представлявало трудност за което и да е дете да разбере (а аз не гледам децата само по филмите и картинките и знам какво говоря). Въпросната книжка е предназначена за безпризорните животни - не знма как биха могли да се намесят сърничките и слоновете в града. Може би в провинцията не сме виждали слонове да се разкарват без каишка по главната улица, но не ми се вярва... Според мен можеш просто да поощриш идеята и авторите, както и да помогнеш с ПРИЯТЕЛСКИ съвет, а не да показваш "компетентността " си на възможно най-неподходящото място... А наистина, ако имаш идея за още хубави рисунки, можеш да ги пратиш - сигурна съм, че ще бъдат оценени подобаващо.
О, и за финал - моля те, би ли обяснил на нормален, човешки език, по какви критерии намираш "изпълнението" "тенденциозно"?
Цитиране
 
 
0 #5 Emma 2010-02-18 21:31
Благодаря за изказаните мнения и препоръки. Наистина ще е добре да има повече книжки за деца с различни животни.
Специално за публикуваната по-горе книжка - идеята е да представи проблема за бездомните животни, тъй като е един от най-наболелите в България. Затова е нормално да има повече кучета, тъй като те се забелязват най-много и някои хора имат изключително негавино отношение към тях, както и проявление на нечувана жестокост.
Децата са изключително интелигенти и много добре разбират смисъла на книжката, а покрай тях се оказва влияние и на самите родители. Относно нахапаните дечица от кучета - именно затова има няколко картинки с текст, в които ясно се подчертава негативната реакция на кучето и как един човек било то възрастен или дете трябва да отреагира в такъв момент. Трябва да се говори с децата за този проблем и да им се предложи решение, не само да се вайкаме колко много агресивни зверове има по улиците и как горките ни дечица ще бъдат разкъсани.
С много деца съм обсъждала какво мислят за книжката и за идеята й. Няма дете, което да не е разбрало посланието.
Аз лично съм на мнение, че на децата трябва да се обясняват проблемите на възрастните. Те не само че разбират всичко, но понякога измислят и много добри решения, за които възрастен може и да не се сети :-) Като ги подготвяме от малки и им показваме правилното отношение към нещата, ще получим едни прекрасни хора в бъдеще.
Цитиране
 
 
0 #4 vladokan 2010-02-18 10:36
Такава е била концепцията, разбира се сега е по-добре да се включи това, което казваш, Явка. Който може да хваща четката и да рисува :D
Цитиране
 
 
0 #3 Явор 2010-02-18 04:58
Цитат:
Животните те обичат такъв какъвто си
- 6-та картинка.
Това наистина е велико. А и вярно на всичкото отгоре :-)))
Цитиране
 
 
0 #2 Явор 2010-02-18 04:24
Наистина идеята е великолепна. Дори почти се разплаках докато разглеждах първоначалните рисунки. Но за съжаление в случая изпълнението е доста тенденциозно. Нарисувани са само кучета и тук-таме някоя котка. Накрая става ясно, че кампанията е в защита на уличните животни. Това е добра кампания, но не е за деца. Ние наистина трябва да научим децата, че животните са наши приятели, но в същото време трябва да ги научим, че безстопанствени те кучета биха могли (не всички) да са твърде опасни. Това важи и за всякакви кучета пазачи, както и за по-агресивните домашни любимци. За съжаление напоследък все по-често сме свидетели на разкъсани и убити от кучета деца. А това е недопустимо и ужасяващо. Така че трябва да сме изключително внимателни когато обясняваме на децата кога животните и по-конкретно кучета са техни приятели и кога биха могли да бъдат и смъртоносни врагове. Не бива да си играем с живота на децата и да го подлагаме на риск, заради каквито и да било наши идеи и убеждения.

Иначе пак повтарям идеята като цяло е добра. Но нека се нарисуват всякакви животинки за оцветяване - както домашни любимци, така и селскоспопански животни, а също и горски обитатели - козички, сърнички, кончета, слончета и т.н. И отново с текст, за да стане като една интерсна приказка.
Цитиране
 
 
0 #1 sweety 2010-02-17 21:51
Боже че хубавоооооооооо ооооо!
И като идея, и като изпълнение!!!
Просто прекрасно! :-))
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Template by SiteGround Web Hosting.
уеб дизайн и изработка на сайт от Владимир Нгуйен (VieN Design)

БЪДИ ВЕГАН, СЪЗДАВАЙ МИР / BE VEGAN, MAKE PEACE/